Κρούσματα και λύματα δείχνουν ότι «πλέουμε» στο 4ο κύμα της πανδημίας
(Συνεχές upd) Απόλυτη επιβεβαίωση των δυσοίωνων προβλέψεων των ειδικών για εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού και νέα έξαρση της πανδημίας που οδηγεί στο δ κύμα μέσα στο καλοκαίρι επιφέρουν οι 3.109 νέες λοιμώξεις που ανακοίνωσε χθες 13/7 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έπειτα από 85.296 ελέγχους.
Αττική, Κρήτη και νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο της αγωνίας συγκεντρώνοντας το 65,3% των σημερινών διαγνώσεων, με την αύξηση της τάξης του 150% στα κρούσματα να ανησυχεί βαθύτατα τους ειδικούς, οι οποίοι βλέπουν τον μέσο όρο ηλικίας να πέφτει σημαντικά (ενδεικτικά, το 9,4% των χθεσινών κρουσμάτων αφορά σε ανηλίκους 0-17 ετών) και ταυτόχρονα τους εμβολιασμούς των νεότερων ηλικιών να κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών ανοίγει την Πέμπτη 15 Ιουλίου.
Οι υπόλοιποι επιδημιολογικοί δείκτες -που, όπως συχνά τονίζεται, αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα- δείχνουν να μην επηρεάζονται σημαντικά από την αύξηση των λοιμώξεων -τουλάχιστον προς το παρόν.
Ποσοστό - ρεκόρ για τους διασωληνωμένους 18 - 64 ετών
Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται σε αρκετά καλά επίπεδα, ωστόσο τον κύκλο της ανησυχίας και του προβληματισμού στις τάξεις των λοιμωξιολόγων συντηρούν αφενός οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της επικράτειας τις τελευταίες ημέρες και αφετέρου ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών.
Ενδεικτικό είναι ότι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία κινούνται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από το φράγμα των 100, ξεπερνώντας, μάλιστα, τον χθεσινό αριθμό (108) και φτάνοντας τις 112 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό-ρεκόρ του 44,4% που σημειώνεται στους διασωληνωμένους ασθενείς ηλικίας 18-64 ετών (58 από τους 133 συνολικά) αποτελεί την πιο συμπαγή απόδειξη ότι οι εμβολιασμοί υψώνουν καθημερινά «ανάχωμα» για την προστασία των ηλικιωμένων από σοβαρή λοίμωξη από την COVID-19.
Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, αρκεί να σημειώσουμε ότι, τρεις μήνες πριν (13 Απριλίου) όταν το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 38,8%.
Σήμερα το 71,5% των πολιτών άνω των 70 ετών έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση.
Και μπορεί αυτό να σημαίνει ότι πολλοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται πλέον είναι νεότεροι σε ηλικία και με λιγότερα προβλήματα υγείας, γεγονός που μετριάζει τις πιθανότητες νοσηλείας σε μονάδες και διασωλήνωσης, πρόκειται, όμως, για «δίκοπο μαχαίρι», καθώς έτσι είναι πολύ πιθανό να παρατείνεται σημαντικά η παραμονή τους στα νοσοκομεία, συνεισφέροντας στην εκ νέου κλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ.
Τρομακτική αύξηση του ιικού φορτίου στο Ηράκλειο - Εντείνεται η διασπορά στα νησιά
Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση στη νησιωτική Ελλάδα και κυρίως στις τουριστικές περιοχές, κρίνοντας από το γεγονός πως οι 20 από τις 63 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που βρίσκονται σήμερα στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αντιπροσωπεύουν τα νησιά και την Κρήτη, περιοχές που συγκεντρώνουν συνολικά 460 κρούσματα.
Στο Ηράκλειο, μάλιστα, εντοπίστηκαν 122 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ενώ από την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα αναδεικνύεται η τρομακτική αύξηση του 530% στο ιικό φορτίο της περιοχής, ως αποτέλεσμα και της έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα που σημειώνεται εκεί.
Σε χαμηλότερα, αλλά εξίσου ανησυχητικά επίπεδα κυμαίνονται τα στοιχεία για τις υπόλοιπες περιοχές της Μεγαλονήσου, αφού τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στα Χανιά
καταγράφονται ανοδικές τάσεις σε κρούσματα (104 - 43 αντίστοιχα) και ιικό φορτίο (84% - 9% αντίστοιχα).
Αρκετά καλύτερη είναι η κατάσταση στην ΠΕ Λασιθίου όπου σήμερα εντοπίστηκαν 13 νέες λοιμώξεις, ενώ χαμηλό προς μέτριο θεωρείται το ιικό φορτίο.
Στο σύνολό της, πάντως, η εικόνα στο νησί μόνο αισιόδοξη δε μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού στα νοσοκομεία νοσηλεύονται ήδη 39 ασθενείς, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τις νοσηλείες να αυξάνονται, όσο αυξάνεται η νοσηρότητα στην κοινότητα.
Την ίδια στιγμή, Μύκονος, Ρόδος, Πάρος και Κέρκυρα ξεχωρίζουν σήμερα για λόγους εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που έχουμε συνηθίσει κάθε καλοκαίρι καθώς σημειώνουν 36, 33, 25 και 23 νέα κρούσματα αντίστοιχα, ενώ τον γαλανόλευκο πίνακα των νησιών «ποτίζουν» με τα χρώματα της ανησυχίας η Λέσβος με 15, η Σαντορίνη με 11, η Ζάκυνθος με 9, η Κως με 8, η Μήλος με 4, η Κάλυμνος με 3, Νάξος, Κεφαλονιά και Λευκάδα με 2.
Από ένα κρούσμα μοιράζονται σήμερα Κέα-Κύθνος, Σποράδες και Χίος.
Κρούσματα και λύματα βάζουν «στο κόκκινο» την Αττική
Αρνητική πρωταγωνίστρια παραμένει η Αττική στο επίπεδο της πανδημίας, συγκεντρώνοντας και πάλι τα μισά από τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού (1.571).
Ο υψηλότερος αριθμός διαγνώσεων καταγράφεται για μία ακόμα ημέρα στο κέντρο της Αθήνας (392) και ακολουθούν τα βόρεια προάστια με 277 και τα δυτικά της Περιφέρειας με 241.
Σε ηπιότερα επίπεδα κινούνται τα ανατολικά (219), νότια (209) και ο Πειραιάς (208), ενώ εντυπωσιακή αύξηση σημειώνεται στα νησιά της Αττικής, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 25 νέες λοιμώξεις.
Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης αποτυπώνεται, άλλωστε, και από την αξιόλογη αύξηση της τάξης του 106% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων.
Εξίσου σημαντική αύξηση καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 214 νέα κρούσματα και το ιικό φορτίο σημειώνει αυτή την εβδομάδα άνοδο κατά 133%, ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα ξεχωρίζουν ακόμη η Λάρισα με 99 κρούσματα και αύξηση 136% στο ιικό φορτίο και τέλος τα Ιωάννινα και η Μαγνησία που σημειώνουν από 49 κρούσματα και αύξηση 204% και 76% αντίστοιχα στο ιικό φορτίο των λυμάτων.
Στους 12.806 οι νεκροί
Τα νέα 13/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.109, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 444.783 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 164 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.953 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.806 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 133 (66,2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 84,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 112 (ημερήσια μεταβολή +31,76%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 74 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Βαριές «ποινές» για τους ανεμβολίαστους - Αποχή άνευ αποδοχών από εργασία - Τα μέτρα σε διασκέδαση - Τα πρόστιμα
Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν κατά τον κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή, με σημαντικούς περιορισμούς -ειδικά όσον αφορά την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση- θα συνεχίσουν να ζουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες, ενώ όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν με τα μέτρα θα έρθουν αντιμέτωπες με τσουχτερά πρόστιμα ακόμα και με προσωρινό λουκέτο.
Κρούoντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως χθες (12/7/2021) έπειτα από πολύ καιρό οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ξεπέρασαν τις 100. Σημειώνεται, δε, ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι ένας από τους «σκληρούς» δείκτες που παρακολουθούν κυβέρνηση και επιστήμονες καθώς αποτυπώνει την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων
Εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες (12/7/2021) ο πρωθυπουργός, ο Βασίλης Κικίλας τόνισε πως έως τις
16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Όσον αφορά τα πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, ορίζονται στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.
Επίσης, έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.
Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικούς για εργαζόμενους:
- Κέντρων θεραπείας και αποκατάστασης
- Στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ
- Στεγών αυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ
- Μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων
- Θεραπευτηρίων χρονίων πασχόντων
- Κλειστών δομών των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας
- Ιδρυμάτων περίθαλψης χρονίων πασχόντων
- Οικοτροφείων Ειδικών ιδρυμάτων
- Κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
- Κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας
- Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία
Τα μέτρα σε ψυχαγωγία και διασκέδαση
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι στο διάστημα των δυο εβδομάδων που μεσολάβησε από τις τελευταίες ανακοινώσεις για τα μέτρα στην εστίαση, η πανδημία στη χώρα παρουσίασε έξαρση.
«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι «η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί, το αμέσως προσεχές διάστημα, από το πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα και την πρόσκληση για τον εμβολιασμό και ότι η τήρηση των μέτρων «αποτελεί μονόδρομο εθνικής συσπείρωσης για την προστασία του κοινού μας συμφέροντος, πρωτίστως υγειονομικά και δευτερευόντως οικονομικά».
Από τη συμπεριφορά του καθενός μας θα κριθεί το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες -πρόσθεσε ο ίδιος- και επεσήμανε ότι παρόμοια μέτρα λαμβάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος στην Ελλάδα, να εμφανίζεται συγκροτημένη εικόνα, να λειτουργούν οι επιχειρησεις απρόσκοπτα και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωριστικότητας.
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.
Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.
Πρόστιμα στις επιχειρήσεις
Όσον αφορά τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις στη διασκέδαση, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε πως στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τμ και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας.
Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες.
Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων βάση αποδεικτικού υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Προνόμια και στους στρατεύσιμους
Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε προνόμια και για τους στρατεύσιμους και οι μόνιμους στον στρατό, οι οποίοι θα εμβολιάζονται.
Ειδικότερα, θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.
Τι θα ισχύει στα πανηγύρια
Εν τω μεταξύ, αίρεται ο περιορισμός εμβολιαστικής κάλυψης ανά περιοχή που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα πανηγύρια.
«Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης.
Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, τα πανηγύρια επιτρέπονταν σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν στο 50% με μία δόση, και αφού είχαν παρέλθει 14 ημέρες.
Η εφαρμογή «Covid Free GR»
Την εφαρμογή, «Covid Free GR», με την οποία θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, που θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά και των πιστοποιητικών αρνητικού rapid ή PCR τεστ για τους υπαίθριους μικτούς χώρους, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Όπως είπε, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από σήμερα (13/7/2021) για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android.
Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.
Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.
Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεση του ο ιδιοκτήτης του χώρου, στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε δε ότι η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:
Πράσινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
Κίτρινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
Κόκκινο: σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό,
Σε ό,τι αφορά στην ισχύ των πιστοποιητικών:
Εμβολιασμού: Ισχύει 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
Νόσησης: Ισχύει έως και 6 μήνες μετά
Rapid test: Ισχύει 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
PCR test: Ισχύει 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών