Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες αθλήτριες σε Παγκόσμια κλίμακα στο χώρο του στίβου. Έχει κατακτήσει εννέα Ολυμπιακά μετάλλια, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει τον επόμενο μήνα στους 5ους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της.
Το μεγαλύτερο, όμως, επίτευγμα στη ζωή της Allyson Felix δεν είναι οι εκπληκτικές της επιδόσεις. Η μεγαλύτερη διάκριση για την οποία θα μπορεί πάντα να είναι υπερήφανη, είναι πως άνοιξε το δρόμο, ώστε πολλές γυναίκες αθλήτριες να μπορούν να αντιμετωπίσουν την αδικία και την εκμετάλλευση με αφορμή την εγκυμοσύνη τους.
Η ιστορία που συγκλόνισε το 2018
Η 35χρονη πια αθλήτρια είχε δώσει μόλις ζωή στην κορούλα της εν ονόματι Camryn το 2018. Αποφάσισε εκείνη την περίοδο και έγραψε ένα άρθρο στους New York Times, στο οποίο περιέγραφε το γεγονός πως η ο κεντρικός χορηγός της εκείνη την περίοδο, η NIKE ήθελε να την πληρώσει σε ποσοστό 70% λιγότερο, καθότι ήταν πλέον έγκυος, ακυρώνοντας έτσι την αρχική συμφωνία των δύο πλευρών.
Η συγκεκριμένη ιστορία συγκλόνισε, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και παρά το γεγονός πως Felix και NIKE δεν συμφώνησαν για νέο συμβόλαιο, η εταιρία άλλαξε την πολιτική της και εφάρμοσε ένα νέο πλάνο για τις έγκυες αθλήτριες, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωνε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία ακύρωση συμβολαίου με μια αθλήτρια, ακόμα και αν εκείνη δεν μπορέσει εν τέλει να αγωνίζεται το διάστημα της εγκυμοσύνης της.
Και εγένετο... η Saysh
Η Felix, ωστόσο, παρά την τεράστια ηθική ικανοποίηση που ένιωσε, δεν σταμάτησε μονάχα εκεί. Μέσα από τη ψυχολογική διαδικασία την οποία πέρασε (σ.σ. να διαλέξει δηλαδή ανάμεσα στο να είναι αθλήτρια ή να είναι μητέρα) και επειδή κανένας άλλος σπόνσορας δεν θέλησε να συνεργαστεί μαζί της, έφτασε σε σημείο να ιδρύσει τη δική της εταιρία με το όνομα Saysh.
Πρόκειται μια επιχείρηση που πουλάει αθλητικά παπούτσια ειδικά για καθημερινό περπάτημα, τρέξιμο ή και επαγγελματικά για στίβο, ενώ όσοι πελάτες το επιθυμούν μπορούν μέσω συνδρομής να συμμετέχουν σε προγράμματα εκγύμνασης, σεμινάρια, αλλά και να έχουν εξασφαλισμένη προτεραιότητα για μελλοντικά προϊόντα.
«Η δύσκολη αυτή εμπειρία που έζησα, αλλά και οι πανέμορφες στιγμές που πέρασα μεγαλώνοντας την κόρη μου με δίδαξαν πως ο πραγματικός μου ανταγωνιστής είναι ένας: Η ανισότητα! Όταν θα με βλέπουν να τρέχουν θα ξέρουν ότι το κάνω για την οικογένεια, για την έννοια της μητρότητας», είχε τονίσει η Felix σε δηλώσεις της.
Η Felix δεν ήταν η μόνη...
Δεν είναι, όμως, μόνο η Allyson Felix που αποτέλεσε παράδειγμα για τις αθλήτριες-μαμάδες, καθώς ήδη αρκετές πριν και μετά από εκείνη είχαν βρεθεί σε μια παρόμοια δοκιμασία στη ζωή τους.
Η αθλήτρια του beach volleyball, Kerri Walsh Jennings κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο όταν ήταν μόλις 5 εβδομάδων έγκυος, ενώ και η Καναδέζα παίκτρια κέρλινγκ εν ονόματι Kristie Moore, πανηγύρισε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2010 και ενώ ήταν έγκυος 5 μηνών!
Ακόμα, έχουμε τα παραδείγματα των Mohamed Taibi (αθλήτρια από την Μαλαισία που αγωνίστηκε οκτώ μηνών έγκυος στους Ολυμπιακούς του 2012) και της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο Tennis, Serena Williams που έμαθε πως είναι έγκυος, δύο ημέρες προτού ξεκινήσει να αγωνίζεται στο Australian Open. Η Williams όχι μόνο συμμετείχε, αλλά κατέκτησε και την διοργάνωση, για έβδομη φορά στην καριέρα της!
«Ήμουν πράγματι αγχωμένη, διότι είχα ακούσει αρκετές ιστορίες και για λίγο θεώρησα πως δεν θα έπρεπε να αγωνιστώ. Ωστόσο, τα κατάφερα και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Κανείς, όμως, δεν ήξερε τι περνούσα και εάν έχανα, η ήττα μου θα ήταν η μεγαλύτερη είδηση, αφού σε κάθε τουρνουά ήμουν το φαβορί», είχε αναφέρει σε συνέντευξη της η κορυφαία τενίστρια.
Η έρευνα και η μακρά λίστα των αθλητριών-μαμάδων
Το 2015 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, συγκέντρωσε 16 κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο και τους ανέθεσε να πραγματοποιήσουν επιστημονική μελέτη και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της, μέσα από τα οποία θα προέκυπταν συμπεράσματα και συμβουλές για τις αθλήτριες που αγωνίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά τη γέννηση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν ένα χρόνο αργότερα και φανέρωσαν πως είναι απόλυτα ασφαλές για τις γυναίκες να αθλούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθούσαν και πριν την εγκυμοσύνη!
Τέλος, το ΒΝ Sports σας παρουσιάζει μια λίστα 10 αθλητριών, οι οποίες αγωνίστηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2000 κι ενώ ήταν ήδη εγκυμονούσες.
- Cornelia Pfohl (Γερμανία): Ήταν λίγους μήνες έγκυος όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2000 στην τοξοβολία και ξανά σε εκείνους του 2004 όταν ήταν επτά μηνών, περιμένοντας να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της.
- Anky Van Grunsven (Ολλανδία): Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας το 2004 στο άθλημα της ιππασίας, κι ενώ ήταν 5 μηνών έγκυος.
- Elizabeth Zaragoza (Ελ Σαλβαδόρ): Βρέθηκε έγκυος μετά την πρόκριση τους στους Ολυμπιακούς της Ελλάδας το 2004 και μάλιστα συμμετείχε κανονικά στο τρέξιμο και τα 5.000 μέτρα.
- Mara Navarria (Ιταλία): Αγωνίστηκε κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο στην ξιφασκία και μετέπειτα ανακάλυψε πως ήταν έγκυος μετά το τέλος τους.
- Nur Suryani Binti Mohamed Taibi (Μαλαισία): Πήρε μέρος εξίσου στους αγώνες του Λονδίνου το 2012 όταν και ήταν 34 εβδομάδων έγκυος. Αγωνίστηκε στην σκοποβολή.
- Anna-Maria Johansson (Σουηδία): Η σουηδέζα αγωνίζονταν στο άθλημα του χάντμπολ με την Εθνική της ομάδα κι ενώ βρισκόταν στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της.
- Kerri Walsh Jennings (Αμερική): Η Αμερικανίδα παίκτρια βόλεϊ συμμετείχε με την ομάδα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, ωστόσο ανακάλυψε μετά τη μεγάλη διοργάνωση πως ήταν ήδη έγκυος.
- Martina Valcepina (Ιταλία): Έλαβε μέρος κανονικότατα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στο Σότσι σε αγώνισμα του στίβου και ενώ ήταν έγκυος ενός μήνα με δίδυμα!
- Kim Rhode (Αμερική): Μια από τις κορυφαίες αθλήτριες σκοποβολής στην Αμερική. Έμαθε μετά το τέλος των Αγώνων του Λονδίνου πως ήταν έγκυος λίγων εβδομάδων.
- Kateřina Kůrková-Emmons (Τσεχία): Διαπίστωσε πως ήταν έγκυος ενός μήνα στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, αλλά αγωνίστηκε κανονικά και εκείνη στην σκοποβολή.
Σχόλια αναγνωστών