Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Weizmann: Όχι ο Covid 19 δεν θα μας σκοτώσει, η κατάθλιψη που έχει προκαλέσει ο ιός θα αφήσει σοβαρά ψυχολογικά κατάλοιπα

Weizmann: Όχι ο Covid 19 δεν θα μας σκοτώσει, η κατάθλιψη που έχει προκαλέσει ο ιός θα αφήσει σοβαρά ψυχολογικά κατάλοιπα
Τα ψυχολογικά προβλήματα γιγαντώνονται λόγω lockdown και covid 19
Σχετικά Άρθρα

Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann επιχειρεί να αναδείξει και μια άλλη πτυχή της πανδημίας.
Ενώ όλοι εστιάζουν στον Covid 19, στα κρούσματα και στους νεκρούς, δεν έχει αξιολογηθεί το μέγεθος της ζημίας που έχει προκληθεί σε ψυχολογικό επίπεδο.
Αυτή η υγειονομική κρίση άφησε επίσης ψυχολογικά και συναισθηματικά σημάδια που θα μπορούσαν να έχουν μακροχρόνιες και ευρύτατες επιπτώσεις.
«Δεν είναι συνηθισμένο η ανθρωπότητα να αντιμετωπίζει ένα κατακλυσμιαίο γεγονός όπως μια παγκόσμια πανδημία», δήλωσε ο καθηγητής Alon Chen, νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann.
«Αν και οι εκτεταμένες υγειονομικές και οικονομικές πτυχές έτυχαν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας ... ήταν σαφές από την αρχή ότι η ίδια η πανδημία και οι επακόλουθες πολιτικές περιορισμού κυρίως τα lockdowns και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα έχουν τεράστια επίδραση στη συνολική συναισθηματική μας υπόσταση».

Τα ψυχολογικά προβλήματα γιγαντώνονται λόγω lockdown

«Μελέτες που προέρχονται από όλο τον κόσμο - από την Κίνα στην Αυστραλία - μόλις άρχισαν να αποκαλύπτουν το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία».
Το Ινστιτούτο Weizmann συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο επικεντρωμένο στις ψυχικές και συναισθηματικές επιδράσεις του COVID-19.
Σχεδόν 5.000 Ισραηλινοί απάντησαν στην ψηφιακή έρευνα που κράτησε μεταξύ του τέλους του πρώτου κύματος στο Ισραήλ και της έναρξης του δεύτερου έως τέλη Απριλίου έως αρχές Ιουνίου 2020.
Αξιολογήθηκαν ζητήματα συναισθηματικής δυσφορίας, συμπτωμάτων και στρατηγικών αντιμετώπισης που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.
Αξιολογήθηκε επίσης πώς οι αλλαγές στη δυναμική της πανδημίας επηρέασαν τη συναισθηματική ευημερία.
Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Molecular Psychiatry, έδειξαν αυξημένη ψυχική κόπωση μεταξύ των περισσοτέρων ερωτηθέντων, αλλά ότι οι γυναίκες, οι νέοι ενήλικες και οι άνθρωποι που έμειναν άνεργοι ως αποτέλεσμα της κρίσης επλήγησαν περισσότερο.

Στο αρνητικό επίκεντρο γυναίκες και άνεργοι

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν εκπλήσσονται από τα επίπεδα άγχους των γυναικών, οι οποίες τείνουν να αναφέρουν σταθερά υψηλότερα επίπεδα stress από τους άνδρες στις περισσότερες περιπτώσεις, εν μέρει λόγω ορμονών και άλλων βιολογικών παραγόντων.
Ωστόσο, ο άνεργος πληθυσμός εμφάνισε ανησυχητικά σημάδια.
«Από ότι βρήκαμε, αυτοί οι άνθρωποι ήταν πραγματικά ευαίσθητοι στο stress της πανδημίας και δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτή η πληθυσμιακή ομάδα έτυχε αρκετής προσοχής από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας» δήλωσε ο Yael Kuperman, ο οποίος εργάζεται επίσης στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann.
Εξήγησε ότι η δουλειά δεν αφορά μόνο την οικονομική σταθερότητα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως κοινωνικό και συναισθηματικό δίχτυ ασφαλείας, το οποίο χάθηκε από άτομα που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε αναστολή εργασίας εξαιτίας της κρίσης.
Από την άλλη πλευρά, όσοι κατάφεραν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και οι οποίοι διατήρησαν αυτό που οι συντάκτες της μελέτης περιέγραψαν ως «κανονική κοινωνική ζωή» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν γενικά λιγότερο θλιμένοι - ακόμα κι αν υποτίθεται ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

«Αυτό τονίζει ότι όλοι χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό δίκτυο, ότι αυτό είναι μέρος του μηχανισμού αντιμετώπισης, για να έχουμε κάποιον να επικοινωνήσουμε και να μιλήσουμε - οικογένεια, φίλους ή κάποια επαγγελματική βοήθεια».
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι διακυμάνσεις στον αριθμό των νέων καθημερινών κρουσμάτων κορωνοϊού αντικατοπτρίστηκαν στην ψυχική δυσφορία - όσο μεγαλύτερη ήταν η ημερήσια καταμέτρηση κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ψυχική δυσφορία και αντίστροφα.
Λογικά, τα άτομα που διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών περιπτώσεων του ιού - άτομα με ανοσοκαταστολή, άτομα με πνευμονική, καρδιακή ή νεφρική νόσο, για παράδειγμα - ανέφεραν περισσότερο άγχος.
Ομοίως, οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να απομονωθούν ή να κολλήσουν τον ιό ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα stress.

Σε γενικές γραμμές, το επίπεδο δυσφορίας που διαπίστωσε η ομάδα ήταν «λιγότερο σοβαρό» από τα επίπεδα που αναφέρθηκαν σε περιόδους πολέμου ή στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι «υπάρχει πολύ σημαντικός αντίκτυπος στη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων, ακόμη και στο σημείο όπου οι άνθρωποι είναι κλινικά άρρωστοι».
Προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι που «μπήκαν στον κόπο να συμπληρώσουν πραγματικά την έρευνα» μπορεί να είναι εκείνοι που δεν ένιωσαν τόσες απειλές ή δεν ένιωσαν τόσο στρεσαρισμένοι, οπότε η πραγματικότητα μπορεί να είναι χειρότερη.

Επιπλέον, αν και η αναφερόμενη μελέτη εξέτασε μόνο ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα και μετά την επίσημη περίοδο αξιολόγησης και μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι τα επίπεδα stress συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς η πανδημία συνεχίζεται.

Στη μεγαλύτερη μελέτη που αφορούσε τα κοινωνικά μέσα για την παρακολούθηση συναισθηματικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 (πρόσφατα δημοσιευμένη στο Journal of Medical Internet Research), μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion επισήμανε ότι διαπίστωσαν σημαντικά μειωμένη χαρά, αυξημένη θλίψη, φόβο και αηδία.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 53.000 tweets HCP από αρκετές εκατοντάδες λογαριασμούς στο Twitter. Τα tweets ήταν στα αγγλικά, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και άλλες αγγλόφωνες χώρες.
Διαπίστωσαν ότι υπήρξε μια απότομη αύξηση της διαδικτυακής δραστηριότητας μεταξύ των επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης που ξεκίνησε ήδη από το πρώτο κύμα, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων που έδειχναν «αύξηση της θλίψης και μείωση της χαράς.
Όλα αυτά θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως «προειδοποίηση προς τους οργανισμούς υγείας σχετικά με τη σημασία της καλύτερης υποστήριξης ψυχικής υγείας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές συνέπειες της πανδημίας.
«Οι επαγγελματίες υγείας, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να λάβουν κατάλληλη ψυχική και ιατρική υποστήριξη, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας παγκόσμιας πανδημίας».
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι αυξήσεις της μόλυνσης θα μπορούσαν σχεδόν να προβλεφθούν από τα tweets των επαγγελματιών υγείας, τα οποία εξέφραζαν μεγαλύτερα επίπεδα φόβου λίγο πριν από ένα νέο κύμα.
Η κρίση είναι μοναδική και οι επαγγελματίες υγείας διεθνώς αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Κανονικά, υπάρχουν διαφορετικά επείγοντα περιστατικά ανάλογα αλλά στην περίπτωση του covid 19 οι επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο αισθάνονται τα ίδια πράγματα.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπορούμε να συνεργαστούμε με ένα τόσο ευρύ σύνολο δεδομένων».

Άλλη ερευνητική μελέτη

Μια άλλη ισραηλινή ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ότι οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από άτομα πολύ πριν από την εμφάνιση του COVID-19 θα μπορούσαν να προβλέψουν την ψυχική ευημερία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Η βασική σας φυσιολογική δραστηριότητα σε κατάσταση ηρεμίας πριν από δύο ή τρία χρόνια προβλέπει πώς αντιδρούμε σήμερα στον Covid 19», δήλωσε ο καθηγητής Ilanit Gordon του τμήματος ψυχολογίας του Bar-Ilan και ρου πολυεπιστημονικού κέντρου έρευνας του εγκεφάλου Gonda (Goldschmied).
Διεξήγαγε τη μελέτη της, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychophysiology, με τον καθηγητή Danny Horesh του τμήματος ψυχολογίας του Bar-Ilan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης