Οι μεγάλες σκανδιναβικές τράπεζες έχουν αναφέρει αυξημένα επίπεδα κερδοφορίας το α 'εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2020.
Αυτό οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες προβλέψεις για απώλειες δανείων (LLP) οι οποίες μειώθηκαν αξιοσημείωτα το Α1 εξάμηνο του 2021 λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική ανθεκτικότητα των σκανδιναβικών οικονομιών στην πανδημία του COVID-19 σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS οι σκανδιναβικές τράπεζες συνέχισαν να δημιουργούν σημαντικά μαξιλάρια κεφαλαίου έναντι των ελάχιστων απαιτήσεων και έχουν ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν τη διανομή του πλεονάζοντος κεφαλαίου στους μετόχους τους μόλις αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στη διανομή κεφαλαίου.
Τα χαμηλότερα LLP ήταν ο κύριος μοχλός για τη βελτίωση της κερδοφορίας
Οι μεγάλες σκανδιναβικές τράπεζες ανέφεραν πολύ ισχυρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημαντικά υψηλότερα από το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε ετήσια βάση (Ετησίως) το Α ’εξάμηνο του 2021 και στις έξι σκανδιναβικές τράπεζες που βαθμολογήθηκαν από την DBRS Morningstar (γράφημα 1).
Κατά μέσο όρο, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 172% σε ετήσια βάση το α 'εξάμηνο του 2021.
Η μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε στο 11% το α 'εξάμηνο του 2021, από 6% το α' εξάμηνο του 2020.
Η βελτίωση της κερδοφορίας προήλθε κυρίως από χαμηλότερα LLPs το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την έναρξη της πανδημίας (πανδημίας) του COVID-19 και των lockdown.
Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα LLP αντιπροσώπευαν μόνο το 1% του συνολικού ποσού των LLPs το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Το Α 'εξάμηνο 2021, η DNB και η Svenska Handelsbanken (SHB) ανέφεραν καθαρές αντιστροφές 943 εκατ. ΝΟΚ και 55 εκατ. ΣΕΚ αντίστοιχα.
Κατά μέσο όρο, τα LLP απορρόφησαν το 41% του συνολικού εισοδήματος πριν από προβλέψεις και φόρους (IBPT) το Α 'εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με μόνο το 2% του συνολικού IBPT το Α' εξάμηνο 2021 (γράφημα 2).
Η μείωση των LLPs συνδέθηκε κυρίως με τη βελτίωση των μακροοικονομικών προβλέψεων, υποστηριζόμενη από την ανθεκτικότητα των σκανδιναβικών οικονομίες στην πανδημία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Περιορισμένο το Α ’εξάμηνο 2021, με τις μετρήσεις ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού της Τράπεζες παραμένουν ισχυρές, ιδίως στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά.
Ενώ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε κάθε ένδειξη πίστωσης επιδείνωση της έκθεσης των Τραπεζών σε δανεισμό (ιδίως εμπορικών ακινήτων), ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των Τραπεζών πιθανόν να υλοποιηθεί όταν ληφθούν μέτρα κρατικής στήριξης αποσύρονται τελείως.
Η DBRS Morningstar σημειώνει ότι οι σκανδιναβικές τράπεζες κατάφεραν να δημιουργήσουν αυξημένα έσοδα το 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρά το δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας.
Ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν υπό πίεση το Α '2021 λόγω του συνεχώς χαμηλού επιτοκίου, τα συνολικά λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 6% το Α' 2021 σε σύγκριση με το Α 'εξάμηνο 2020.
Τα έσοδα των Τραπεζών στηρίχθηκαν κυρίως από υψηλότερα καθαρά τέλη και προμήθειες (+15% ετησίως κατά μέσο όρο κατά το εξάμηνο του 2021), τα οποία επηρεάστηκαν θετικά από τη συμβολή της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και των επιχειρήσεων αμοιβαίων κεφαλαίων και αναβίωσαν τη δραστηριότητα των πελατών χάρη στη σταδιακή χαλάρωση της περιοριστικά μέτρα.
Τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν επίσης σημαντικά κατά 23% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων αποτίμησης και της αστάθειας της αγοράς.
Επιπλέον, οι σκανδιναβικές τράπεζες συνέχισαν να διατηρούν ισχυρή πειθαρχία κόστους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, γεγονός που τους επέτρεψε να βελτιώσουν γενικά τα ήδη ισχυρά επίπεδα απόδοσης κόστους.
Ως αποτέλεσμα, ο μέσος λόγος κόστους / εισοδήματος μειώθηκε στο 48% το Α ’2021 από 50% το Α’ εξάμηνο 2020 (γράφημα 3).
Ποσοστό κεφαλαίου πιθανό να μειωθεί μόλις επιτραπεί η διανομή κεφαλαίου
Η κεφαλαιοποίηση των Σκανδιναβικών τραπεζών παρέμεινε πολύ ισχυρή κατά την άποψή μας.
Συνολικά, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, τα επίπεδα κεφαλαίου συνέχισαν να αυξάνονται (γράφημα4), υποστηριζόμενα από υγιή εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου και περιορισμούς στη διανομή κεφαλαίου, οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.
Τα μέτρα ελάφρυνσης κεφαλαίου που υιοθετήθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές και τις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας επέτρεψαν στις σκανδιναβικές τράπεζες να δημιουργήσουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια έναντι των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση του αντικυκλικού ρυθμιστικού (CCyB) στο 0% στη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία και σε 1% στη Νορβηγία.
Η DBRS Morningstar αναμένει ότι οι δείκτες κεφαλαίου θα μειωθούν από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα και θα συγκλίνουν προς τους στόχους διαχείρισης των τραπεζών μόλις αρθούν οι περιορισμοί στη διανομή κεφαλαίου.
Μόλις επιτραπεί, οι σκανδιναβικές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διανείμουν το πλεόνασμα κεφαλαίου σύμφωνα με την πολιτική μερισμάτων τους και πιθανώς μέσω εξαγοράς μετοχών.
Σημειώνουμε ότι η DNB, η Swedbank και η Nordea έχουν εξαιρέσει τα μερίσματα για το 2019 και το 2020 από τους δείκτες κεφαλαίου τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DBRS Morningstar, οι σκανδιναβικές τράπεζες έχουν κατά μέσο όρο υπέρβαση κεφαλαίου περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι των στόχων της αναλογίας CET1 (γράφημα 5).
Ωστόσο, το τρέχον πλεόνασμα κεφαλαίου θα μπορούσε να υπερεκτιμηθεί καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λαμβάνει υπόψη το ρυθμιστικό πλαίσιο και αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αυξητική επίδραση στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και να μειώσουν τους δείκτες κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, κατανοούμε ότι τα αντικυκλικά ρυθμιστικά θα αποκατασταθούν σταδιακά με τη Δανία και τη Νορβηγία να ανακοινώνουν ήδη αύξηση σε αυτά τα ρυθμιστικά στο 1% και 1,5% κατά το τρίτο και το δεύτερο τρίμηνο 2022 αντίστοιχα.
Επιπλέον, παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο του εφαρμογή της Βασιλείας IV που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τους δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών