Στα stress tests που ανακοινώθηκαν στις 30 Ιουλίου 2021 ένα είναι το συμπέρασμα, όχι ότι πέρασαν οι ελληνικές τράπεζες – κάτι που ήταν 100% αναμενόμενο – αλλά ότι έχασαν στο δυσμενές σενάριο 10,4 δισεκ. δηλαδή το 50% των συνολικών τους κεφαλαίων μετά την εξυγίανση.
Σε σύνολο 21 δισεκ. ευρώ κεφαλαίων ουσιαστικά έχασαν στο δυσμενές σενάριο του stress tests – λαμβάνοντας υπόψη τις παραδοχές που ελήφθησαν – 10,4 δισεκ. το 50%.
Επί της ουσίας, πίσω από τις θριαμβολογίες ότι πέρασαν – που είναι αληθές – κρύβεται μια πραγματικότητα... ότι όταν στρεσαριστούν οι ελληνικές τράπεζες χάνουν το 50% των κεφαλαίων τους, οπότε τα ράλι στις μετοχές που ελπίζουν πολλοί είναι ματαιοδοξία.
Σε ένα σενάριο ακραίων καταστάσεων που περιλάμβανε πολλές παραδοχές και ακραίες προσεγγίσεις
Στο Stress Test του 2021 η κρίσιμη παράμετρος είναι η απομείωση κεφαλαίου (depletion) στο δυσμενές σενάριο.
Η παράμετρος αυτή αποτυπώνει πόσο θα επηρεαστούν τα κεφάλαια μιας τράπεζας στις ακραίες οικονομικές συνθήκες που προβλέπει αυτό το σενάριο (πτώση ΑΕΠ κατά 3,6% σωρευτικά έως το 2023, σωρευτική πτώση τιμών οικιστικών ακινήτων 9,9% κ.ά.)
Και είναι κρίσιμη η συγκεκριμένη παράμετρος γιατί αποτελεί το μοναδικό στοιχείο του Stress Test που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για τον προσδιορισμό των ελάχιστων κεφαλαιακών δεικτών για κάθε τράπεζα ξεχωριστά
Η Πειραιώς έχασε 2,3 δισεκ. και έμεινε με 4,2 δισεκ. κεφάλαια στο stress tests αλλά στην πραγματικότητα είναι 4,9 δισεκ. λόγω της εξυγίανσης και μετά την αύξηση 1,35 δισ.
Στο δυσμενές σενάριο της Πειραιώς δεν έχει συμπεριληφθεί η αύξηση κεφαλαίου των 1,35 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank έχασε 3,1 δισεκ. από κεφάλαια και περιορίστηκε στα 4,6 δισεκ.
Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ αλλά και την παραδοχή ότι τα τελικά κεφάλαια θα προσδιοριστούν στα 5,4 δισεκ. και η Alpha bank υπέστη κεφαλαιακό πλήγμα αν και συνέχισε να επιτυγχάνει αξιοπρεπείς επιδόσεις στο stress tests.
Η Eurobank έχασε 2 δισεκ. κεφάλαια και επί της ουσίας εικονικά τα 5,3 δισεκ. που είναι τα πραγματικά της κεφάλαια ουσιαστικά μετατρέπονται σε 3,3 δισεκ.
Η Εθνική τράπεζα έχασε επίσης 3 δισεκ. και απέμεινε με 2,5 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο έναντι των πραγματικών κεφαλαίων της που διαμορφώνονται στα 5,47 δισεκ.
Συμπέρασμα
Σε ένα ακραίο σενάριο, όπου ελήφθησαν δυσμενείς παραδοχές ώστε να υλοποιηθεί το stress tests οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το 50% των κεφαλαίων τους από 21 σε 10,5 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι από τα 21 δισεκ. των πραγματικών τους κεφαλαίων τα 14,6 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι οι ελληνικές τράπεζες εάν θέλουν να πρωταγωνιστήσουν θα πρέπει να βρουν νέα κεφάλαια και να βελτιώσουν την υποβαθμισμένη ποιότητα των υφιστάμενων κεφαλαίων τους.
Με όρους εποπτικούς και stress tests πέρασαν μεν άπαξ και το όριο ήταν 5% αλλά στην πράξη έστω και σε αυτό το εικονικό περιβάλλον έχασαν το 50% των κεφαλαίων τους…
Όταν χάνεις σε ένα stress tests το 50% των κεφαλαίων σου δεν μπορείς να πανηγυρίζεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών