Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής 15/8 οι αντάρτες Ταλιμπάν είχαν καταλάβει την στρατηγικής σημασίας πόλη Jalalabad, οπότε η κατάληψη της πρωτεύουσας και επικράτησή τους θεωρούνταν μοιραία.
Οι αντάρτες Ταλιμπάν, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, εισήλθαν σήμερα (15/8) στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ και μάλιστα, από όλες τις πλευρές.
Μάλιστα, η ανταρτική οργάνωση διέταξε τους μαχητές της να απόσχουν από τη βία, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν και ζήτησε από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, σύμφωνα με έναν ηγέτη των Ταλιμπάν στην Ντόχα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters, η οργάνωση δεν επιθυμεί απώλειες καθώς αναλαμβάνει τον έλεγχο, δεν έχει κηρύξει κατάπαυση του πυρός.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε νωρίτερα ότι έλαβαν εντολή να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, αν και τους μαχητές είδαν κατοίκοι σε προάστιο της πόλης, όπως μεταδίδει το AFP."Υπάρχουν ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν στη γειτονιά μας αλλά δεν υπάρχουν μάχες", δήλωσε στο AFP ένας κάτοικος ανατολικού προαστίου της πρωτεύουσας.
"Το Ισλαμικό Εμιράτο διατάζει όλες τις δυνάμεις του να περιμένουν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη", δήλωσε στο Twitter ο Zabihullah Mujahid, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Ωστόσο, σε tweet στον λογαριασμό του αφγανικού προεδρικού μεγάρου αναφέρεται ότι ακούστηκαν πυρά σε σημεία γύρω από την Καμπούλ, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, έχουν τον έλεγχο της πόλης.
Μετακίνηση σε ασφαλέστερες περιοχές για το προσωπικό ΗΠΑ και ΕΕ
Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν εσέρχονταν στην Καμπούλ, οι ΗΠΑ εκκένωναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο.
Οι διπλωμάτες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μεταφέρονται στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία που βρίσκεται στον οχυρωμένο τομέα Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν, ενώ αμερικανικά στρατεύματα στέλνονται για να βοηθήσουν τις εκκενώσεις.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες.
Στο μεταξύ, μέλη "κεντρικών" ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που όμως δεν έχει γίνει γνωστή.
Κατέλαβαν πρώτα την πόλη Jalalabad
Την πόλη στρατηγικής σημασίας Jalalabad, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς μάχη κατέλαβαν το πρωί της Κυριακής 15/8 οι Ταλιμπάν, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι.
«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Jalalabad, διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», είχε δηλώσει νωρίτερα αφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σημειώνοντας πως ηπαράδοση «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων».
«Ξυπνήσαμε το πρωί με τα λάβαρα των Ταλιμπάν παντού στην πόλη. Έχουν μπει στην πόλη. Μπήκαν χωρίς μάχη», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της Jalalabad, ενώ σύμφωνα με άλλον κάτοικο, οι ισλαμιστές μαχητές μπήκαν στην πόλη στις 06:00 (τοπική ώρα, 4:30 ώρα Ελλάδας).
Η δεκαήμερη επέλαση
Σε λιγότερες από δέκα μέρες, οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Αφγανιστάν και πλέον εισέρχονται στην Καμπούλ, που έχουν περικυκλώσει από όλες τις πλευρές.
Το βράδυ του Σάββατο 14/8 οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως πήραν και τη Mazar-i-Sharif, την τέταρτη μεγαλύτερη αφγανική πόλη, που αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βορρά.
Στην αρχή, συναντώντας ασθενική αντίσταση, κατέλαβαν αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος J. Biden επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Osama bin Laden, ηγέτη της al-Qaeda. Η αποχώρηση αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.
Αιματηρή προέλαση - Οι γυναίκες - λάφυρα
Σφαγές, βιασμοί και τρόμος χαρακτηρίζουν το Αφγανιστάν από τη στιγμή που άρχισαν να επελαύνουν οι Ταλιμπάν.
Λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις 31 Αυγούστου οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει όλες της στρατηγικής σημασίας πόλεις της χώρας μαζί με την Καμπούλ σήμερα, αναγκάζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να συνθηκολογήσουν και τον πρόεδρο Ashraf Ghani να παραδόσει τα ηνία της χώρας.
Σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, οι απογοητευμένοι Αφγανοί αισθάνονται οργή έναντι των ΗΠΑ και του προέδρου Biden, για την απόσυρση των στρατευμάτων, που άφησε την αφγανική κυβέρνηση έκθετη και ανήμπορη και τους πολίτες στο έλεος και τη μανία των Ταλιμπάν.
Κατά την επέλασή τους οι Ταλιμπάν απελευθέρωναν τους δικούς τους από τις φυλακές σπέρνοντας τον τρόμο.
220 απελευθερώθηκαν μόνο από τις Κουντούζ και Ζαράνζ.
Οι κάτοικοι ή υποκύπτουν, ή σφαγιάζονται, ή αν είναι τυχεροί και προλάβουν φεύγουν.
Αν δεν μπορούν διώχνουν τα κορίτσια τους, τις ελεύθερες γυναίκες και τις χήρες ως 45 ετών μακριά για να μην καταλήξουν σεξουαλικές σκλάβες των τζιχαντιστών που τις αντιμετωπίζουν ως «χανιμάτ», «λάφυρα πολέμου» και τις «απαιτούν» πόρτα-πόρτα, ψάχνοντας ακόμη και τις ντουλάπες των σπιτιών τους, για να προσδιορίσουν τις ηλικές των γυναικών του σπιτιού.
Κάθε ψέμα από τους άντρες της οικογένειας οδηγεί σε θάνατο.
Η βάναυση μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών είναι μόνο το τελευταίο σημάδι της στρατιωτικής κατάρρευσης του Αφγανιστάν, το οποίο ώθησε τον Αφγανό πρόεδρο να απολύσει προ ημερών τον ανώτατο διοικητή του. Την ίδια ώρα την βαθύτατη ανησυχία του για την βάναυση καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών από τους Ταλιμπάν εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.
Μία 22χρονη γυναίκα δημοσιογράφος περιέγραψε στην εφημερίδα The Guardian τη φυγάδευσή της από μια πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν καλυμμένη με μπούρκα και δεν αποκαλύπτει που κρύβεται, γιατί αν το μάθουν οι Ταλιμπάν θα σφάξουν την ίδια, την οικογένειά της, όσους την βοήθησαν και όλους όσους δεν αποκάλυψαν που ήταν.
Δεν έχει καμία επαφή με τους γονείς της, αφού κόπηκαν όλες οι τηλεφωνικές γραμμές.
Φοβάται για τη ζωή της, την ασφάλεια της οικογένειάς της, το πώς θα ζήσει.
Εν τω μεταξύ, τρομοκρατημένοι ντόπιοι που εγκατέλειψαν την πόλη Κουντούζ μίλησαν για επιθέσεις ρεβάνς από τζιχαντιστές που κυνήγησαν όσους συνδέονταν με την κυβέρνηση και τους αποκεφάλισαν ή τους εκτέλεσαν.
Εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ – O Biden αυξάνει σε 5.000 τους στρατιώτες που στέλνει προσωρινά
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Κυριακή 15/8 δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.
«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει... η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αποφάσισε αργά το Σάββατο 14/8 να στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες από ό,τι είχε προγραμματιστεί στην Καμπούλ ώστε να εξασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών αμάχων, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας.
Ο Biden δήλωσε ότι μετά από διαβούλευση με τους συμβούλους του εθνικής ασφάλειας, «σχεδόν 5.000 στρατιώτες» και όχι 3.000, θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολύνουν την απομάκρυνση από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.
Απειλώντας τους Ταλιμπάν με γρήγορη και ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων κατά των αμερικανικών συμφερόντων, ο Biden υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν.
«Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν - δύο Ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί. Δεν θα κληροδοτήσω αυτόν τον πόλεμο σε έναν πέμπτο», είπε.
Οργή για τη στάση Biden
Προκλητική αδιαφορία χρεώνουν στον πρόεδρο Biden για τα όσα εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν.
Αφγανοί και Donald Trump καταλογίζουν λάθος κινήσεις στον πρόεδρο Biden.
Παροτρύνοντας προ ημερών τους Αφγανούς να "πολεμήσουν για το έθνος τους" οι ίδιοι, στηρίζοντάς τους μόνο με σποραδικές αεροπορικές επιδρομές, εξοπλισμό, τρόφιμα και αμοιβές προσωπικού, επιμένει ότι δεν μετανιώνει που αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα και εγκατέλειψε τους Αφγανούς έρμαιους στο μένος των Ταλιμπάν.
Υπακούοντας ωστόσο στις φωνές εντός και εκτός κυβέρνησης, που τον προέτρεψαν να προστατέψουν τους διπλωμάτες και «τους γενναίους Αφγανούς μεταφραστές» διέταξε να αναπτύχθούν στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διασφαλίσουν την απομάκρυνση του διπλωματικού τους προσωπικού, όπως ανακοίνωσε το State Department.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον επιτάχυνε με "καθημερινές" πτήσεις την απομάκρυνση των διερμηνέων και άλλων Αφγανών που παρείχαν επικουρική εργασία στον αμερικανικό στρατό, οι οποίοι απειλούνται με αντίποινα από τους Ταλιμπάν.
Όπως είπε για τον Αμερικανό πρόεδρο Biden, ένας πεζοναύτης του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Ben MacBean, που έχασε τα άκρα του στο Αφγανιστάν: «(Ο Biden) νομίζει ότι αρκετά έκαναν.
Στην πραγματικότητα δεν τον νοιάζει και απλώς θα γίνει χάος και θα το καταλάβει όταν (το χάος) φτάσει ξανά στις ακτές μας».
Συζήτηση Blinken και Ghani
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Blinken μίλησε το Σάββατο 14/8 με τον Αφγανό πρόεδρο Ashraf Ghani για την «επείγουσα ανάγκη να συνεχιστούν οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για τη μείωση της βίας», όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.
Αποχωρεί ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν θα έχει εγκαταλείψει τη χώρα της Ασίας αεροπορικώς μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 15/8, όπως αναφέρει στο η Sunday Telegraph, αφού εκατοντάδες μέλη του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου μετέβησαν στη χώρα για εγγυηθούν την ασφάλεια της απομάκρυνσης των βρετανών διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και πολιτών.
Το σχέδιο για την απομάκρυνση των Βρετανών προέβλεπε ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε εβδομάδες, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sunday Telegraph η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν εγείρει φόβους πως το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα καταληφθεί σύντομα από τους αντάρτες και το Λονδίνο αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 14/8 είχαν απομείνει μερικές δεκάδες βρετανοί διπλωμάτες και δημόσιοι λειτουργοί από τους 500 που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν.
Η προέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τορπιλίζει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - Δεν θα γίνει ανάχωμα προσφυγικών ροών η Τουρκία
«Η προσφυγική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ήταν εύθραυστη εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα που πολλοί εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, η διαμάχη για τους πρόσφυγες αποκτά νέα διάσταση», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο: «Η θριαμβευτική επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τορπιλίζει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία».
Το δημοσίευμα ενημερώνει ότι «η Τουρκία είναι χώρα υποδοχής των περισσότερων προσφύγων στον κόσμο, αλλά ο τουρκικός πληθυσμός επί τόπου διάκειται εχθρικά προς τους πρόσφυγες.
Οι ψευδείς αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ρητορική ορισμένων πολιτικών πυροδοτούν εντάσεις.
Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι από το Αφγανιστάν εγκαταλείπουν τη χώρα εξαιτίας των Ταλιμπάν, επιτείνει τη διένεξη.
Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα φτάνουν στην ανατολική Τουρκία 500 έως 2000 Αφγανοί».
Και το άρθρο σημειώνει ότι η Άγκυρα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να παίξει τον ρόλο αναχώματος.
«Η Τουρκία δεν θα είναι ούτε ο συνοριοφύλακας ούτε ο προσφυγικός καταυλισμός της ΕΕ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό θα είναι πρόβλημα για την ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επαφίενται στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες - και τις συχνά παράνομες επαναπροωθήσεις των Ελλήνων μεθοριακών υπαλλήλων στη Μεσόγειο - η οποία ρυθμίζει τη μετανάστευση στα νοτιοανατολικά της ΕΕ.
Η Susan Fratschke, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Μετανάστευσης με έδρα την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, εκτιμά πως ‘ακόμη και η εφαρμογή της συμφωνίας στην αρχική της μορφή είναι απίθανο να οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω παραχωρήσεις.
"Ενώ το καθεστώς χωρίς βίζα εξακολουθεί να έχει μια ορισμένη προτεραιότητα, υπάρχουν τώρα άλλα θέματα που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο για την ΕΕ να τα εφαρμόσει", λέει η ειδικός.
Η Fratschke αναφέρεται στις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο...
Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα στη διαμάχη και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις ούτε στο μέλλον ούτε καν εάν πρόκειται για τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, υποστηρίζει η αναλύτρια».
Σχοινάς: Η κρίση στο Αφγανιστάν δείχνει ότι ήρθε η ώρα για νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης
«Η κρίση στο Αφγανιστάν, και όχι μόνον, δείχνει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια ότι αυτή είναι η στιγμή, ότι ήρθε η ώρα να συμφωνήσουν, οι χώρες μέλη, στην έγκριση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μάλιστα, ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, εξηγεί και σειρά άλλων λόγων που καθιστούν αναγκαία την έγκριση του Συμφώνου, σημειώνοντας πως «τους περασμένους μήνες διαπιστώσαμε ότι η μεταναστευτική κρίση εργαλειοποιήθηκε και ότι οι πρόσφυγες έτυχαν εγκληματικής εκμετάλλευσης ως υβριδικό όπλο στην Λιθουανία και στην Πολωνία, με ευθύνη του Λουκασένκο, αλλά και στην Ελλάδα, στην Θέουτα και στην Μεσόγειο, με τους διακινητές που έχουν ως προορισμό την Λαμπεντούζα.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί αυτές τις υβριδικές επιθέσεις και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το καταστήσει απόλυτα σαφές, αρχίζοντας από κυρώσεις και οικονομικά προνόμια.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκβιάζει την Ένωση και, ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να το κάνει χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό, καθίσταται αναγκαία η υπογραφή του Συμφώνου, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο.
Τα εμπόδια
Κληθείς να αναφέρει τα εμπόδια που συναντούν οι χώρες μέλη, ο κ. Σχοινάς απαντά πως «υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν, αλλά πλησιάζουμε στην αναγκαία αυτή λύση.
Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι ότι οι χώρες στις οποίες το μεταναστευτικό είναι λιγότερο αισθητό, θεωρούν ότι η διαχείριση των ροών είναι ένα "πρόβλημα" των άλλων, που δεν τους αφορά.
Στην πραγματικότητα αφορά όλους και χρειάζεται μια ενιαία αντιμετώπιση, πρέπει να εργαστούν όλοι ως μια ομάδα.
Η κρίση στο Αφγανιστάν και οι κινήσεις αυταρχικών καθεστώτων σαν του Λουκασένκο, απέδειξαν αι στις χώρες που προβάλλουν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις ότι η πίεση στα σύνορα της ΕΕ είναι ένα θέμα που αφορά όλους».
Στην Ευρώπη πάντα θα επιτρέπεται η άφιξη των αιτούντων άσυλο
Ακόμη, ο κ. Σχοινάς σχολιάζοντας την αναφορά της La Stampa στην έκκληση του ΟΗΕ να μην κλείσει η Ευρώπη τα σύνορά της, ώστε να σωθούν οι άμαχοι πολίτες και κληθείς να απαντήσει στο πώς εννοεί να αντιδράσει η Ευρώπη, αναφέρει ότι «δεν χρειαζόμαστε να μας το πει ο ΟΗΕ: τα σύνορά μας παραμένουν ανοικτά για όποιον απομακρύνεται από την βία και τους διωγμούς.
Στην Ευρώπη θα συνεχίσει πάντα να επιτρέπεται η άφιξη των αιτούντων άσυλο.
Την ίδια στιγμή, πρέπει να αναπτύξουμε μια πιο ορθολογική προσέγγιση, και να λειτουργήσουμε ως «Ομάδα Ευρώπη».
Πρέπει, όμως, να είμαστε σαφείς: θα δεχθούμε μόνον όποιον χρειάζεται πραγματικά προστασία. Όποιος περνά παράνομα τα σύνορα, πρόκειται να ξανασταλεί πίσω».
www.bankingnews.gr
Η Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν σε χάος - Αποχωρούν διπλωμάτες, στέλνουν στρατό οι ΗΠΑ, φυγαδεύονται γυναίκες - Ο ρόλος της Τουρκίας
Οι Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη της πόλης Jalalabad, εισήλθαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ - Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι δεν σκοπεύουν να εκδικηθούν κανέναν και ότι όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει την κυβέρνηση και τον στρατό θα «συγχωρεθούν»
Σχόλια αναγνωστών