(upd6) Με την παράλλαξη Δέλτα να πολιορκεί την Ελλάδα και με την επιδημία του κορωνοϊού να έχει ήδη ξεφύγει, πυροδοτώντας το τέταρτο κύμα, κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν το μείγμα των μέτρων εκείνων που θα σταθεί ικανό να ανακόψει τη διασπορά του ιού.
Η μεγαλύτερη αγωνία όλων είναι αν οι εξαιρετικά υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων που καταγράφονται μέρα με την ημέρα εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, θα αποτυπωθούν και στο ΕΣΥ με αύξηση των εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των θανάτων.
Άλλωστε αυτοί οι αριθμοί και η πίεση που θα ασκηθεί στα νοσοκομεία είναι και αυτοί που θα κρίνουν τις επόμενες αποφάσεις.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως οριζόντια μέτρα και lockdown δεν είναι στο τραπέζι, αν και δεν αποκλείει, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξουν παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.
Η εβδομάδα που αρχίζει είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφενός διότι θα φανεί το πώς εξελίσσεται το κύμα της πανδημίας, τη στιγμή που ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για 18.000 κρούσματα ημερησίως από το φθινόπωρο, εάν δεν μπορέσουμε να ελέγξουμε τώρα το επιδημικό κύμα αφετέρου διότι θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τους εμβολιασμούς των νέων ηλικίας 15 – 17 ετών καθώς και για το τι θα ισχύσει στην εστίαση από τις 15 Ιουλίου.
Αν και στις 15 Ιουλίου, οι χώροι της εστίασης και της διασκέδασης επρόκειτο να ανοίξουν με αμιγείς χώρους για τους εμβολιασμένους και για μεικτούς χώρους, τώρα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις μια και η κυβέρνηση δεν αποκλείει προσαρμογές λόγω της εξέλιξης της επιδημίας.
Εν τω μεταξύ, θέμα ωρών είναι και οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό των νέων ηλικίας 15 -17 ετών καθώς για το ποιες επαγγελματικές ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να εμβολιαστούν, ενώ όπως ανακοίνωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, έως αύριο Τρίτη 13/7 ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και για το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων σε εστίαση και διασκέδαση από τις 15 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και ειδικοί επισημαίνουν πως η μόνη «ασπίδα» απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού είναι ο εμβολιασμός και για αυτό το λόγο καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι στο δ’ κύμα αυτοί που θα πληγούν περισσότερο, θα είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι έως τα τέλη Αυγούστου να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ακόμα εμβολιασμοί και να προστεθούν στους περίπου 5,5 εκατομμύρια που έχουν γίνει έως σήμερα.
Θέμα ωρών διάγγελμα Μητσοτάκη
Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, το αργότερο έως αύριο Τρίτη 13/7 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σε τηλεοπτικό του μήνυμα αφενός τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς αφετέρου για το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων σε εστίαση και διασκέδαση από τις 15 Ιουλίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εμβολιασμοί θα καταστούν σε πρώτο στάδιο υποχρεωτικοί σε εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας υγείας ηλικιωμένων και ΑμεΑ (εντός του Ιουλίου) για να ακολουθήσουν οι υγειονομικοί (εντός του Αυγούστου).
Σε επόμενο στάδιο εξετάζεται να συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι σε
• Ένοπλες Δυνάμεις
• Σώματα Ασφαλείας
• Εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
• Εργαζόμενοι σε κρατικές δομές που είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους όπως εργοστάσια της ΔΕΗ, δίκτυα διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.
Παράλληλα αναφέρεται πως θα είναι αυστηρό το πλαίσιο των κυρώσεων σε όσους από αυτούς τους εργαζόμενους αποφασίσουν να μην συμμετάσχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυρώσεις θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τόσο την αναστολή εργασίας όσο και τη διαθεσιμότητα.
Σαρηγιάννης: Στα 4.500 κρούσματα έως τις 15 Αυγούστου – Στα 18.000 εάν σταματήσουν οι εμβολιασμοί
Την εκτίμηση πως θα φτάσουμε στα 4.500 κρούσματα έως τις 15 Αυγούστου διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι 2,5 με 3 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που ανιχνεύεται μέσω των διαγνωστικών τεστ.
«Αν ο αριθμός των τεστ εξακολουθήσει να είναι μεγάλος, όπως για παράδειγμα προχθές που είχαμε 78.000 τεστ, που σημαίνει ότι ανιχνεύουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα, είναι δυνατόν να φτάσουμε πάνω από 4.500 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον 15Αυγουστο.
Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγαλύτερη από 4.500 κρούσματα, είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης.
Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο μέσος όρος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.700-1.750 κρούσματα, τα ενεργά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι περίπου 12.000 εβδομαδιαίως, υπογραμμίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αγγίζουν και τα 36.000 κρούσματα.
Στα 18.000 κρούσματα
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι αν σταματήσουμε τον εμβολιασμό στους 5,77 εκατ. Έλληνες, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 18.000 ημερησίως.
Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν εμβολιαστούμε σε ποσοστό 72%-73%, μπορεί μεν να φτάσουμε τα 4.500 κρούσματα, αλλά στα τέλη Αυγούστου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση».
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους να προστατεύσει τους ανεμβολίαστους. «Δεν θα πάμε σε συνολικά lockdown, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος αν δε ληφθούν παραπάνω μέτρα, να έχουμε υψηλούς αριθμούς σε συνέχεια, με απανωτά υπο-κύματα» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης.
Τζανάκης: Στις 20/8 η κορύφωση του δ’ κύματος – Στο δυσμενές σενάριο θα φτάσουμε τα 6.000 κρούσματα
Την εκτίμηση πως στις 20 Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση του δ’ κύματος διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι στο δυσμενές σενάριο θα φτάσουμε τα 6.000 κρούσματα ημερησίως.
Όπως είπε, τρία είναι τα σενάρια για τον Αύγουστο.
«Το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000.
Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω.
Τα πολλά κρούσματα θα συμβάλουν στο χτίσιμο της ανοσίας.
Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο, αλλά αυτό εξαρτάται από τη ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε» είπε ο κ.Τζανάκης.
«Στο δύσκολο σενάριο η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων.
Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο.
Με την τελική δυναμική του κύματος εφόσον εξελιχθεί έτσι να είναι άγνωστη ακόμα» ανέφερε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος σημείωσε πως «το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων στους σκληρούς δείκτες».
«Θα δούμε αν οι νεαροί που νοσούν τώρα όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες, τι θα δώσουν αυτοί από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων.
Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά από τη βαριά νόσηση» επεσήμανε ο κ.Τζανάκης.
Παγώνη: Εάν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θα ξαναζήσουμε τον περσινό χειμώνα
Τη θέση πως εάν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θα ξαναζήσουμε τον περσινό χειμώνα διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υπογράμμισε πως το πρόβλημα είναι οι 60άρηδες και άνω που δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Πρέπει πάση θυσία να μη φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα την ημέρα.
Και δεν πρέπει να τα φτάσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από non covid ασθενείς.
Ήδη έχουμε πάρει κρεβάτια από τις ΜΕΘ Covid και τα έχουμε κάνει non covid, γιατί είχαν μείνει πίσω τα χειρουργεία.
Τώρα κάνουμε χειρουργεία που έπρεπε να έχουν γίνει πριν 7-8 μήνες και ακόμα είμαστε στους 3 μήνες.
Μας σώζει μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ηλικίας 14-24 ετών, που σημαίνει ότι το περνάνε στο σπίτι» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη.
Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι 60άρηδες
Η κα.Παγώνη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Το πρόβλημα είναι οι 60αρηδες και άνω και ειδικά με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στις μονάδες.
Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα έχουμε ίδιο χειμώνα με τον περυσινό εάν δεν τελειώσουμε τους εμβολιασμούς μέχρι τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου» είπε η κα.Παγώνη, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε πάλι lockdown.
Ωστόσο, σημείωσε πως σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας θα ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με τα ποσοστά εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.
Ερωτηθείσα σχετικά με την εστίαση, υπογράμμισε ότι «μικτό εστιατόριο σε κλειστό χώρο δεν μπορεί να υπάρξει» προσθέτοντας ότι «όταν κάποιος πάει σε ένα μαγαζί, θέλει να χαλαρώσει».
«Δεν μπορώ εγώ δίπλα μου να νοιάζομαι αν ο διπλανός μου έχει εμβολιαστεί».
Εμβολιασμοί άνω των 12
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς των παιδιών και τις αντιρρήσεις που φέρνουν οι γονείς, η κα.Παγώνη σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός και πιο μικρών παιδιών, ηλικίας 12-15 ετών προτείνοντας τα εμβόλια να γίνονται στα σχολεία και οι παιδίατροι, οι οποίοι χαίρουν της εμπιστοσύνης των γονέων, να μπουν στην πρώτη γραμμή.
Σε κυβερνητικό επίπεδο, δήλωσε ότι «από εδώ και πέρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τρέχοντας τους εμβολιασμούς» προτείνοντας να μεταβούν στα νησιά συνεργεία προκειμένου να κάνουν εμβολιασμούς στις πλατείες να εξυπηρετήσουν κι αυτούς που κάνουν τις διακοπές τους και αναβάλλουν το ραντεβού.
Έρχονται οι εμβολιασμοί νέων άνω των 15 ετών
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ενδεχομένως και εντός της ημέρας το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των νέων άνω των 15 ετών.
Οι σχετικές ανακοινώσεις εκτιμάται πως θα γίνουν κατά τη σημερινή, απογευματινή συνέντευξη τύπου των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας.
Όπως αναφέρεται, θα δοθούν οδηγίες προς τους γονείς για το πώς θα εξασφαλίζεται η γονική συναίνεση προκειμένου να προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία.
Ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει με τα εμβόλια mRNA, δηλαδή με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Τα 25 έτη η μέση ηλικία των ατόμων που μολύνονται
Τη μείωση της ηλικίας των ατόμων που μολύνονται από κορωνοϊό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων μαζικών δειγματοληψιών που πραγματοποίησαν οι Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ.
Από τα 214 θετικά κρούσματα, τα 108 αφορούν άνδρες και τα 106 γυναίκες.
Η διάμεση ηλικία είναι τα 21 έτη και η μέση ηλικία τα 25,10 έτη.
Συνολικά έγιναν το Σάββατο (10/7/2021) 39 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 35 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας κατά τις οποίες διενεργήθηκαν 9.711 rapid test.
Παράλληλα, εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς.
Μάλιστα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων, μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Γεωργιάδης: Μέσα στην εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις
Μόνο ανεμβολίαστους θα αφορούν στο εξής τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος και ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.
Οριστικές αποφάσεις
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς στη σκιά της διασποράς της μετάλλαξης Delta πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.
«Τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3 χιλιάδες κρούσματα», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι το εάν τελικά θα υπάρξουν οι μεικτοί χώροι ή αν θα αποφασιστεί να λειτουργήσουν μόνο οι αμιγείς.
Τα τρία σενάρια
Πάντως τρία είναι τα σενάρια που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για το τι θα γίνει με την εστίαση.
Το πρώτο προβλέπει την παράταση για λίγες ημέρες του ανοίγματος των εσωτερικών χώρων της εστίασης προκειμένου να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσεται η επιδημία.
Το δεύτερο θέλει το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων της εστίασης μόνο για τους εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει.
Και το τρίτο σενάριο θέλει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, με αμιγείς και μεικτούς χώρους από τις 15 Ιουλίου.
Στους 12.792 οι νεκροί
Στους 12.792 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τα κρούσματα Covid – 19, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021.
Ειδικότερα ανακοινώθηκαν για τις τελευταίες 24 ώρες 1.465 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 438.809 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 161 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.792 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 142 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (67.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 85.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 65 (ημερήσια μεταβολή -4.41%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 61 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σχόλια αναγνωστών