Οι επιχειρήσεις, τα καφέ και τα εστιατόρια στην Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης – ειδικά στην Ελλάδα - σαμποτάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που είναι επιστημονικά και πρακτικά διάτρητα.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα – και ορθώς – τα καφέ και τα εστιατόρια δεν ζητούν ποτέ οποιαδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, οι επαγγελματίες του χώρου είχαν τονίσει ότι δεν μπορούν να εξελιχθούν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Με βάση στοιχεία που αναφέρονται λεπτομερώς από τον Mike Hearn πρώην στέλεχος της Google προκύπτει ότι τα περισσότερα εστιατόρια, καφετέριες και άλλες επιχειρήσεις στη Γαλλία δεν επιβάλλουν το αμφιλεγόμενο σύστημα διαβατηρίων εμβολίων ή πιστοποιητικών εμβολίων.
Κατά την πρώτη ημέρα της υποχρεωτικότητας η αστυνομία περιπολούσε και έλεγχε καφέ και εστιατόρια ζητώντας από τους πελάτες να δείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ωστόσο, αυτό φαίνεται να ήταν σε μεγάλο βαθμό μια μπλόφα καθώς μόλις λίγες μέρες αργότερα, οι επιχειρήσεις και τα καφέ αδράνησαν και παρά τις απειλές για μεγάλα πρόστιμα, σε εντυπωσιακά μεγάλο βαθμό κανείς δεν ακολουθεί το μέτρο.
Ήδη ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος επικρίνεται και μετά τα κίτρινα γιλέκα που έπληξαν το προφίλ του, οι δεκάδες συγκεντρώσεις κατά των εμβολίων και των υποχρεωτικών μέτρων επίσης τον πλήττουν έναντι της υποσχόμενης και ισχυρά ανερχόμενης LePen.
To πείραμα
«Αποφάσισα να κάνω ένα απλό πείραμα για να μάθω: να δείξω ένα tests που έχει ήδη λήξει, παρόλο που ήταν αρνητικό, και να δω τι θα συμβεί» αναφέρει ο Hearn.
«Στις μικρές επιχειρήσεις οι έλεγχοι ήταν ανύπαρκτοι: μερικές φορές η απαίτηση να δείξω το πιστοποιητικό αγνοήθηκε εντελώς, άλλες φορές μας ρωτήθηκε «έχετε πιστοποιητικό» αλλά κανείς δεν έλεγξε.
Ένα εστιατόριο είχε βρει έναν έξυπνο τρόπο για να ελέγχει την… αστυνομία χωρίς να απαιτεί από τους πελάτες να προσκομίσουν στην πραγματικότητα το πιστοποιητικό.
Ο Hearn αποκαλύπτει επίσης πώς οι εντολές μάσκας σε θεματικά πάρκα και άλλους χώρους δεν τηρούνται, παρά τα σημάδια παντού που επιβάλλουν στους ανθρώπους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους, ενώ η κοινωνική απόσταση είναι επίσης μια «ξεχασμένη ανάμνηση».
Οι εικόνες που δείχνουν άδειες καφετέριες και μπαρ την πρώτη ημέρα που εισήχθη το σύστημα ενδέχεται να έχουν τρομάξει όσους διενεργούν ελέγχους.
Ψηφίζοντας τον νόμο αλλά αποτυγχάνοντας να διασφαλίσει την επιβολή του, η Γαλλία ακολουθεί το ίδιο μοντέλο με το Ισραήλ, όπου ο βασικός στόχος ήταν ο εκφοβισμός.
Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα ο Macron τα έχει επιβάλλει για την ελευθερία… αλλά ποια ελευθερία…που ούτε καθεστώτα δεν επιβάλλουν τέτοιους ελέγχους;
Για ποιους λόγους οι έλληνες τάσσονται κατά των εμβολίων; - Δεν είναι αποτελεσματικά 46% - Τι δείχνει αντίστοιχη έρευνα στο Ισραήλ;
Με βάση έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία μέρος της περιήλθε στο bankingnews.gr εξάγονται τα εξής πρώτα – μη οριστικά – συμπεράσματα.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν περισσότερες από μια επιλογές, οπότε έτσι εξηγείτε γιατί οι απαντήσεις του δεν θα πρέπει να αξιολογηθούν αθροιστικά, καθώς υπερβαίνουν το 100%.
- Ποσοστό 40% θεωρεί ότι δεν υπάρχει επαρκής γνώση και ενημέρωση για τα εμβόλια και τις μελλοντικές παρενέργειες τους, αυτό πιστεύουν κατά βάση υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανεμβολίαστοι.
- Ποσοστό 46% γιατί θεωρεί ότι ο εμβολιασμός δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος και επειδή το 99,85% των πολιτών ούτε θα νοσήσει βαριά, ενώ το ποσοστό θνητότητας βαίνει μειούμενο σε σχέση με την αρχική νόσο.
- Ποσοστό 35% γιατί θεωρεί λάθος τον τρόπο επιβολής του εμβολιασμού, οι αναφορές περί υποχρεωτικότητας έχουν συμβάλλει αρνητικά στην άποψη πολλών πολιτών που δηλώνουν αντιεμβολιαστές.
- Ποσοστό 50% θεωρεί ότι είναι υγιής και για 16 μήνες δεν αισθάνθηκε ότι διατρέχει κίνδυνο να νοσήσει.
- Ποσοστό 34% θεωρεί ότι ο Covid 19 θα αντιμετωπιστεί με την φυσική ανοσία που θα αποκτήσει καθολικά η κοινωνία.
- Ποσοστό 23% αντιμετώπισε αρνητικά την προσπάθεια κινητροδοσίας του εμβολιασμού.
Η έρευνα, περιλαμβάνει προκαταρκτικά στοιχεία και η οποία θα ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου του 2021.
Το bankingnews εξασφάλισε ορισμένα στοιχεία τα οποία ωστόσο δεν είναι τελικά και για λόγους αρχής δεν μπορεί να επισημοποιήσει για ποιον οργανισμό διεξάγεται η έρευνα αυτή καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία.
Οι πολίτες του Ισραήλ για ποιο λόγο δεν εμβολιάζονται;
Είναι οι Ισραηλινοί κατά του εμβολιασμού ή υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους περίπου ένα εκατομμύριο επιλέξιμα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα;
Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Michal Grinstein-Weiss προσπαθεί να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.
Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Αυγούστου, ρωτήθηκαν 925 άτομα άνω των 18 ετών εάν είχαν εμβολιαστεί ή όχι.
Αν όχι, ερωτήθηκαν γιατί.
Περίπου το 11% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν είχαν εμβολιαστεί, το 75% από τους οποίους δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν.
Η πλειοψηφία των μη εμβολιασμένων είναι είτε haredi (υπερ-ορθόδοξοι) είτε Άραβες. Περίπου το 24% του haredim και το 21% των Αράβων δεν είναι εμβολιασμένοι, έναντι 6% των κοσμικών, 11% των παραδοσιακών ανθρώπων και 8% των θρησκευόμενων Σιωνιστών.
Ωστόσο, η απάντηση για το γιατί αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν εξέπληξε την Grinstein-Weiss, διευθύντρια του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής (SPI) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και επισκέπτη καθηγητή στο Διεπιστημονικό Κέντρο στο Herzliya:
Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν εμβολιάστηκαν - το 54% του haredim και το 38% των Αράβων - δήλωσαν ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό σε προηγούμενο κύμα και ως εκ τούτου ένιωθαν ότι προστατεύονταν.
«Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε γιατί πολίτες είναι κατά των εμβολίων» δήλωσε η Grinstein-Weiss.
«Αυτό το ένα τρίτο των πολιτών δεν είναι πραγματικά αντιεμβολιαστές».
Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής (SPI) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανέφερε ότι η «προσπάθεια εξαναγκασμού» από την κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική μεταξύ αυτών των ανθρώπων.
Ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο οι Ισραηλινοί δεν θέλουν να εμβολιαστούν είναι επειδή εξακολουθούν να θεωρούν ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για τη μακροπρόθεσμη επίδραση των εμβολίων (46%).
Άλλοι είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό (40%) ή ότι δεν πιστεύουν ότι είναι ασφαλές ακόμη και βραχυπρόθεσμα (38%).
Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές γυναίκες που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν επειδή φοβούνται ότι θα επηρεάσει τη γονιμότητα (17%) ή επειδή είναι έγκυες ή θηλάζουν και φοβούνται ότι μπορεί να βλάψει το μωρό τους (11%).
Στις 11 Αυγούστου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνέστησαν στις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν κατά του COVID-19.
Ενώ προηγουμένως αναφερόταν ότι οι έγκυες γυναίκες «μπορούν να εμβολιαστούν», τώρα λέει ότι οι έγκυες γυναίκες «πρέπει να εμβολιαστούν».
Η αλλαγή έγινε με βάση τα νέα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων.
Το Ισραήλ άρχισε να εμβολιάζει έγκυες γυναίκες τον Ιανουάριο και ενθάρρυνε τις εμβολιασμούς αυτών των γυναικών κατά το τρίτο κύμα, όταν η βρετανική παραλλαγή προκάλεσε πολλά σοβαρά κρούσματα.
Τι πιστεύουν για τα lockdowns
Πιστεύουν οι Ισραηλινοί ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει lockdown στις Άγιες Ημέρες.
Περίπου το 75% δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει ξανά καραντίνα στο Ισραήλ, ανέφερε η έρευνα.
Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη έρευνα το 48% των ανθρώπων περίμεναν νέο lockdown προφανώς λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Delta.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών