Με το βλέμμα στις 4 του Σεπτέμβρη είναι η αγορά και περιμένει την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Μέχρι σήμερα οι πληροφορίες αναφέρουν πως 3 από τα 4 funds που είχαν περάσει στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού θα υποβάλουν δεσμευτική προσφορά.
Η μετοχή της ΔΕΗ έφτασε χθες σε νέα υψηλά 7 ετών, μετά από μία περίοδο συσσώρευσης και καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ένα καλό τίμημα για το σημαντικό αυτό περιουσιακό στοιχείο.
Μάλιστα στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως το τίμημα θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 1,5 δισ. ευρώ, με το 50% των χρημάτων να κατευθύνεται από τη ΔΕΗ για αποπληρωμή δανείων.
Η ΔΕΗ, από την αρχή του έτους έχει ανακοινώσει νέες αντλήσεις δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2020 το συνολικό χρέος ανερχόταν στα 4,153 δισ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των 870 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 3,283 δισ. ευρώ.
Σε αντίστοιχα επίπεδα ήταν ο καθαρός δανεισμός και στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2021.
Πλέον όμως η ΔΕΗ παράγει πολύ υψηλό EBITDA διαμορφώνοντας ένα πολύ χαμηλό δείκτη net debt/EBITDA, το οποίο έχει βοηθήσει στην άντληση φθηνότερων δανείων, αλλά και στην άνοδο της μετοχής.
Ωστόσο, ακόμα δεν είναι τόσο υψηλό ώστε να αφήνει κέρδη στην τελική γραμμή και να υπάρξει δυνατότητα διανομής μερίσματος.
Τα δάνεια που έλαβε η ΔΕΗ μέσα στο 2021
Στις 23 Αυγούστου ανακοινώθηκε υπογραφή δανειακής σύμβασης 300 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank.
Στο ομολογιακό συμμετέχει ως διοργανώτρια και αρχική ομολογιούχος η Eurobank.
Το δάνειο έχει διάρκεια 3 έτη θα χρησιμοποιηθεί για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς και έχει ρήτρα μείωσης εκπομπών ρύπων.
Στις 14 Ιουλίου είχε ολοκληρωθεί η τιμολόγηση ομολογιών με ρήτρα αειφορίας ύψους 500 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο 3,375%.
Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού.
Σημειώνεται πως η αρχική έκδοση ήταν ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Στις 5 Ιουλίου είχε υπογράψει δανειακή σύμβαση 9,9 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησης ανάπτυξης του δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πτολεμαϊδα ισχύος 15MW.
Στις 30 Ιουνίου είχε ανακοινώσει συναλλαγή τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων άνω των 90 ημερών ύψους 325 εκατ. ευρώ.
Στις 29 Ιουνίου είχε προχωρήσει στην άντληση υπολοιπόμενου ποσού 50 εκατ. ευρώ από σύμβαση τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημέρες.
Στις 23 Ιουνίου υπέγραψε τη δεύτερη εικοσαετούς διάρκειας σύμβαση 100 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.
Στις 9 Απριλίου είχε λάβει ομολογιακό δάνειο 8,7 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πτολεμαΐδα ισχύος 15ΜW.
Στις 22 Μαρτίου άντλησε 125 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875% μέσω έκδοσης ομολόγων βιωσιμότητας.
Η αρχική έκδοση ήταν ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Τέλος στις 11 Μαρτίου άντληση μέσω επίσης ομολόγων βιωσιμότητας 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875% με την προτεινόμενη προσφορά να είναι στα 500 εκατ. ευρώ.
Αν στα παραπάνω προστεθούν και τα 110 εκατ. ευρώ που είχε αντλήσει στις 8 Δεκεμβρίου 2020 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το συνολικό ύψος ξεπερνάει τα 2,1 δισ. ευρώ.
Τα ερωτήματα για την τελική γραμμή στο εννεάμηνο και τις λιγνιτικές
Η ΔΕΗ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου είχε καθαρό δανεισμό 3,27 δισ. ευρώ και σε αυτόν περιλαμβανόταν τα 775 εκατ. ευρώ που είχε αντλήσει από τα ομόλογα βιωσιμότητας.
Τότε είχε καταγραφεί μείωση εκπομπών ρύπων κατά 11,% και μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας.
Η τελική γραμμή είχε ζημία 43,7 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να υποχωρούν στα 186,3 εκατ. ευρώ από 218,3 εκατ. ευρώ, αλλά τα επαναλαμβανόμενα να αυξάνονται στα 225,6 εκατ. ευρώ από 182 εκατ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης είχε αναφέρει πως παρά τις αυξημένες τιμές δικαιωμάτων ρύπων και τις αυξημένες τιμές στην χονδρεμπορική αγορά πέτυχε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία.
Μάλιστα είχε τονίσει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης μέσω κλεισίματος δύο ακόμα λιγνιτικών μονάδων ισχύος 560MW, τον Απρίλιο.
Λόγω όμως του έντονου καύσωνα, πληροφορίες ανέφεραν πως μπήκαν σε λειτουργία και πάλι 4 από τις 5 λιγνιτικές μονάδες στην Κοζάνη.
Το πόσο θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και τα αποτελέσματα, μένει να φανεί πιθανότητα στο εννεάμηνο.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών