Δεν έχουν σημασία τα κρούσματα κορωνοιού αλλά ποιοι θα νοσήσουν σοβαρά, με τον τίτλο αυτό η Jerusalem Post επιχειρεί να προσεγγίσει από μια διαφορετική οπτική γωνία κορωνοιός, μεταλλάξεις, παράλλαξη Delta.
Αξιωματούχοι υγείας αναλύουν δύο διαφορετικές τάσεις στα κρούσματα κορωνοιού στο Ισραήλ: εκείνους που βρίσκονται θετικοί στα tests και εκείνους που αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα.
Οι αξιωματούχοι υγείας του Ισραήλ πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο πόσοι πολίτες θα νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 και όχι στο ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που θα μπορούσαν ή δεν θα μπορούσαν απλώς να μολυνθούν από τον ιό, ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας στο The Jerusalem Post .
Στις 5 Ιουλίου 2021, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ κυκλοφόρησε νέα στοιχεία που έδειξαν ότι το εμβόλιο Pfizer είχε μειωμένη αποτελεσματικότητα στον κορωνοιό στο 64% από 85% ή 90% που αρχικώς είχε παρουσιαστεί.
Πλήθος ερωτημάτων
Με αφορμή την έκθεση του Ισραηλινού υπουργείου Υγείας, εκατοντάδες άρθρα και δημοσιεύσεις αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αμφισβητώντας τόσο τον τρόπο με τον οποίο οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υγείας καθόρισαν αυτό το ποσοστό όσο και τις προθέσεις.
Το υπουργείο Υγείας έλαβε τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με την έκθεσή του και προέβη σε συμπληρωματικές επεξηγήσεις:
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σημαίνει ποιο ποσοστό νοσηρότητας - ή νοσηλείας ή θνησιμότητας - μπορεί να αποτραπεί από το εμβόλιο», ανέφερε το υπουργείο.
Όταν ένα εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό, δεν θα υπάρχουν ασθενείς μεταξύ των εμβολιασμένων.
Όταν ένα εμβόλιο δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό (0%), το ποσοστό νοσηρότητας θα είναι το ίδιο μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν εμβολιαστεί.
Το υπουργείο ανέλυσε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο που συγκρίνει τον αριθμό των λοιμώξεων μεταξύ των εμβολιασμένων έναντι των μη εμβολιασμένων σε μια δεδομένη περίοδο, ενώ εξηγεί τους εξωτερικούς αλλά σημαντικούς παράγοντες, όπως την ηλικία τις παραλλάξεις της επιδημίας κ.α.
Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι υγείας, όπως ο διευθυντής της μονάδας επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών του Sheba Medical Center, Δρ. Gili Regev-Yochay, δήλωσαν ότι το «64% δεν είναι τόσο σχετικό».
Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν δύο καμπύλες.
Η μια είναι ο αριθμός των ατόμων που εξετάζονται θετικά τον κορωνοϊό.
Η άλλη είναι ο αριθμός των ατόμων που νοσούν με σοβαρά συμπτώματα από COVID-19 - μόνο αυτός ο αριθμός απειλεί να αυξήσει τη θνησιμότητα και να πλήξει το σύστημα υγείας.
«Προφανώς δεν θέλουμε οι άνθρωποι να είναι θετικοί στον κορωνοϊό στο Ισραήλ», δήλωσε ο Δρ Arnon Shahar, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας COVID-19 για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο Maccabi.
«Αλλά αυτό που πραγματικά δεν θέλουμε είναι να αυξηθεί ο αριθμός των σοβαρών λοιμώξεων.
Θέλουμε να διαχωρίσουμε αυτές τις δύο καμπύλες όσο μπορούμε.
Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ αξιολογεί δύο ξεχωριστές καμπύλες.
Ενώ στις 6 Ιουλίου 2021 περίπου 500 άτομα διαγνώστηκαν θετικά - ο υψηλότερος αριθμός νέων ασθενών που έχει δει το Ισραήλ από τις 26 Μαρτίου - ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων, με σοβαρά συμπτώματα ήταν μόλις 38.
Ο αριθμός των σοβαρών ασθενών αυξήθηκε κατά τρεις από το πρωί έως το απόγευμα στις 6 Ιουλίου 2021, αλλά μειώθηκε κατά τρεις από το απόγευμα στις 4 Ιουλίου έως το πρωί 6ης Ιουλίου - πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιδείνωση.
Αν και ίσως τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα, η τάση, το Ισραήλ φαίνεται να αντικατοπτρίζει σχεδόν ότι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η παραλλαγή του Delta ήταν ισχυρότερη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να μειώσει ουσιαστικά τους περιορισμούς που ξεκινούν στις 19 Ιουλίου, παρόλο που ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα είναι υψηλός.
Αυτό οφείλεται στον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύονται ή στους θανάτους COVID-19 που παραμένουν σταθεροί.
Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 45,3 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση περίπου το 85% του ενήλικου πληθυσμού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν θα έχει ασθενείς με συμπτώματα.
«Εφόσον βλέπουμε θετικούς ασθενείς σε Covid 19 στο Ισραήλ, θα δούμε ασυμπτωματικούς όσο και συμπτωματικούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί.
Μερικές φορές, οι εμβολιασμένοι ασθενείς θα έχουν συμπτώματα και ένα ορισμένο ποσοστό εμβολιασμένων θα αρρωστήσει με σοβαρά συμπτώματα», δήλωσε ο Shahar.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί.
Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσου, αλλά όχι 100%.
Εάν υπήρχαν 100 άτομα σε ένα ίδρυμα και 90 από αυτά εμβολιάστηκαν και υπήρξε ξέσπασμα ιλαράς, είναι πιθανό και τα 10 μη εμβολιασμένα άτομα να λάβουν τον ιό.
Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ότι περίπου 15 εμβολιασμένα άτομα θα αρρωστήσουν από ιλαρά.
Αυτό συμβαίνει επειδή η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι μόνο περίπου 95%.
«Η πραγματικότητα είναι ότι εάν κανείς δεν εμβολιατεί, είναι πιθανό και οι 100 από αυτούς να αρρωστήσουν, μεταξύ των οποίων και μερικοί με σοβαρά συμπτώματα».
Ταυτόχρονα εάν όλοι εμβολιαστούν, είναι πιθανό και μάλιστα πιθανό να μην υπάρξει ασθένεια επειδή θα είχε επιτευχθεί ανοσία στην αγέλη.
Το Ισραήλ δεν μπορεί να εξαλείψει το COVID-19 εκτός εάν όλοι εμβολιαστούν και, μέχρι στιγμής, τα εμβόλια κορωνοϊού δεν έχουν εγκριθεί για χρήση σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
«Δεν μπορούμε να πετύχουμε ανοσία της αγέλης χωρίς να εμβολιάσουμε τα παιδιά», είπε ο Shahar.
Ως εκ τούτου, «αναμενόταν» ότι θα υπήρχαν νέα κρούσματα κορωνοϊού.
«Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ή να πανικοβληθούμε», είπε ο Shahar.
«Πρέπει να καταλάβουμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε αυτές τις εστίες».
Είπε ότι η παραλλαγή Delta ξεκίνησε στην Ινδία επειδή η χώρα είχε μεγάλη αύξηση κορωνοϊού.
Κατά τη διάρκεια της αιχμής ενός ιού, εξαπλώνεται γρήγορα, συχνά μεταλλάσσεται και μερικές φορές προκαλεί νέες ανησυχίες στους πολίτες.
«Πρέπει να περιορίσουμε τον ιό, ώστε να μην έχουμε μεγάλες αιχμές μεταξύ των μη εμβολιασμένων και στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό στον εμβολιασμένο πληθυσμό με τη μορφή μιας νέας παραλλαγής».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί κατά των μαζικών συγκεντρώσεων μεταξύ μη εμβολιασμένων ανθρώπων.
Όσοι εμβολιάζονται, ωστόσο, θα πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν τις κανονικές τους συνήθειες.
Επιπλέον, σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Sheba σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Harvard, διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια του κορωνοιού όχι μόνο κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ευάλωτους στον Covid 19, αλλά επίσης μειώνουν την μεταδοτικότητα - τόσο μετά την πρώτη όσο και την δεύτερη δόση.
«Τα ευρήματα έδειξαν ότι το ιικό φορτίο ήταν σημαντικά χαμηλότερο μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων που αρρώστησαν σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα που αρρώστησαν», δήλωσε ο Regev-Yochay.
Όσο χαμηλότερο είναι το ιικό φορτίο, τόσο μικρότερη είναι η ικανότητα μόλυνσης.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της μετάλλαξης Alpha ή της βρετανικής παραλλαγής, δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, και περιελάμβανε 9.650 υπαλλήλους της Sheba.
Αναμένονται παρόμοια αποτελέσματα σε σχέση με την παραλλαγή Delta - ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι λιγότερο πιθανό να μολύνουν άλλους.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν επίσης ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer στην πρόληψη ασυμπτωματικών περιπτώσεων ήταν 83% δηλαδή 20% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό, τι ανέφερε το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του στελέχους Delta.
Αποτελεσματικότητα 64%
«Το 64% πιθανότατα δεν είναι ακριβής αριθμός», δήλωσε ο Shahar στην Jerusalem Post.
Αυτός είναι απλώς ένας αριθμός παρατήρησης.
Είπε ότι το 64% είναι ένα προκαταρκτικό ποσοστό με βάση ένα μικρό αριθμό θετικών περιπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Επιπλέον, πρέπει να δούμε και τα δεδομένα.
Για παράδειγμα, το Υπουργείο Υγείας άρχισε να απαιτεί μόνο εμβολιασμένα άτομα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα άτομα να δοκιμαστούν για κορωνοϊό.
Λοιπόν, πώς γνωρίζει το υπουργείο εάν δεν υπήρχαν εξίσου πολλές ασυμπτωματικές περιπτώσεις πριν;
Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι από τώρα, το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 90% με 95% αποτελεσματικό ώστε να αποφευχθεί σοβαρή ασθένεια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών