Μια ακόμη συνάντηση – η πολλοστή – θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου και των ελλήνων τραπεζιτών με θέμα πως θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Ωστόσο η επιχειρηματολογία της κάθε πλευράς ενώ είναι σωστή δεν ταυτίζεται, οπότε οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν πολλά… ως προς το σκέλος της χρηματοδότησης της οικονομίας.
Σας στηρίξαμε… οπότε χρηματοδοτείστε την οικονομία
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στήριξε ενεργά τις τράπεζες και συνέβαλλε στην εξυγίανση των ισολογισμών τους με τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2.
Μάλιστα ο Ηρακλής 2 κατατίθεται στην Βουλή την 1η Ιουλίου 2021 για να ψηφιστεί και θα περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις 32 δισεκ. με παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις 12 δισεκ. με δυνατότητα επέκτασης.
Πρέπει να ξεκινήσουν την επιθετικότερη χρηματοδότηση.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι από μόνο 32.000 εταιρίες είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση… ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι 700.000 εταιρίες είναι αυτές που δυνητικά μπορεί να χρηματοδοτηθούν.
Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι με αφορμή την έλευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια καλή ευκαιρία οι τράπεζες όχι απλά να μοχλεύσουν τα δάνεια τα 13 δισεκ. να επεκταθούν στα 30 δισεκ. αλλά και να στηρίξουν τις μικρομεσαίες εταιρίες.
Η κυβέρνηση επιμένει για την χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες γιατί μόνο έτσι θα υποστηρίξει το σχέδιο ανάκαμψης.
Χωρίς τις τράπεζες, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επαρκούν, η αύξηση του ΑΕΠ κινδυνεύει να είναι κατώτερη των προσδοκιών χωρίς την ενεργοποίηση των τραπεζών.
Τι υποστηρίζουν οι τράπεζες;
Όμως και τα επιχειρήματα των τραπεζών είναι εύλογα.
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι μετά από 10 χρόνια σοκ στις τράπεζες με τα NPEs που εκτινάχθηκαν στα 106 δισεκ. και μειώνονται στα 15 δισεκ. τα NPEs προσεχώς οι μέτοχοι πλήρωσαν τρεις φορές το βάρος με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και επί 10 χρόνια ουσιαστικά ο τραπεζικός κλάδος ναρκοθετήθηκε.
Τώρα που οι τράπεζες ανακάμπτουν δεν μπορούν να ρισκάρουν να χρηματοδοτήσουν αθρόα την οικονομία, γιατί η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι ένα δάνειο εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε προβληματικό.
Εάν από λάθη στρατηγικής τα νέα δάνεια μετατραπούν σε προβληματικά, τότε όλοι θα επικρίνουν τους τραπεζίτες γιατί απέτυχαν στην διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου.
Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα που τονίζουν οι έλληνες τραπεζίτες και αυτό είναι 100% επιβεβαιωμένο.
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ΕΚΤ, η αρχή που εποπτεύει και τις ελληνικές τράπεζες έχει προειδοποιήσει να μην ρισκάρουν τις αλόγιστες χρηματοδοτήσεις.
Οι τράπεζες μπορεί να διαθέτουν ρευστότητα αλλά τα 45-50 δισεκ. προέρχονται από την ΕΚΤ… οπότε κάποια στιγμή πρέπει να επιστραφούν.
Για τον SSM ακόμη η ελληνική οικονομία δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Οι καταθέσεις αυξάνονται αλλά απαιτείται ακόμη προσοχή.
Ως προς τα κεφάλαια, στην τρέχουσα συγκυρία πραγματοποιούνται κάποιοι εξωραϊσμοί αλλά ακόμη απαιτείται λύση σε ορισμένα προβλήματα, όπως το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που αναλογεί σε 14,4 δισεκ. σε σύνολο 22 δισεκ. κεφαλαίων.
Η εξυγίανση συνεχίζεται
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχουν τελειώσει με το παρελθόν.
Ακόμη προβαίνουν σε τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων, οπότε όσο υπάρχουν τα βαρίδια του παρελθόντος, οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν πολλά.
Ήδη οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι μπορούν να χορηγήσουν 2 με 2,5 δισεκ. δάνεια ετησίως η κάθε μια οπότε προσεγγίζουν τα 10 δισεκ.
Όμως όσο τιτλοποιούνται προβληματικά ανοίγματα NPEs, η πιστωτική συρρίκνωση θα συνεχίζεται καθώς τα δάνεια που βγαίνουν από το σύστημα, είναι περισσότερα από αυτά που μπαίνουν στο σύστημα.
Τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα θα μειωθούν προς τα 110 δισεκ. από 128 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο, στις αρχές του 2010 τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα ήταν 260 δισεκ. ευρώ και θα υποχωρήσουν στα 110 δισεκ. μείωση δηλαδή 150 δισεκ. δηλαδή μείωση όσο το 85% του ελληνικού ΑΕΠ…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών