(συνεχές upd) Συνεχίζουν την πορεία υποχώρησης οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες εν μέσω ανησυχιών ωστόσο, πως η μετάλλαξη Delta του Covid – 19 μπορεί να πυροδοτήσει νέες εστίες έξαρσης του ιού.
Έτσι η επιστροφή στην κανονικότητα που αναμένεται από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 με την κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και την περαιτέρω απελευθέρωση των δραστηριοτήτων, προσκρούει στην ανησυχία για την επικράτηση της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη έως τα τέλη Αυγούστου αλλά και στο γεγονός πως το τείχος ανοσίας χρειάζεται ακόμη αρκετό χρόνο, προκειμένου να δημιουργηθεί.
Ο κίνδυνος επιστροφής σε τοπικά lockdown είναι ορατός, ειδικά για περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γι'αυτό και οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών και ύψωσης του τείχους ανοσίας σε επίπεδο 75-80%.
Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54%, ενώ οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς εφήβων κάτω των 18 ετών, εκτίμησε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι, αφού προηγηθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.
Εν τω μεταξύ, ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων αναμένονται να γίνουν τη Δευτέρα 28/6.
Το σχέδιο άρσης των μέτρων
Την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 πιθανότατα αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο για την άρση περιορισμών σε εμβολιασμένους, θέτοντας σε εφαρμογή τα «προνόμια» από τον Ιούλιο.
Η κεντρική ιδέα του μοντέλου που είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής πυκνότητας – κυρίως οι ανοιχτοί – σε δύο ταχύτητες και είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτήτων το πώς θα πορεύονται, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.
Πιο συγκεκριμένα, υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.
Το διπλό μοντέλο
Ωστόσο εάν ο ίδιος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.
Για παράδειγμα στην εστίαση άνω του 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, μάσκες οι εργαζόμενοι κλπ.
Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ.
Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται και για τους κλειστούς χώρους κυρίως της εστίασης οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση κυρίως για τους εμβολιασμένους.
Πώς θα ελέγχεται η είσοδος των εμβολιασμένων
Από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποκρυσταλλώνεται αν οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους με επίδειξη του Ευρωπαϊκού ή του Εθνικού πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode.
Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος χώρων θα το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή.
Γεωργιάδης: Ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους στις 28/6 - Οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο ελεύθερα
Τη Δευτέρα 28/6 θα γίνουν ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους, καθώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων, αλλά ζήτημα λογικής, ενώ πρόσθεσε ότι την εβδομάδα που έρχεται θα γίνουν οι περισσότερες πληρωμές για τους επαγγελματίες της εστίασης που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Για προνόμια εμβολιασμένων
«Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους, ιδιαίτερα το χειμώνα.
Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χώρο θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους.
Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως είπε, «επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων.
Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο.
Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων».
Ο υπουργός Ανάπτυξης εκτίμησε πως «αν ο ρυθμός διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι θα πάμε καλά.
Αν τα 4.300.000 γίνει 7 εκατομμύρια θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτός ο ρυθμός θα κρατηθεί».
Σημείωσε δε, πως «το κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο».
Ποια προνόμια εξετάζονται για τους πλήρως εμβολιασμένους
Στα... σκαριά βρίσκεται νέα καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού ώστε να πειστούν όσοι νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν.
Ήδη, από τις 28 Ιουνίου έρχεται η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης, που απαλλάσσει τους πλήρως εμβολιασμένους από την υποχρέωση της διενέργειας self test.
Αυτό αφορά τους εργαζόμενους αλλά και τους αθλούμενους σε γυμναστήρια, και το χρονικό διάστημα απαλλαγής είναι οι 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πλήρους εμβολιασμού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα υπόλοιπα προνόμια που εξετάζει η κυβέρνηση για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, αθλητικούς χώρους κ.λπ., αλλά και στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων.
Πάντως, σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε από τις Βρυξέλλες «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».
Σκέρτσος: Ξανά κανονική η ζωή των εμβολιασμένων
Την επομένη εβδομάδα θα εξειδικευτούν τα λεγόμενα προνομία για τους εμβολιασμένους πολίτες και «το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 σημείωσε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης, αναφέροντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει, ενώ αντιθέτως, όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.
Ο ίδιος απάντησε αρνητικά ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποιου είδους λοταρία ως κίνητρο για εμβολιασμό.
Μόσιαλος: Να καθυστερήσει η εξάπλωση της Delta
Στην ευκολία μετάδοσης της παραλλαγής Delta του Covid -19 αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας την αναγκαιότητα εντατικοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος.
«Μας ενδιαφέρει να μη μπούμε στα νοσοκομεία και αυξηθεί η θνητότητα. Εκεί κάνουν πολύ καλή δουλειά (τα εμβόλια).
Το Moderna είναι αδερφάκι της Pfizer άρα δεν περιμένουμε διαφοροποιήσεις…
Το ίδιο ισχύει και με το Johnson & Johnson και την AstraZeneca», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Τόνισε πάντως πως το θέμα είναι πόσο θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε να απλωθεί η μετάλλαξη Delta, γιατί στόχος παραμένει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί το Ιούλιο…
Άρα θα πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί. Η κυβέρνηση να κάνει πιο αναλυτική προσέγγιση…
Χρειαζόμαστε ειδικές παρεμβάσεις για να πείσουμε αυτούς που διστάζουν να εμβολιαστούν… », συνέχισε ο καθηγητής.
Υπογράμμισε δε ότι «η μετάλλαξη Delta θα πλήξει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τα παιδιά και τους ανοσοκατεσταλμένους.
Μικρά θα είναι τα προβλήματα για όσους έχουν εμβολιαστεί…»
Τέλος, συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε εμβολιασμούς παιδιών 12 με 15 ετών ενώ στην Κούβα κάνουν δοκιμές σε παιδιά 3 έως 16 ετών «για να διαπιστωθεί ότι η ασφάλεια είναι μεγάλη.
Προφανώς και στα παιδιά οι εμβολιασμοί θα είναι εθελοντικοί».
Λύση οι εμβολιασμοί για να μην ξαναμπούμε στη «δίνη» των lockdown
Η πρόβλεψη περί επικράτησης του στελέχους Δέλτα εντός του καλοκαιριού έχει θέσει και πάλι σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα.
Κυβέρνηση και ειδικοί υπογραμμίζουν ότι λύση είναι οι εμβολιασμοί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μη εμβολιασμένους και περιοχές με χαμηλή εμβολιαστυική κάλυψη.
Βασικός λόγος ανησυχίας των ειδικών είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι 50-60% πιο μεταδοτική από την Άλφα (βρετανική), η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό.
Μάλιστα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στον ΣΚΑΪ, τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας", ενώ λύση είναι τα εμβόλια κια είναι πολύ πιθανό οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Σαρηγιάννης για παραλλαγή Delta: Ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έως επτά άτομα
Στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οφείλονται στην ινδική μετάλλαξη, εκτίμησε ο Δημοσθένης Σαρηγιαννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι οι πρώτες ενδείξεις για την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού στην Ελλάδα δείχνουν ότι πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερα δεδομένα θα έχει στα χέρια του την επόμενη εβδομάδα, καθώς τώρα η ομάδα του αλλάζει τα μοντέλα ώστε να προσομοιώσει ακριβώς την εξέλιξη της πανδημίας με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης «το κρίσιμο εδώ είναι το πόσο γρήγορα θα πάμε σε πλήρη εμβολιασμό».
Εξήγησε ότι το ινδικό στέλεχος του κορωνοϊού είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό, ενώ έχει υπερδιπλάσιο βαθμό αναπαραγωγής σε σχέση με το πρωταρχικό στέλεχος που υπήρχε πέρσι.
Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, με το πρωταρχικό στέλεχος ένα άτομο μπορούσε να επιμολύνει περίπου τρία άτομα ακόμη, με το βρετανικό ο αριθμός αυξήθηκε στα τέσσερα με πέντε, ενώ με τη μετάλλαξη Δέλτα ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έξι με επτά άτομα.
Τζανάκης για παραλλαγή Delta
Χρειάζεται προσοχή, όχι πανικός, όπως τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης, κάνοντας αναφορά στην εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε εκ νέου πως το τέταρτο κύμα θα αφορά κυρίως τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ αναφέρθηκε και στα εμβόλια.
Κατά τον ίδιο, η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα επειδή ακολούθησε την πολιτική εμβολιασμού της πρώτης δόσης.
Περί εμβολίων
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο πλήρης εμβολιασμός με τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca όπως δείχνουν οι έρευνες, προστατεύει σχεδόν στο 100% από τη σοβαρή νόσηση.
Πρόσθεσε πως για τα εμβόλια των εταιριών Johnson & Johnson και Moderna οι σχετικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά είναι πιθανό πως θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά.
Τρίτη δόση
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πιθανότατα το φθινόπωρο κάποιες κατηγορίες πολιτών, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, θα χρειαστούν και τρίτη δόση εμβολίου.
ΕΟΔΥ: 375 κρούσματα και 12 θάνατοι στις 26/6
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (26/6/2021) 375 νέα κρούσματα Covid – 19, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 420.670 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 41 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 618 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.646 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 238 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 238 (64.3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 84.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.657 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 46 (ημερήσια μεταβολή -13.21%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 55 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σχόλια αναγνωστών