Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Μεσόγειο αλλά και διεθνώς.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση του αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Η κλιματική αλλαγή λοιπόν ήταν η αιτία για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1980 και 1981 στην Ελλάδα, του 1986, του 2007 και του 2021.
Προφανώς ανάλογα παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν διεθνώς και ειδικά στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία όπου έχουν μεγάλη παράδοση εδώ και αιώνες στις καταστροφικές πυρκαγιές.
Είναι όμως η κλιματική αλλαγή η αιτία ή απλά ανακαλύφθηκε μια νέα αιτία για να συγκαλύψει την ανικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές.
Είχαμε με τον Covid 19 τον αόρατο εχθρό και τώρα μας προέκυψε ο πύρινος εχθρός… το κοινό και των δύο είναι ότι δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Τα επιστημονικά δεδομένα και η στατιστική καταρρίπτουν τον μύθο περί κλιματικής αλλαγής και πυρκαγιών…
Τι έχει συμβεί στις ΗΠΑ;
Στα τέλη Ιουλίου, ο Πρόεδρος Joe Biden μέσω τηλεδιάσκεψης με διάφορους αξιωματούχους και με τους κυβερνήτες διαφόρων δυτικών Πολιτειών, συζήτησαν το πώς θα χειριστούν τον κίνδυνο των πυρκαγιών του 2021.
Προφανώς τέτοια τηλεδιάσκεψη στην Ελλάδα δεν έγινε γιατί απλά όλοι – μετά τα lockdowns – έσπευσαν για διακοπές.
Γενικώς οι κυβερνώντες συμφώνησαν ότι έχουν βρει τον εχθρό… η κλιματική αλλαγή ευθύνεται.
Οι New York Times ανέφεραν «Η Δύση καίγεται, είναι καιρός να δράσουμε για την κλιματική αλλαγή».
Δυστυχώς… για τις πυρκαγιές δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή
Οι πυρκαγιές ήταν συνηθισμένες σε όλη τη Δύση ιστορικά, συχνά καίγονταν περισσότερα στρέμματα από ότι έχουν καεί τα τελευταία χρόνια.
Στο βαθμό που οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί σε ένταση εσχάτως θα πρέπει να αποδοθεί όχι στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αλλά σε δεκαετίες κακοδιαχείρισης των δημοσίων δασών στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη και ειδικά στα Μεσογειακά Κράτη.
Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που η Καλιφόρνια καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιές που δεν είχαν προηγούμενο.
Αυτό συνέβη πριν 100 χρόνια.
Έρευνα στο Forest Ecology and Management
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Forest Ecology and Management κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πριν από τον ευρωπαϊκό αποικισμό, περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια στρέμματα δασών και θάμνων της Καλιφόρνιας καίγονταν ετησίως.
Και αυτές οι τεράστιες πυρκαγιές ήρθαν όταν η Γη είχε πολύ καλύτερο κλίμα από ότι σήμερα.
Το Τμήμα Δασολογίας του Όρεγκον αναφέρει τα εξής.
«Πριν από τον εποικισμό των ευρωπαίων στις ΗΠΑ, μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεφαν χιλιάδες στρέμματα… έκαιγαν τα βορειοδυτικά παράκτια δάση του Ειρηνικού κάθε 200-500 χρόνια.
Μικρότερες πυρκαγιές εκδηλώνονταν στα εσωτερικά δάση συχνά κάθε 4–20 χρόνια.
Αυτό άλλαξε με την άφιξη των ευρωπαίων εποίκων στη Δύση, οι οποίοι διέκοψαν την τακτικότητα των πυρκαγιών που προφανώς έβαζαν οι ιθαγενείς για να ανανεώσουν τα δάση.
Οι ιθαγενείς που ήξεραν πολύ καλύτερα από εμάς τι σημαίνει διαχείριση και σεβασμός στο δάσος, πραγματοποιούσαν ενεργητική διαχείριση των δασών, έβαζαν φωτιές που ήλεγχαν και έτσι διασφάλιζαν την ανανέωση των δασών χωρίς να επέρχεται ανεξέλεγκτη καταστροφή.
Στις ΗΠΑ ήταν οι ιθαγενείς, στην Ευρώπη οι χωρικοί και οι ντόπιοι που ξέρουν καλύτερα από τους θεωρητικούς επιστήμονες τι σημαίνει ενεργητική διαχείριση των δασών.
Τα δάση έγιναν πιο πυκνά....
Από την στιγμή που τα δάση έγιναν κρατικά, η διαχείριση με αποψιλώσεις, πυροσβεστικούς σωλήνες, πυροσβεστικά οχήματα αντικατέστησαν τις τακτικές εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές.
Για σχεδόν 80 χρόνια, η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ, μια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Γεωργίας, δημιούργησε χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμων βαθιά στα δάση για να επιτρέψει την υλοτομία.
Οι δρόμοι δημιούργησαν τεχνητά εμπόδια για τις πυρκαγιές και επέτρεψαν την πρόσβαση των πυροσβεστών στα δάση για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές.
Το 1985, τα ομοσπονδιακά δάση του Όρεγκον παρήγαγαν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια μέτρα ξύλου ετησίως.
Μέχρι το 1995, οι ανησυχίες και η αλλαγή στη φιλοσοφία διαχείρισης των δασών από μια παραγωγική χρήση σε φυσική διαχείριση του οικοσυστήματος είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν χιλιάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων.
Οι υλοτομικές δραστηριότητες μειώθηκαν σε λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο μέτρα σανίδας ετησίως.
Η ίδια μείωση της υλοτομίας και των κατεστραμμένων δασικών δρόμων ήταν κοινή σε όλα τα δυτικά δημόσια δάση.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα δάση να πυκνώσουν επικίνδυνα και να επιτρέψουν την ευκολότερη εξάπλωση προσβολών από έντομα, που προκάλεσαν χιλιάδες καταστροφές.
Πολλά ομοσπονδιακά δάση περιέχουν πλέον περισσότερα νεκρά από ζωντανά δέντρα.
Και δεδομένου ότι οι υλοτόμοι δεν μπορούν πλέον να καθαρίσουν μεγάλες εκτάσεις από δάση και οι πυροσβέστες δεν μπορούν να φτάσουν στις πυρκαγιές, εκτός από τον αέρα εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, οι πυρκαγιές αυξάνονται ξανά.
Δυστυχώς, εκατοντάδες πόλεις, σπίτια και επιχειρήσεις καίγονται.
Αυξήθηκαν τα καύσιμα… για τις φωτιές
Με τόσα καύσιμα γιατί τα νεκρά δέντρα είναι καύσιμο… αυτές οι φωτιές είναι πλέον διαφορετικές.
Αντί να αναπληρώνουν το έδαφος, καίγονται σκοτώνοντας μικροοργανισμούς και τα τοπία παραμένουν κρανίου τόπος για χρόνια.
Σύμφωνα με την τρέχουσα ομοσπονδιακή πολιτική να αφήσουμε τη φύση να πάρει το δρόμο της, οι υλοτόμοι συνήθως δεν μπορούν καν να μπουν σε καμένες περιοχές για να καθαρίσουν την καμένη ξυλεία και να φυτέψουν νέα δέντρα σε περιοχές όπου, με ανθρώπινη βοήθεια, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ριζώσουν και να ανθίσουν.
Έτσι, για πολιτικούς λόγους, ο Biden και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θέλουν να κατηγορήσουν τη μέτρια πρόσφατη υπερθέρμανση για την έκταση και την ένταση των πυρκαγιών στις δυτικές πολιτείες το 2020 και το 2021.
Ο αληθινός ένοχος είναι περισσότερα από 30 χρόνια κακής διαχείρισης των δασών.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Biden και των κυβερνήσεων, που μιλούν για αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων και τη διακοπή της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα κάνουν πολλά… για την πρόληψη των πυρκαγιών.
Οι πυρκαγιές είναι φυσικές ή δόλιες και σκόπιμες.
Δεν μπορούν να σταματήσουν.
Μπορούν να διαχειριστούν.
Η ζημιά που προκαλούν οι πυρκαγιές στα δάση και στους ανθρώπους που ζουν κοντά τους μπορεί να μειωθεί δραματικά.
Απαιτείται σοφή διαχείριση των δασών, είτε μέσω τακτικής, διαδεδομένης καύσης χαμηλής έντασης, όπως έκαναν οι ιθαγενείς Αμερικανοί, είτε μέσω ενεργού δασικής διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της υλοτομίας και των προσπαθειών εκκαθάρισης και πυρόσβεσης, όπως έκαναν οι κυβερνήσεις πριν από το 1990.
Αυτά τα εργαλεία, όχι οι μαζικές, λανθασμένες δαπάνες για την κλιματική αλλαγή, είναι ο καλύτερος τρόπος να διασώσουμε στο μέλλον τα δάση μας από τις πυρκαγιές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών