Οι οικονομίες και οι αγορές τείνουν να ακολουθούν κυκλικά πρότυπα, πρότυπα που τείνουν να εμφανίζονται στην απόδοση της αγοράς
Αυτό αναφέρει ο Andrew Sheets, της Morgan Stanley, υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία δημιούργησε, χωρίς υπερβολή, τη μεγαλύτερη απότομη μείωση της παραγωγής στην καταγεγραμμένη ιστορία.
Στη συνέχεια, η δραστηριότητα ανέκαμψε, με την υποστήριξη της πολιτικής.
Αυτό το μοτίβο κρίνεται ως μοναδικό, και διακριτό από άλλες κυκλικές εμπειρίες, καθώς βασίζεται στην άποψη ότι η βίαιη πτώση και η βίαιη άνοδος δεν επέτρεψε ποτέ μια παραδοσιακή «επαναφορά».
Αλλά το «κανονικό» στις αγορές είναι μια αστεία ιδέα, με τα άκρα της μνήμης να εξομαλύνονται και να αλλοιώνονται συχνά με το πέρασμα του χρόνου, αναφέρει ο αναλυτής της Morgan Stanley.
Τι δείχνει η ιστορία
Ο κύκλος του 2003-2007 έληξε με τη μεγαλύτερη τραπεζική και στεγαστική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση.
Ο κύκλος του 1992-2000 τελείωσε με την έκρηξη μιας τεράστιας φούσκας μετοχών, εκτεταμένης λογιστικής απάτης και ανείπωτης τραγωδίας.
Οι «κανονικοί» κύκλοι είναι καλοί στη θεωρία, πιο δύσκολοι στην πράξη, αναφέρει ο Sheets.
Αντ 'αυτού, ας εξετάσουμε γιατί χρησιμοποιούμε τον όρο «κύκλος».
Οι οικονομίες και οι αγορές τείνουν να ακολουθούν κυκλικά πρότυπα, πρότυπα που τείνουν να εμφανίζονται στην απόδοση της αγοράς.
Είναι αυτά τα μοτίβα που ενδιαφέρουν την αγορά και αν εξακολουθούν να ισχύουν, μπορούν να παρέχουν έναν χρήσιμο οδηγό σε αβέβαιο έδαφος.
Όλα αυτά έχουν μια σειρά επιπτώσεων, όμως:
- Όσο μικρότερος είναι ο κύκλος, τόσο χειρότερη είναι η πίστωση σε σχέση με άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Η πίστωση απολαμβάνει λιγότερα από τα κέρδη, εκτίθεται εάν η επόμενη κάμψη είναι νωρίς και αντιμετωπίζει περισσότερη προσφορά καθώς αυξάνεται η εταιρική εμπιστοσύνη.
- Σε πολλές από αυτές τις περιόδους, η πιο μικτή πιστωτική απόδοση εμφανίζεται παρά τα ποσοστά χρεοκοπίας που παραμένουν χαμηλά.
Οι επενδυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να αναλάβουν τον κίνδυνο.
- Στις μετοχές το μοντέλο της Morgan Stanley υποστηρίζει περισσότερη ισορροπία στα χαρτοφυλάκια.
- Τα επιτόκια επηρεάζονται πολύ στην ανάκαμψη.
Αυτός ο κύκλος είναι ασυνήθιστος.
Οι περισσότεροι «κανονικοί» κύκλοι είναι.
Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει η Morgan Stanley η ανάκαμψη είναι βιώσιμη και πιθανότερο να είναι «πιο ισχυρή αλλά μικρότερης διάρκειας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών