Οι 17 από τις 23 τράπεζες και διαχειριστές ενεργητικού προβλέπουν ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα κλείσει το έτος στο 2%. JPMorgan και BofA αναμένουν η απόδοση του γερμανικού 10ετούς να κλείσει κάτω από το σημερινό επίπεδο του -0,45%
Το μεγαλύτερο ράλι στις τιμές τους (που να σημειωθεί όταν είναι αντιστρόφως ανάλογες από τις αποδόσεις) τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2020 κατέγραψαν τον Ιούλιο 2021 οι τιμές των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να μην έχουν διάθεση ανάληψης ρίσκου και στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους εν μέσω ανησυχιών τις συνέπεις της επέλασης της μετάλλαξης Delta στην ανάκαμψη της οικονομίας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των διαμορφωτών πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με σχόλιο του Reuters την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.
Αποκλιμάκωση
Οι αποδόσεις των γερμανικών και αυστραλιανών 10ετών γνώρισαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αποκλιμάκωση από τον Ιανουάριο του 2020, άνω των 20 μονάδων βάσης, ενώ στα βρετανικά 10ετή η αποκλιμάκωση ήταν τάξης των 15 μονάδων βάσης.
Αντίστοιχα, οι αμερικανικές αποδόσεις στη 10ετία γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο του 2020.
«Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους μήνες με το ράλι των τιμών να καθοδηγείται από τα αμερικανικά ομόλογα», αναφέρει ο Pascal Peron, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Eric Sturdza Investments.
Πληθωρισμός
Ειδικά τα αμερικανικοί τίτλοι που είναι προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, γνωστοί ως TIPS, προσείλκυσαν εισροές ρεκόρ, ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, την εβδομάδα έως την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου έδειξαν άνοδο 5%, σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 13 ετών.
Το γερμανικό τιμαριθμοποιημένο 10ετές, η απόδοση περιορίστηκε περισσότερο από 30 μοναδες βάσης, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2012, όταν η κρίση χρέους βρισκόταν στο απόγειό της και ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, πραγματοποίησε την περίφημη δέσμευση ότι θα «κάνει ό,τι χρειαστεί» για να συγκρατήσει την πτώση του ευρώ.
Απαιδιοδοξία
Ωστόσο, η τόσο ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων αποτελεί και σημάδι ανησυχίας, καθώς αποτυπώνει το βαθμό απαισιοδοξίας των επενδυτών ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και τη δυνατότητα ανάκαμψής της απο τις πληγές της πανδημίας.
Πάντως, οι 17 από τις 23 τράπεζες και διαχειριστές ενεργητικού που συμμετείχαν σε poll του Reuters προβλέπουν ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα κλείσει το έτος στο 2%. Αντίστοιχα, JPMorgan και BofA αναμένουν ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα κλείσει το έτος πιο κάτω από το μηδέν από το σημερινό επίπεδο του -0,45%.
Σταθέρες αποδόσεις
Στασιμότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς κρατικού χρέους του ευρώ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής 30 Ιουλίου 2021 με τις περισσότερες αποδόσεις να παραμένουν σταθερές.
Στην ελληνική 10ετία το κόστος δανεισμού ήταν σταθερό και πάλι στα 0,60%, αφού έκανε και πάλι μία κίνηση προς το 0,59%, με το spread στις 109 μονάδες βάσης, παρότι στην πενταετία αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο -0,17%.
Το ίδιο και στον τίτλο με λήξη το 2027 μειώθηκε στο -0,04%.
Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στα 44 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 29 εκατ. έγιναν στη 10ετία.
Ιταλία
Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης, στο 0,62%, ενώ στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμενε σταθερή στο -0,45%.
Η κίνηση των αγορών είναι σαν να έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν χαμηλές και το αγοραστικό ενδιαφέρον για ομόλογα θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.
«Ενδέχεται η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde να μην το είπε ξεκάθαρα αυτό, όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», λέει χαρακτηριστικά ο Pascal Peron, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Eric Sturdza Investments.
Στοιχεία Ευρωζώνης
Τα τελευταία στοιχεία για την Ευρωζώνη έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε ξανά το στόχο 2% της ΕΚΤ τον Ιούλιο, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την αγορά.
Αναλυτής της ING αναφέρει ότι η Lagarde το έχει καταστήσει σαφές ότι η ΕΚΤ δεν θα αντιδράσει σε πρόσκαιρη άνοδο του πληθωρισμού.
«Τα στοιχεία δεν δείχνουν αύξηση του δομικού πληθωρισμού, εφόσον ο τελευταίος υποχώρησε από το 0,9% στο 0,7%», λέει ο αναλυτής αναφερόμενος στον πληθωρισμό που εξαιρεί το κόστος ειδών διατροφής και ενέργειας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών