Αγωνία για το εάν τα αυξημένα κρούσματα θα οδηγήσουν σε νέα πίεση το ΕΣΥ
(Συνεχές upd) Με την παράλλαξη Δέλτα να πολιορκεί την Ελλάδα και με την επιδημία του κορωνοϊού να έχει ήδη ξεφύγει, πυροδοτώντας το τέταρτο κύμα, κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν το μείγμα των μέτρων εκείνων που θα σταθεί ικανό να ανακόψει τη διασπορά του ιού.
Η μεγαλύτερη αγωνία όλων είναι αν οι εξαιρετικά υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων που καταγράφονται μέρα με την ημέρα εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, θα αποτυπωθούν και στο ΕΣΥ με αύξηση των εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των θανάτων.
Άλλωστε αυτοί οι αριθμοί και η πίεση που θα ασκηθεί στα νοσοκομεία είναι και αυτοί που θα κρίνουν τις επόμενες αποφάσεις.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως οριζόντια μέτρα και lockdown δεν είναι στο τραπέζι, αν και δεν αποκλείει, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξουν παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.
Η εβδομάδα που αρχίζει είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφενός διότι θα φανεί το πώς εξελίσσεται το κύμα της πανδημίας, τη στιγμή που ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για 18.000 κρούσματα ημερησίως από το φθινόπωρο, εάν δεν μπορέσουμε να ελέγξουμε τώρα το επιδημικό κύμα αφετέρου διότι θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τους εμβολιασμούς των νέων ηλικίας 15 – 17 ετών καθώς και για το τι θα ισχύσει στην εστίαση από τις 15 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και ειδικοί επισημαίνουν πως η μόνη «ασπίδα» απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού είναι ο εμβολιασμός και για αυτό το λόγο καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι στο δ’ κύμα αυτοί που θα πληγούν περισσότερο, θα είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι έως τα τέλη Αυγούστου να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ακόμα εμβολιασμοί και να προστεθούν στους περίπου 5,5 εκατομμύρια που έχουν γίνει έως σήμερα.
Μητσοτάκης: Από 1η Σεπτεμβρίου υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους υγειονομικούς - Όλα τα μέτρα αναλυτικά
Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απήυθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει άμεσα και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε γηροκομεία και δομές ΑμΕΑ.
Έκανε σαφές πως όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου και μετά.Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.
Ακόμη, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.
Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.
Δε θα κλείσει η Ελλάδα από τους ανεμβολίαστους
««18 μήνες από την πρώτη επίθεση της πανδημίας η χώρα μας διαθέτει εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε κάθε πολίτη.
Η επιχείρηση ελευθερία απλώνεται σε όλη την Επικράτεια», είπε ξεκινώντας το διάγγελμα ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα από τα δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο.
Και η Επιχείρηση «Ελευθερία» απλώνεται στην επικράτεια, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας».
Τόνισε ωστόσο: «Δύο σκιές, εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδό μας από τη δοκιμασία: η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν.
Είναι μία διπλή απειλή που σήμερα απασχολεί όλες τις χώρες, αναγκάζοντας, μάλιστα, κάποιες από αυτές να επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς.
Ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες για πρώτη φορά θα γίνουν χωρίς θεατές και με καραντίνα για τους λιγοστούς επισκέπτες.
Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί στον τόπο μας! Καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε λίγο όλοι ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, η λύση είναι μία: αυτό το τέλος να έρθει χωρίς άλλον πόνο.
Την υποδεικνύουν, άλλωστε, και όσοι σήμερα δίνουν τον αγώνα τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που κατά 99% είναι ανεμβολίαστοι.
Συνεπώς, τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός.
Ανοίγει 15/7 η πλατφόρμα των εμβολίων για τους 15 - 17 ετών
Για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στους επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων.
Συνέχισε λέγοντας ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει στρέψει στο ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες.
Από αυτές θα εξαρτηθούν τα επόμενα επιδημικά κύματα που θα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους.
Ο κίνδυνος από τη νόσηση για τους 15 - 17 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός.
Εξάλλου και σε αυτές υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Κύριο χαρακτηριστικό στις ηλικίες αυτές είναι η διασπορά της νόσου στο περιβάλλον, όπου μπορεί να υπάρχουν ευάλωτα άτομα ή ανεμβολίαστα.
Μελέτη έχει δείξει ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να «φρενάρουν« τις μεταλλάξεις, αντίθετα από τα ανεμβολίαστα.
Επιπλέον, ο εμβολιασμός αποτρέπει νοσηλείες και βαριά νόσηση σε ποσοστό άνω του 93%.
Σε μικρότερο ποσοστό προστατεύουν κάποιον από το να κολλήσει.
Δημοσίευση αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι εμβολιασμένοι καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία του ιού.
Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων.
Στη μετάλλαξη Δέλτα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όσους είναι εμβολιασμένοι με μία δόση.
Όσοι έχουν κάνει μία δόση απολαμβάνουν προστασία 33% - 50% ενώ με τη δεύτερη είναι πάνω από 90%.
Στις ΗΠΑ ένας στους δέκα δεν κάνουν τη δεύτερη, ιδιαίτερα νέοι.
Λόγω της «Δέλτα» εν κινδύνω είναι οι ανεμβολίαστοι.
Γιατί όμως παραμένουν ανεμβολίαστοι;
Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις:
- Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούμε δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς, ζώντες οργανισμούς.
- Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα. Τα χρόνια νοσήματα δεν αποτελούν αιτία μη εμβολιασμού.
- Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν φάρμακο: δεν υπάρχει έως τώρα, μακάρι να υπάρξει, αλλά ο ιός είναι εδώ.
- Δεν επηρεάζει ο εμβολιασμός τη γονιμότητα ούτε γυναικών, ούτε ανδρών. Συνίσταται και για τις εγκύους και για τις θηλάζουσες.
- Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν αρκετοί και για το φόφο των παρενεργειών, αν και πιθανότερη είναι η νόσηση. «Η ζυγαριά για κάποιους -γέρνει στην πλευρά του ενός στο εκατομμύριο» είπε χαρακτηριστικά.
- Αλλο επιχείρημα ότι και αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν: Το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
- Αλλοι πιστεύουν οτι θα προστετευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων- είναι οι «λαθρεπιβάτες της πανδημίας».
Πάνω από 9.300.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει εως τώρα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ το ποσοστό κάλυψης με δύο δόσεις ανέρχεται στο 41%.
Το 71,5% των πολιτών άνω των 70 ετών έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση.
Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό εμβολίων για τους εφήβους 15 - 17 ετών θα ανοίξει την Πέμπτη, 15 Ιουλίου.
Ο προγραμματισμός θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet του γονιού και ο εμβολιασμός θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν συνοδευόμενα από τους γονείς τους.
Παράλληλα, ο κ.Θεμιστοκλέους τόνισε ότι πλέον όποιος αλλάξει το ραντεβού του δεν θα έχει πλέον πέναλτι έξι ημερών.
Στους 12.802 οι νεκροί
Τα νέα 12/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.065 , εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 440.872 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.ε βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 156 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.874 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.802 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139 (66,9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 85,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 85 (ημερήσια μεταβολή +30,77%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Σχόλια αναγνωστών