Διατηρεί τους περιορισμούς στα σύνορα της η Κίνα για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα
Σε παγκόσμια απειλή εξελίσσεται η παράλλαξη Δέλτα (πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία), η οποία μετά την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες και στις ΗΠΑ, οι οποίες από ότι φαίνεται δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν το στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρος Joe Biden για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έστω με μια δόση.
Πάντως και παρά την παγκόσμια ανησυχία που προκαλεί η παράλλαξη Δέλτα, η οποία θεωρείται η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλάξεις που έχει δει ως σήμερα η παγκόσμια κοινότητα, τα αισιόδοξα νέα έρχονται και πάλι από την επιστημονική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca είναι απολύτως αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης αυτής, καθώς όπως αναφέρεται, όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις των εμβολίων είναι προστατευμένοι κατά 90% από το νοσήσουν λόγω της ινδικής παράλλαξης.
Και ενώ η Ινδία ανακοίνωσε πως η παράλλαξη Δέλτα plus που ανιχνεύεται ολοένα και περισσότερα στα διάφορα κρατίδια είναι μια «παράλλαξη ανησυχίας», το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνει: Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική από την Alpha (Β.1.1.7) VOC και μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.
Υπολογίζουμε ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη.
Η επιδημία με μια ματιά
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 179.324.611 και οι νεκροί 3.885.405
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.571.794 κρούσματα και 602.670 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.028.709 και τρίτη σε νεκρούς με 390.660
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 504.717 και τρίτη σε κρούσματα με 18.054.653
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.824.117
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.387.545 και έκτη η Ρωσία με 5.306.069
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.683.925
«Καμπανάκι» από ECDC: Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα κυριαρχήσει κατά 90% σε όλη την Ευρώπη
H μετάλλαξη «Δέλτα» (ινδική) θα αποτελεί το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, αναφέρει σε νέα εκτίμησή του το ECDC.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική από την Alpha (Β.1.1.7) VOC και μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.
«Υπολογίζουμε ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολιαστικού προγράμματος δύο δόσεων προστατεύονται λιγότερο καλά από μόλυνση με την παραλλαγή Δέλτα από ότι έναντι άλλων παραλλαγών, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου.
Ωστόσο, ο πλήρης εμβολιασμός παρέχει σχεδόν ισοδύναμη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα.
Ο οργανισμός Δημόσια Υγείας Αγγλίας (PHE) ανακοίνωσε ότι 41 από τα συνολικά 75.953 κρούσματα της κυρίαρχης ινδικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού που έχουν ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέχουν πρόσθετη μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο ανθεκτικό.
Πρόκειται για τη λεγόμενη παραλλαγή «Δέλτα συν» (Delta plus), ή παραλλαγή του Νεπάλ, η οποία προσδιορίστηκε ως «ανησυχητική παραλλαγή» στην Ινδία προκαλώντας αυξημένο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Τα τρία ανησυχητικά χαρακτηριστικά της νεότερης παραλλαγής του κορωνοϊού είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, ότι προσκολλάται πιο δυνατά στα κύτταρα των πνευμόνων και ότι δυνητικά περιορίζει την αντίδραση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Ασπίδα προστασίας τα εμβόλια απέναντι στην παράλλαξη Δέλτα
Η μόνη ασπίδα προστασίας απέναντι στον ιό και στις παραλλάξεις τους είναι τα εμβόλια.
Όπως αναφέρει μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό τόσο απέναντι στην παράλλαξη Δέλτα όσο και στην παράλλαξη Κάπα, οι οποίες και οι δύο έχουν πρωτοεμφανιστεί στην Ινδία.
Πρόσφατα μάλιστα, ανάλυση του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Μ. Βρετανίας ανέφερε πως τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca προσφέρουν υψηλή προστασία πάνω από 90% απέναντι στον κίνδυνο να νοσηλευθεί κάποιος λόγω της παράλλαξης Δέλτα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι αναγκαίο για τους πολίτες να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
ΗΠΑ: Δεν πιάνει το στόχο για τους εμβολιασμούς
Ανέφικτος φαίνεται να καθίσταται ο στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρος Joe Biden για τον εμβολιασμό του 70% όλων των ενήλικων πολιτών άνω των 18 ετών έστω και με μια δόση έως τις 4 Ιουλίου.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο στόχος θα επιτευχθεί για τους πολίτες άνω των 27 ετών αλλά και όχι και για όσους είναι άνω των 18 ετών.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως 15 από τις 50 Πολιτείες έχουν καταφέρει έως σήμερα να εμβολιάσουν με μια δόση το 70% των ενήλικων πολιτών άνω των 18 ετών
Πλέον ο στόχος αυτός μετατίθεται για μερικές εβδομάδες αργότερα, τη στιγμή που ανησυχία υπάρχει για την παράλλαξη Δέλτα, με τον Αμερικάνο λοιμωξιολόγο Anthony Fauci να υποστηρίζει πως η εν λόγω παράλλαξη είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για να ξεριζωθεί ο ιός από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, γεγονός που - σύμφωνα με τους επιστήμονες - τους προσφέρει επαρκή προστασία έναντι όλων των γνωστών παραλλάξεων του ιού.
Κίνα: Πάνω από 1 δις δόσεις εμβολίων… αλλά κρατά τα σύνορα κλειστά
Παρά το ότι η Κίνα έχει χορηγήσει ήδη από το περασμένο Σάββατο πάνω από 1 δις δόσεις εμβολίων, σε αρκετές πόλεις της επαρχίας Guangdong οι αρχές επέβαλαν περιοριστικά μέτρα και προχώρησαν σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, λόγω των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.
Τα νέα κρούσματα αποδίδονται στην κυριαρχία της ινδικής παράλλαξης και ενδεχομένως και στην χαμηλότερη προστασία των εμβολίων απέναντι σε αυτήν, μια και υπάρχουν αναφορές για μολύνσεις ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως.
Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Κίνα σχεδιάζει να κρατήσει διατηρήσει για ακόμα έναν χρόνο τους περιορισμούς και τα μέτρα στα σύνορα της στην προσπάθεια να διατηρήσει υπό έλεγχο τη διασπορά του ιού ενόψει σημαντικών γεγονότων όπως είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που είναι προγραμματισμένοι για τον Φεβρουάριο του 2022.
Σημειώνεται πως η χορήγηση βίζα για την είσοδο στην Κίνα περιορίζονται σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ενώ όσοι φτάνουν στην χώρα, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε καραντίνα.
Ινδία: Σε ύφεση η πανδημία, αλλά πάνω από 30 εκατομμύρια τα κρούσματα
Αν και η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία είναι σε ύφεση, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 50.848 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 30,03 εκατ., ενώ το ίδιο διάστημα 1.358 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται στους 390.660 νεκρούς.
Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως, πίσω από ΗΠΑ και Βραζιλία.
Την ίδια στιγμή, οι Ινδοί ειδικοί προειδοποιούν για τα νέα στελέχη της παράλλαξης Δέλτα plus, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται ως «παράλλαξη ανησυχίας» καθώς δεν αποκλείεται να διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων και του τείχους ανοσίας που έχει δημιουργηθεί.
Πάντως αναφέρεται πως στελέχη αυτής της παράλλαξης έχουν εντοπιστεί και σε πολλές άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ιαπωνία και το Νεπάλ με αρκετούς να υποστηρίζουν πως η παράλλαξη αυτή είχε περιγραφεί ανεπίσημα ως η παράλλαξη του Νεπάλ όταν έκανε την εμφάνιση της.
Φόβοι και στην Ευρώπη
Απειλή όμως συνιστά η ινδική παράλλαξη του ιού και για την Ευρώπη, όπου σε πολλά κράτη - π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία - καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων.
Παρόλο αυτά στην Ιταλία αποφάσισαν να μπει τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από τις 28 Ιουνίου, η οποία θα έχει εφαρμογή στις «λευκές ζώνες» της χώρας, όπου η εξάπλωση του ιού έχει μειωθεί περισσότερο.
Επί της ουσίας η απόφαση αυτή θα ισχύσει σε όλη τη χώρα, πλην της μικρής Κοιλάδας Αόστα (βόρεια), αν και εκτιμάται ότι έως τις 28/6 και αυτή η περιφέρεια θα έχει ενταχθεί στις «λευκές ζώνες».
Σημειώνεται πως από τις 21/6 η Γαλλία ήρε και αυτή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ ήρε και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ενώ και στο Βέλγιο από τις 27/6 χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα όσον αφορά την εστίαση και τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
Ωστόσο, οι μάσκες παραμένουν, κάτι που συμβαίνει και στη Γερμανία στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους εσωτερικούς χώρους.
Την ίδια στιγμή η Πολωνία αποφάσισε να επιβάλλει υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα για ταξιδιώτες από τη Βρετανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι στη Βρετανία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων λόγω της κυκλοφορίας της παράλλαξης Δέλτα, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε κατά 41% ο αριθμός των Βρετανών που είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.
Αυστραλία: Απαγόρευση στους κατοίκους του Σίδνεϊ να φύγουν από την πόλη
Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα Τετάρτη 23/6 στους κατοίκους του Σίδνεϊ, στους οποίους απαγορεύεται να φύγουν από την πόλη λόγω μιας συρροής κρουσμάτων που οφείλονται στην παράλλαξη Δέλτα.
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί μετά την εμφάνιση την περασμένη εβδομάδα της εστίας αυτής στην συνοικία της παραλίας Μπόντι στο Σίδνεϊ.
Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση εξόδου από το Σίδνεϊ, με εξαίρεση επιτακτικούς λόγους.
Επίσης περιορίστηκε εκ νέου ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπονται στις συναθροίσεις.
Οι αρχές δεν έδωσαν εντολή για το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ, αλλά εφεξής θα απαγορεύεται το τραγούδι και ο χορός.
Επίσης θα επιτραπεί η διεξαγωγή μεγάλων εκδηλώσεων καθώς η δυνατότητα υποδοχής στα στάδια έχει περιοριστεί στο 50%.
Σημειώνεται πως μόλις 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι από τους συνολικά 25 εκατομμύρια κατοίκους της Αυστραλίας έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής κατά της COVID-19 και η πλειονότητα αυτών έχει λάβει μόνον την πρώτη δόση.
Μήνυμα Putin σε ανεμβολίαστους: Εκτός χώρων εργασίας μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος σας
Μήνυμα στους ανεμβολίαστους κατά της covid ότι δεν θα μπορούν να εργαστούν παντού και ότι μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος τους στέλνει το Κρεμλίνο, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Ρωσία δοκιμάζεται ιδιαίτερα από την πανδημία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο η Ρωσία κατέγραψε 546 θανάτους από COVID-19, οι περισσότεροι επιβεβαιωμένοι θάνατοι μέσα σε μια μέρα από τον Φεβρουάριο.
«Η πραγματικότητα είναι ότι τέτοιου είδους διακρίσεις θα υπάρξουν αναπόφευκτα.
Οι άνθρωποι χωρίς εμβολιασμό ή ανοσία δεν θα μπορούν να εργαστούν παντού.
Δεν είναι δυνατόν.
Αυτό θα αποτελέσει απειλή σε αυτούς που είναι γύρω τους» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Γερμανία: Διπλάσια τα νέα κρούσματα με τη μετάλλαξη «Δέλτα» σε μία εβδομάδα
Tον διπλασιασμό των κρουσμάτων κορωνοϊού με τη μετάλλαξη «Δέλτα την τελευταία εβδομάδα στη Γερμανία ανακοίνωσε το ινστιτούτο Robert Koch, προειδοποιώντας για την εξάπλωση του στελέχους της νόσου στην κοινότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 23 Ιουνίου 2021.
Πλέον, τα νέα κρούσματα με το στέλεχος Δέλτα ανέρχονται στο 15% του συνόλου των κρουσμάτων στη Γερμανία, με το ινστιτούτο να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως η εν λόγω μετάλλαξη δείχνει πως μπορεί να γίνει η κυρίαρχη το επόμενο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Τετάρτη 23 Ιουνίου η καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε πως θα ήθελε να δει και άλλες χώρες της Ευρώπης να θέτουν τους πολίτες με τη μετάλλαξη Δέλτα σε καραντίνα, όπως κάνει η Γερμανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών