Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Στο χέρι μας να τερματίσουμε την πανδημία - Μοιράστε δίκαια τα εμβόλια - Έξαρση στην Κίνα

ΠΟΥ: Στο χέρι μας να τερματίσουμε την πανδημία - Μοιράστε δίκαια τα εμβόλια - Έξαρση στην Κίνα

Με αντισώματα το 67% των Ινδών - Μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ λόγω covid

Τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο προβάλλει ως λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τη στιγμή που η covid εξαπλώνεται ραγδαία στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου λόγω της κυριαρχίας της παράλλαξης Δέλτα.
«Είναι στο χέρι μας να τερματίσουμε την πανδημία» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος αφού σημείωσε πως «δεν βρισκόμαστε σε μια κούρσα ο ένας ενάντια στον άλλο, αλλά βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια στον ιό», ζήτησε να υπάρξει δικαιότερη διανομή των εμβολίων.
Την ίδια στιγμή, έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται στην Κίνα, όπου και αναφέρθηκε ο υψηλότερος αριθμός από τον περασμένο Ιανουάριο, η Ινδία, όπου εκτιμάται πως το 67% του πληθυσμού έχει αποκτήσει αντισώματα έναντι του ιού, ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων από τον Ιούνιο, ενώ στις ΗΠΑ πλέον το 80% των μολύνσεων οφείλεται στην παράλλαξη Δέλτα.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 191.763.648 και οι νεκροί σε 4.123.069
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.204.777 κρούσματα και 609.762 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.216.337 και τρίτη σε νεκρούς με 418.480
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 544.180 και τρίτη σε κρούσματα με 19.419.437
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.973.880
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.955.089 και έκτη η Τουρκία με 5.546.166
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.586.263 και όγδοη η Αργεντινή με 4.784.219
• Ένατη η Κολομβία με 4.668.750 και δέκατη η Ιταλία με 4.297.337
fdassdfa.JPG
ΠΟΥ: Στο χέρι μας να τελειώσουμε την πανδημία

Τη θέση πως είναι στο χέρι μας να τελειώσουμε την πανδημία διατύπωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος και με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, κάλεσε τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ενωθούν απέναντι στον ιό.
«Δεν βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια ο ένας στον άλλο, βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια στον ιό.
Για να πετύχουμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρειάζεται ταχύτητα, ισχύς και επιδεξιότητα, όμως επίσης και αποφασιστικότητα, αφοσίωση και πειθαρχία» τόνισε ο Ghebreyesus, ο οποίος επέκρινε για άλλη μια φορά την άδικη κατανομή των εμβολίων.
«Η πανδημία covid-19 θα τερματιστεί αν οι οικονομίες της G20 επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων.
Αντί να διανεμηθούν ευρέως, τα εμβόλια συγκεντρώθηκαν στα χέρια λίγων τυχερών.
Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος αποφασίσει να την τερματίσει.
Είναι στο χέρι μας.
Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε.
Μπορούμε να προλάβουμε αυτή τη νόσο, μπορούμε να διεξάγουμε τεστ για τον εντοπισμό της και μπορούμε να τη θεραπεύσουμε» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του γίνουν κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο.

Έξαρση στην Κίνα

Τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων από τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.
Νέα εστία της επιδημίας είναι η επαρχία Yunnan, η οποία συνορεύει με τη Μιανμάρ.
Η Κίνα ανακοίνωσε 65 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, έναντι 31 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που καταγράφεται στην Κίνα από τις 30 Ιανουαρίου, όταν και είχαν αναφερθεί 92 κρούσματα.
Από τα 65 κρούσματα, τα 41 αναφέρονται στην περιοχή Yunnan και αφορούν Κινέζους πολίτες που επέστρεψαν από τη Μιανμάρ.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων, οι κινεζικές αρχές είχαν επιβάλλει lockdown στην πόλη Ruili, στα σύνορα με τη Μιανμάρ προκειμένου να αντιμετωπίσει το τέταρτο ξέσπασμα της επιδημίας από όταν άρχισε η πανδημία ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί και στην επαρχία Xishuangbanna, όπου η αστυνομία έχει στήσει μπλόκα για να ελέγχει όλα τα αυτοκίνητα.
564363653463456346346534.JPG
Ινδία: Με αντισώματα το 67% των πολιτών - Φόβοι για 4 εκατ. νεκρούς

Αντισώματα έναντι της covid φέρεται να έχει το 67% των πολιτών στην Ινδία.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times of India, η ίδια έρευνα είχε δείξει πως αντισώματα έναντι του ιού είχε το 24% των Ινδών την περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.
Εν, τω μεταξύ, η Ινδία ανακοίνωσε νέα αύξηση θανάτων.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 3.998 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 42.015 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων από τη 12η Ιουνίου.
Η Ινδία μετρά 418.480 νεκρούς επί συνόλου 31,22 εκατ. μολύνσεων.
Ωστόσο, μελέτη έδειξε ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι έως 10 φορές υψηλότερος και ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια.
Αν ισχύει αυτή η εκτίμηση, αν δηλαδή η Ινδία έχει πράγματι πάνω από 4 εκατομμύρια νεκρούς, θα πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Ινδίας.

ΗΠΑ: Μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής λόγω covid

Μείωση κατέγραψε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εξέλιξη που αποδίδεται στην επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε το 2020 στα 77,3 έτη, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 2003.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αποκλειστικά στην επιδημία του κορωνοϊού.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που καταγράφεται στις ΗΠΑ από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και το προσδόκιμο ζωής είχε μειωθεί κατά 2,9 έτη για την περίοδο 1942 – 1943.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το προσδόκιμο ζωής αυξανόταν συνεχώς κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες, τάση που αντιστράφηκε το 2019 και το 2020 και είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί μια δεκαετία.
Την ίδια στιγμή πάνω από το 80% των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στις ΗΠΑ οφείλονται στο πολύ πιο μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του ιού.
Όπως ανέφερε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας Antony Fauci, μιλώντας στη Γερουσία, τα εγκεκριμένα από τις ΗΠΑ εμβόλια κατά του κορωνοϊού εξακολουθούν να εμφανίζουν αποτελεσματικότητα άνω του 90% στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου των ασθενών.
Παρά τη σημαντική προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, πάντως, η αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξάνει και τον αριθμό των θανάτων στις ΗΠΑ που συνδέονται με τη νόσο Covid-19, οι οποίοι κυμαίνονται πλέον κατά μέσο όρο στους 239 ημερησίως, αριθμός κατά 48% υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
535235432542354235325423523.JPG
Πρώτη σε κρούσματα covid η Ευρώπη - Ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια

Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφει η Ευρώπη, η οποία έγινε η πρώτη περιφέρεια που μετρά πάνω από 50 εκατομμύρια μολύνσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρώπη έχει δεχθεί το πιο βαρύ «χτύπημα» της πανδημίας, μια και καταγράφει πάνω από το ένα στα τέσσερα από το σύνολο των κρουσμάτων (το 27%) και τον έναν στους τρεις θανάτους (το 31%).
Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε οκτώ ημέρες καταγράφεται και ένα εκατομμύριο κρούσματα, ενώ η Ευρώπη μετρά και περίπου 1,3 εκατομμύρια νεκρούς.
Όπως αναφέρεται, για να φτάσει η Ευρώπη τα πρώτα 25 εκατομμύρια κρούσματα πέρασαν 350 ημέρες ενώ χρειάστηκαν μόλις 194 ημέρες για να γίνει το επόμενο άλμα από τα 25 εκατομμύρια στα 50 εκατομμύρια μολύνσεις.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη μαστίζεται από νέα πανδημικά κύματα λόγω της παράλλαξης Δέλτα, καθώς η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν αυξημένα κρούσματα και λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Γαλλία: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας για πολίτες με πιστοποιητικό

Κινηματογράφοι, μουσεία και αθλητικές εγκαταστάσεις: η χρήση της μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική στη Γαλλία για τους πολίτες σε χώρους όπου η είσοδος γίνεται με την επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, για την οποία εκφράζουν αντιρρήσεις οι επιστήμονες.
"Εκεί όπου υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό" κατά της Covid-19, οι πολίτες "θα μπορούν να βγάλουν τη μάσκα", εκτός κι αν υπάρχει αντίθετη οδηγία από τις τοπικές αρχές ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, πριν ξεκινήσει η εξέταση νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική πλέον διότι το υγειονομικό πιστοποιητικό υποδηλώνει ότι "είμαστε σίγουροι πως όλοι όσοι εισέρχονται είναι εμβολιασμένοι πλήρως ή έχουν πολύ πρόσφατο τεστ που είναι αρνητικό".
Το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται σε διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπου ορίζεται επίσης ότι σε χώρους με δυναμικότητα από 50 άτομα και πάνω θα πρέπει να επιδεικνύεται το υγειονομικό πιστοποιητικό. Αυτό το τελευταίο θα είναι υποχρεωτικό σε πολιτιστικούς χώρους (κινηματογράφους, μουσεία, θέατρα κ.λπ.) από αύριο.
Ωστόσο σε αντίθεση με το κοινό που θα έχει πρόσβαση σε αυτούς, οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους χώρους θα πρέπει να φορούν μάσκα.
"Η χρήση μάσκας παραμένει κανόνας στην επιχείρηση. Καθώς το πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό από τις 30 Αυγούστου για τους υπαλλήλους (στους χώρους που υπόκεινται στο πιστοποιητικό), δεν προβλέπεται προς το παρόν να καταργηθεί για τους εργαζομένους", σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Αυστραλία: Αυξάνονται τα κρούσματα παρά τα lockdown

Αύξηση κρουσμάτων καταγράφει η Αυστραλία παρά το γεγονός ότι Μελβούρνη και Σίδνεϊ βρίσκονται σε lockdown.
Η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην οποία βρίσκεται στο Σίδνεϊ, ανέφερε 110 κρούσματα, αυξημένα σε σχέση με τα 78 που είχε αναφέρει την προηγούμενη ημέρα.
Τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρειά της ισχύει εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες lockdown για την αντιμετώπιση μιας έξαρσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.
Η πολιτεία Βικτόρια ανέφερε 22 κρούσματα μόλυνσης, από εννέα που είχε αναφέρει την προηγούμενη ημέρα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από τότε που εντοπίστηκε η νέα εστία κρουσμάτων και ενώ παραμένει για δεύτερη εβδομάδα σε lockdown. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης