(συνεχές upd) Στα ύψη παραμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες και οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για μία έκρηξη κρουσμάτων τον Αύγουστο με 6.500 μολύνσεις ημερησίως.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Κυριακή (18/7/2021) επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες με πάνω από 1.550 κρούσματα σε μία ημέρα κατά την οποία διενεργούνται σχεδόν τα μισά tests από ό,τι συνήθως.
Πρόκειται για επιδημιολογικά στοιχεία που παραπέμπουν σε επικείμενη επιβολή lockdown, αν και η κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα επιβληθούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα.
Ωστόσο μία μέρα μετά την επιβολή lockdown στη Μύκονο, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις εξελίξεις.
Εξάλλου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τα μοντέλα δείχνουν αύξηση της μετάλλαξης Delta το επόμενο διάστημα και 6.500 κρούσματα με βάση τα τεστ που γίνονται, γύρω στις 15 Αυγούστου.
Την ίδια ώρα το Ισραήλ, το κράτος με την πιο επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία, βρίσκεται στο χείλος του lockdown, μόλις ένα μήνα μετά την κατάργηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και μάσκας, εν μέσω ενός τέταρτου κύματος του Covid-19.
Πόσο πιθανό είναι να αποφύγει η Ελλάδα ένα νέο lockdown μετά την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου κοντά στο Δεκαπενταύγουστο;
Βασιλακόπουλος: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται και ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί μαζικά για να υπάρξει ασφαλής εκκίνηση του τουρισμού, όπως γινόταν πριν από την πανδημία, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως ανέφερε τόσο τα μοριακά τεστ όσο και τα rapid test είναι πραγματικά χρήσιμα αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ο έχων αρνητικό τεστ πραγματικά δεν νοσεί.
«Δυστυχώς ένα τεστ μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό.
Δηλαδή να έχει κάποιος Covid και να μην το δείξει» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Πάρτι και «έκρηξη» κρουσμάτων
Ο κ. Βασιλακόπουλος απέδωσε στα συνεχιζόμενα πάρτι τα αυξανόμενα κρούσματα.
Είπε πως είναι σχεδόν αδύνατον να μην οδηγήσουν σε «έκρηξη κρουσμάτων» και ότι χώρες που έχουν τέτοιες «εκρήξεις» είναι η Ισπανία, Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα γιατί είναι τουριστικές χώρες και πολλοί νέοι που είναι ανεμβολίαστοι προσπαθούν να διασκεδάσουν όπως πριν.
Μέτρα Μυκόνου και σε άλλα νησιά
Ερωτηθείς σχετικά με την λήψη των έκτακτων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο (17/7) στην Μύκονο δήλωσε πως μπορεί να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις και στα άλλα νησιά αν συνεχίσουν να διασκεδάσουν με τον ίδιο τρόπο εκτός αν αυτή η διασκέδαση επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν άμεσα λέγοντας πως προλαβαίνουν το υπόλοιπο καλοκαίρι να γλεντήσουν και πως το εμβόλιο είναι η μόνη λύση ενώ για όσους δεν θέλουν εμβολιαστούν παρακάλεσε να αλλάξουν άποψη και να μην πιστεύουν ψευδείς ειδήσεις.
Σαρηγιάννης: 6.500 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο
«Τα κρούσματα στην Μύκονο δεν ήταν απλά σε δυναμική αλλά σε έξαρση», δήλωσε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι η κίνηση για νέα περιοριστικά μετρά στο νησί ήταν σωστή και στοχευμένη.
Ήδη από τις έξι χθες το απόγευμα έχει ξεκινήσει η 24ωρη απαγόρευση της μουσικής στο νησί, ενώ έως τις 26 Ιουλίου απαγορεύεται και η κυκλοφορία από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τα μοντέλα δείχνουν αύξηση της μετάλλαξης Delta το επόμενο διάστημα και 6.500 κρούσματα με βάση τα τεστ που γίνονται, γύρω στις 15 Αυγούστου.
Τόνισε, δε, ότι αυτή η τάση θα μπορούσε να σταματήσει με έναν συνδυασμό αυξημένων self test και κινητών κλιμακίων του ΕΟΔΥ σε συγκεκριμένα σημεία της χωράς όταν βλέπουμε να υπάρχει αλλαγή της τάσης επιδημιολογικά.
Γώγος: Ανησυχητική η εικόνα
Την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο αλλά και την εν γένει επιδημιολογική κατάσταση της χώρας σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.
Σε ερώτηση που δέχτηκε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, για αν η Επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για το νησί της Μυκόνου, διευκρίνισε πως υπάρχουν συνεχείς εισηγήσεις της Επιτροπής για την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής της χώρας αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται κάθε μέρα συνεδρίαση».
Τόνισε, ωστόσο, ότι συμφωνεί με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο είναι να περιοριστεί η διασπορά και πως, «με τη λήψη των μέτρων, μπορεί να έχουμε καλά αποτελέσματα» σε λίγες ημέρες.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν παρόμοια μέτρα πρόκειται να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές, ο κ. Γώγος ανέφερε πως, αυτή τη στιγμή, «η εικόνα είναι ανησυχητική, καθώς βρισκόμαστε ουσιαστικά στο ξεκίνημα ενός τέταρτου κύματος, που ‘χτυπά’ νεότερες ηλικίες, εξαιτίας της κινητικότητας, των ταξιδιών και της ξεγνοιασιάς, που είναι λογικό να υπάρχει μετά από πολύμηνο εγκλεισμό».
Όλα αυτά, όπως τόνισε ο καθηγητής, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της παραλλαγής Delta του κορωνοϊού, «η οποία έχει τριπλάσια και τετραπλάσια μεταδοτικότητα, οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων σε νέες ηλικίες».
Ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά
Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να εφαρμοστούν και σε άλλα νησιά, περιοριστικά μέτρα ανάλογα με αυτά της Μυκόνου, εάν κριθεί αναγκαίο.
Και τόνισε πως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 20%-40% του πληθυσμού, άνω των 50 ετών, άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι και μπορεί να κολλήσουν τον ιό και να νοσήσουν πιο σοβαρά.
Σε ερώτηση για τον πιθανό αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι αρκετοί επιστήμονες έχουν κάνει εφιαλτικές προβλέψεις, ο κ. Γώγος, αφού επεσήμανε πως ο ίδιος δεν θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία και να κάνει προβλέψεις για συγκεκριμένο αριθμό, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάποια στιγμή ακόμη και 6.000 κρούσματα ενδεχομένως», προσθέτοντας πως «αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων».
Παράλληλα, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξημένο αριθμό νοσηλειών, που έχουμε τις τελευταίες ημέρες.
Αναγκαία απόφαση με αντιδράσεις
Μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε καθεστώς lockdown εισήλθε η Μύκονος έως και τις 26 Ιουλίου 2021, σε μία επιστροφή στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου.
Ήδη από τις έξι το απόγευμα του Σαββάτου (17/7/2021) έχει ξεκινήσει η 24ωρη απαγόρευση της μουσικής στο νησί, ενώ έως τις 26 Ιουλίου απαγορεύεται και η κυκλοφορία από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Η απόφαση προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στο νησί, καθώς εκτιμάται πως θα προκαλέσει κύμα φυγής των ξένων τουριστών προς άλλους προορισμούς, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει αφού οι ακυρώσεις έρχονται βροχηδόν.
Οι ανάστατοι με την απόφαση αυτή επαγγελματίες ζητούν την ανάκληση των έκτακτων μέτρων.
Μάλιστα ο δήμαρχος Μυκόνου κάνει λόγο για άστοχη ενέργεια με τιμωρητική διάθεση σε βάρος του νησιού.
Την ίδια ώρα στα ύψη παραμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες επιβεβαιώνοντας πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο πανδημικό κύμα και ενώ η τήρηση σκληρής στάσης εκ μέρους της κυβέρνησης στο θέμα των εμβολιασμών δεν αποφέρει τα αναμενόμενα.
Συγκεκριμένα βάσει της απόφασης:
«Από το Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας κατά τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, η Κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για το νησί της Μυκόνου.
Πιο συγκεκριμένα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.
Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της».
Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν
Προπομπός για τη λήψη των περιοριστικών μέτρων ήταν η προειδοποίηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σε μόλις μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές.
Επίσης στο όριο επιφυλακής βρίσκονται η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ίος.
«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα.
Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές» είχε αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Ξεκινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό
Από το Σάββατο 17 Ιουλίου ενισχύεται το testing σε έξι περιοχές της χώρας λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.
Συγκεκριμένα αστις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα.
Με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Επιπλέον η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
Ακόμη όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά επανεξετάστηκε και το υγειονομικό πρωτόκολλο των κατασκηνώσεων.
Για την είσοδο στην κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών.
Κατά την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με την μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μια με την μέθοδο του self test και μια με rapid.
Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.
ΕΟΔΥ: 1.558 κρούσματα και 10 θάνατοι στις 18/7/2021
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (18/7/2021) 1.558 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 457.312 (ημερήσια μεταβολή + 0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.557 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.850 νεκροί.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 123 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 (60.2% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66έτη.
To 87.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.757 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 132 (ημερήσια μεταβολή +8.2%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 109 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σχόλια αναγνωστών