Μπορεί οι ανησυχίες των ειδικών και των υγειονομικών αρχών να επικεντρώνονται στη μετάλλαξη Δέλτα της COVID-19, ωστόσο στο μικροσκόπιο των ειδικών έχει τεθεί και το Δέλτα+ (Delta Plus).
Πρόκειται για ένα συνδυασμό του στελέχους Δέλτα και μιας παραλλαγής, που οι επιστήμονες μελετούν εντατικά ώστε να καταλάβουν αν είναι πιο μεταδοτικός, πιο θανατηφόρος ή αν καλύπτεται από τα εμβόλια.
Τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα+
Ο συναγερμός σήμανε από το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας το οποίο ανέφερε πως η λεγόμενη παραλλαγή Δέλτα+ εξαπλώνεται πιο εύκολα, συνδέεται ευκολότερα με τα κύτταρα των πνευμόνων, ενώ είναι δυνητικά ανθεκτική στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.
«Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα στέλεχος που τροποποιεί τη συμπεριφορά του. Είναι ακόμα πιο μεταδοτικό. Τα συμπτώματα μοιάζουν. Περιμένουμε να δούμε τις ακριβείς επιπτώσεις του και αν θα επικρατήσει τελικά» επισημαίνει στο Sputnik o Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Η Δέλτα+ έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον εννέα κράτη -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ελβετία, Ιαπωνία, Πολωνία, Νεπάλ- σε σύγκριση με το αρχικό εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, το οποίο έχει πλέον εξαπλωθεί σε 80 χώρες.
Η Δέλτα Plus αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιουνίου στην Αγγλία, ωστόσο η αλληλουχία των πρώτων λίγων κρουσμάτων στη χώρα αυτή φαίνεται πως εντοπίστηκε στις 26 Απριλίου, γεγονός που δείχνει ότι ίσως ήταν παρούσα ήδη από την άνοιξη.
Όλες οι παραλλαγές των ιών φέρουν συστάδες μεταλλάξεων. Η Δέλτα Plus έχει μία επιπλέον μετάλλαξη που ονομάζεται Κ417Ν η οποία τη διαφοροποιεί από τη συνήθη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτή η μετάλλαξη επηρεάζει την ακίδα πρωτεΐνη, το τμήμα του ιού δηλαδή που προσκολλάται στα κύτταρα που μολύνει.
Η μετάλλαξη Κ417Ν δεν είναι εντελώς καινούρια. Εντοπίστηκε στο Κατάρ τον Μάρτιο του 2020 αλλά και στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το περασμένο φθινόπωρο.
Αν και ο αντίκτυπος ή η μεταδοτικότητά της δεν είναι ακόμη σαφείς, η μετάλλαξη ίσως διαφεύγει του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές βελτιώνουν τις επιδόσεις των ιών στο να μολύνουν τα κύτταρα, ή στο να αναπαράγονται, ενώ άλλες έχουν μικρή επίδραση ή μπορεί ακόμη και να βλάπτουν τον ιό.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 160 στελέχη του νέου κορωνοϊού. Επίσης, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ινδική κυβέρνηση, υπάρχουν άλλες παραλλαγές της Δέλτα Plus σε άλλες μεταλλάξεις, προσθέτοντας ότι η ΑΥ.1 είναι η πιο γνωστή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αυτές τις επιμέρους μεταλλάξεις αναφορικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη Δέλτα, γνωστή και ως Β.1.617.2, μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς. Δεκάδες χώρες έχουν αναφέρει περιπτώσεις της, ενώ είναι 40-60% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Alpha που ανιχνεύτηκε πρώτα στην Αγγλία.
Είναι πιο επικίνδυνη;
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου κρατικού φορέα της Ινδίας, η μετάλλαξη Δέλτα Plus εμφανίζει αρκετά ανησυχητικά χαρακτηριστικά, όπως αυξημένη μεταδοτικότητα, ισχυρότερη επίδραση στα πνευμονικά κύτταρα και πιθανή μείωση της απόκρισης αντισωμάτων.
Προς το παρόν δεν είναι σαφής η επίδραση του εμβολίου πάνω στην παραλλαγή, κάποιοι επιστήμονες ωστόσο ανησυχούν ότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα «απόδρασης» απέναντι στα εμβόλια.
Τα περισσότερα εμβόλια κορωνοϊού είναι σχεδιασμένα ώστε να εκπαιδεύουν το σώμα να αναγνωρίζει την ακίδα πρωτεΐνη ή μέρη αυτής, το σημείο δηλαδή όπου βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα Plus.
Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να πει κανείς με σιγουριά οτιδήποτε ενώ οι ειδικοί συστήνουν επαγρύπνηση αλλά ψυχραιμία, καθώς η έρευνα συνεχίζεται ακατάπαυστα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών