Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ σχετίζονται με τις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gita Gopinath
Ένα έτος και πλέον μετά την έναρξη της πανδημίας, πολλές χώρες εξακολουθούν να καταπολεμούν τον Covid-19, ιδιαίτερα την κυρίαρχη και εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή του Δέλτα.
Η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και η Αυστραλία αντιμετωπίζουν έκρηξη των νέων κρουσμάτων και ενισχύουν τους υγειονομικούς περιορισμούς, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2021.
Εμβολιασμοί και ιατρικά μέσα
«Αυτή τη στιγμή αυτό που παρατηρούμε είναι η εξαιρετικά άνιση πρόσβαση στα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των θεραπευτικών και των διαγνωστικών μέσων για την αντιμετώππιση της υγειονομικής κρίσης.
Επομένως, αυτό που καταγράφεται είναι μια αποκλίνουσα ανάκαμψη», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gita Gopinath κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
«Το κορυφαίο ζήτημα είναι πώς φτάνουμε σε ένα σημείο όπου έχουμε καλή κάλυψη των πληθυσμών όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού παντού στον κόσμο».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική, ο Gopinath είπε ότι υπήρχαν χώρες που δεν θα έχουν τον απαιτούμενο έλεγχο, εξοπλισμό ατομικής προστασίας ή οξυγόνο.
Ανάπτυξη
Μετά την απότομη ετήσια ύφεση κατά τη μεταπολεμικής εποχή, το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανακάμψει έντονα φέτος.
Τον Απρίλιο αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία σε 6% φέτος,
Η κρίση είχε «εξαιρετικά δριμείες συνέπειες» σε ζητήματα που κυμαίνονται από την επισιτιστική ασφάλεια έως τη φτώχεια και το χρέος, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Carmen Reinhart.
Πληθωριστικές πιέσεις
Εν τω μεταξύ, εν όσω διαμορφώνεται μια άνιση παγκόσμια ανάκαμψη, πολλές χώρες δοκιμάζονται από απότομες αυξήσεις των πληθωριστικών πιέσεων, δήλωσε ο Reinhart.
Οι επενδυτές τελούν σε εγρήγορση για ενδείξεις αύξησης του πληθωρισμού, ιδίως στις ΗΠΑ καθώς επιτείνονται οι ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό άρσης της πολιτικής νομισματικής στήριξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Συγκυριακές πιέσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν μεταβατικού χαρακτήρα πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες συνδέονται με τις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που εντοπίζονται στις καθυστερήσεις παράδοσης πρωτω υλών και εμπορευμάτων, με τους σχετικούς κινδύνους να ενισχύονται σημαντικά δήλωσε η Gopinath.
«Πολλές από αυτές τις πηγές πληθωριστικών εντάσεων είναι συγκυριακές, κατά την γνώμη μου υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μέχρι το επόμενο έτος τα στοιχεία θα επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα», είπε.
«Φυσικά υπάρχουν πάντα και οι κίνδυνοι ανεξέλεγτης ανόδου των τιμών».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών