Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν βλέπει δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Nomura - Απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους για ισχυρή πολιτική βούληση προς την Αθήνα - Στα 43 δισ. το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έως το 2016 - Πως μπορεί να καλυφθεί

Δεν βλέπει δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Nomura - Απευθύνει έκκληση προς τους Ευρωπαίους για ισχυρή πολιτική βούληση προς την Αθήνα - Στα 43 δισ. το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έως το 2016 - Πως μπορεί να καλυφθεί
Χρηματοδοτικό κενό ύψους 43 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 και αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μεγαλύτερη από το στόχο για 120% βλέπει για την Ελλάδα η Nomura, επιχειρώντας να προβλέψει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο όπως εξηγεί ο οίκος, στην τελευταία έκθεσή του, οι εκτιμήσεις του για την Ελλάδα είναι πιθανότατα πιο δυσοίωνες από τις αντίστοιχες της τρόικας.
Η Nomura, βέβαια, εξηγεί πως η έκθεση της τριμερούς θα αποκαλύψει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό και φυσικά θα επιβεβαιώσει πως ο στόχος για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% έως το 2020, είναι ανέφικτος.
Ο οίκος, στην έκθεσή του, εξετάζει μια σειρά σεναρίων για την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Κεντρική ιδέα των σεναρίων αυτών είναι πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της, ωστόσο βασική προϋπόθεση συνιστά να υπάρξει πραγματική πολιτική θέληση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στήριξη της Αθήνας.
Κατά τη Nomura, μια επιλογή για να μειωθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας είναι να μετατεθεί για μετά το 2016 η σχεδιαζόμενη μείωση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Ένας ακόμη τρόπος είναι να υπάρξει αναπροσαρμογή των δανείων που λαμβάνει η Αθήνα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει ο οίκος, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή της ΕΚΤ στις προσπάθειες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Κατά την Nomura, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να μειωθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, όπως: ο επίσημος τομέας να μειώσει τα επιτόκια των δανείων της Ελλάδας, αλλά και να δοθεί το πράσινο φως για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM.
O οίκος δεν αποκλείει, σε άλλο σημείο της έκθεσής του, οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα να μην ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου (18-19/10), αλλά αντίθετα να λάβουν αναβολή για τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης