Η συμφωνία που επήλθε μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αρχίζει να μορφοποιείται, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για τους βασικούς άξονες του νέου νόμου που θα διέπει την λειτουργία και τον τρόπο με τον οποίο το ΤΧΣ θα μειώσει τα ποσοστά του στις τράπεζες ή θα αποεπενδύσει.
Η επιστολή στους θεσμούς
Η κυβέρνηση εγγράφως έστειλε επιστολή 6 σελίδων με θέσεις που αφορούν την δομή, την λειτουργία, τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποεπενδύσει από τις τράπεζες.
Μάλιστα σε αυτές τις έγγραφες παρατηρήσεις αναφέρεται ότι το ΤΧΣ δεν πρέπει να μετατραπεί σε επενδυτικό fund αλλά να υποστηρίξει τον σχεδιασμό πλήρους ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών, κοινώς να αποχωρήσει πλήρως από τις τράπεζες.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στον νέο νόμο που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο 2021, θα ορίζεται σαφώς προφανώς όχι ο χρόνος που το ΤΧΣ θα αποεπενδύσει αλλά οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να αποεπενδύσει.
Θα τεθούν κριτήρια για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποεπένδυσης
Κεφαλαιακής επάρκειας.
Θα ορίζεται ένα ελάχιστο ποσοστό κεφαλαίων που πρέπει να διαθέτει η τράπεζα το οποίο προφανώς θα είναι πάνω από τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP.
Κερδοφορία
Η τράπεζα στην οποία συμμετέχει το ΤΧΣ θα πρέπει να επιτυγχάνει τέτοια κέρδη ώστε να μπορεί να δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο.
NPEs ratio
Η τράπεζα στην οποία συμμετέχει το ΤΧΣ θα πρέπει να έχει μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο 5% ή κάτω από 5% ώστε να θεωρηθεί ότι είναι συμβατός ο δείκτης με τον μέσο όρο των άλλων τραπεζών στην Ευρώπη.
Εταιρικής διακυβέρνησης και μετοχικής σύνθεσης
Η εταιρική διακυβέρνηση και η μετοχική σύνθεση κάθε τράπεζας θα διαδραματίσει καίριο ρόλο…με προτεραιότητα το αυξημένο free float, δηλαδή διασπορά μετοχών.
Τι αλλάζει στον νέο νόμο για το ΤΧΣ;
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον νέο νόμο θα διαθέτει διαφορετική δομή.
Θα καταργηθούν η Εκτελεστική Επιτροπή και τον Γενικό Συμβούλιο και θα αντικατασταθούν από ένα 9μελές ή 11μελές διοικητικό συμβούλιο.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα έχει το δικαίωμα του Veto στα διοικητικά συμβούλια.
Θα τεθούν οι όροι – πλαίσιο για το πλάνο αποεπένδυσης από τις τράπεζες.
Ο νέος νόμος δεν θα ορίζει ακριβώς την διάρκεια ζωής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά δυνητικά θα μπορεί να έχει διάρκεια έως 5 χρόνια.
Σύγχυση για το πότε θα ξεκινήσουν τα placements και αρνητική επίδραση στις μετοχές των τραπεζών
Σύγχυση επικρατεί για το πότε θα ξεκινήσουν τα placement στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο σε αυτή την φάση δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία.
Να τονιστεί ότι το ΤΧΣ έχει εισηγηθεί να μετατραπεί σε investment fund να μειώσει τα ποσοστά στις τράπεζες π.χ. στην Εθνική από 40,3% στο 10%, στην Πειραιώς από 27% σε 8% ή 5%, στην Alpha bank από 9% κάτω από 5% και να διατηρήσει το 1,34% στην Eurobank.
Ο στόχος αυτής της κίνησης είναι να διατηρήσει το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ ένα ελάχιστο ποσοστό στις τράπεζες και ταυτόχρονα να μπορεί να συμμετέχει π.χ. σε εκδόσεις ομολόγων Tier 1 ή Tier 2 των τραπεζών, με το επιχείρημα αντί να παίρνει 1% επιτόκιο στην ρευστότητα που διαθέτει περίπου 1 δισεκ. να απολαμβάνει υψηλότερες αποδόσεις.
Η ιδέα να μετατραπεί σε επενδυτικό fund, investment fund ενώ φαίνεται ενδιαφέρουσα, δεν βρίσκει σύμφωνή την κυβέρνηση που ζητάει σαφές θεσμικό πλαίσιο πλήρους αποεπένδυσης.
Ωστόσο ο σύμβουλος της κυβέρνησης η Goldman Sachs φαίνεται να ενστερνίζεται την ιδέα το ΤΧΣ να μην αποεπενδύσει πλήρως από τις τράπεζες.
«Θέλουμε να γνωρίζει η αγορά ότι έχουμε σχέδιο πλήρως ιδιωτικοποίησης στις ελληνικές τράπεζες, θα επιβραβεύσει η αγορά την πλήρη αποεπένδυση όχι την μερική αποεπένδυση» ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο bankingnews.
Είναι αληθές και ακριβές ότι εδώ και καιρό σέρνεται το σχέδιο διεξαγωγής placement του 20% της Εθνικής τράπεζας και αυτό έχει πλήξει την χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας που παραμένει καθηλωμένη στα 2 δισεκ. ευρώ.
Αυτό συμβαίνει γιατί η χρηματιστηριακή αγορά γνωρίζει ότι το ΤΧΣ θα προχωρήσει σε placement 183 εκατ μετοχών ή το 20% του μετοχικού κεφαλαίου και η μετοχή έχει εγκλωβιστεί.
Προφανώς και όλη αυτή η διαδικασία είναι λάθος, γιατί εάν κάθε φορά που το ΤΧΣ θέλει να μειώσει ή πουλήσει το ποσοστό του η μετοχή κάθε τράπεζας εγκλωβίζεται τόσους μήνες, ούτε το ΤΧΣ επιτυγχάνει τους στόχους του, ούτε η τράπεζα που βλέπει την μετοχή της καθηλωμένη και προφανώς ξεκινούν οι γκρίνιες από τους άλλους μετόχους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών