Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Επενδυτικό Ελ Ντοράντο βλέπει την Ελλάδα ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλος - ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα δώσουν την ώθηση που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος των 19 δισ. έως το 2015

tags :
Επενδυτικό Ελ Ντοράντο βλέπει την Ελλάδα ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τ. Αθανασόπουλος - ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα δώσουν την ώθηση που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος των 19 δισ. έως το 2015
«Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές» μπορεί να γίνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο επικεφαλής της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκη Αθανασόπουλο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι κινείται αποφασιστικά προς την πώληση υποδομών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πώληση της κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και της εταιρίας διανομών ΔΕΣΦΑ, βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου των 19 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2015.
Σε συνέντευξη στους Financial Times, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι μπορεί να ξεκινήσει την καθοριστική ενεργειακή πώληση ως τις αρχές του επόμενου έτους, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια σειρά deals υποδομών που θα δώσουνε  χιλιάδες θέσεις εργασίας.
«Από εδώ και πέρα, θα περιμένουμε δριμείες επικρίσεις αν αποτύχουμε να έχουμε αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν σκληρά ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την ψυχολογία, η Ελλάδα θα γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι η χώρα μας δεν είναι κορεσμένη σε κανέναν κλάδο -ειδικά στον τουρισμό».
Από τη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Αθανασόπουλος, πρώην αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής μονάδας της Toyota Motors, ήδη έχουν αξιολογηθεί ικανές για προσφορές σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ 14 επιχειρήσεις φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων διεθνείς όμιλοι όπως οι Eni και Edison, η Mitsui της Ιαπωνίας και η ρωσική Gazprom. Σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται 4 ή 5 εταιρίες να φθάσουν στο τελικό στάδιο και να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
"Δεν είναι η καλύτερη εποχή για την Ελλάδα. Πρέπει να ξεπεράσουμε το σύνδρομο αβεβαιότητας για το πόσο θα κρατήσει αυτή η ύφεση", δήλωσε.
Ωστόσο ο κ. Αθανασόπουλος παραδέχεται ότι μόνο δύο συμφωνίες πιθανότατα θα κλείσουν φέτος: Η πώληση μίσθωσης 90 ετών στο πρώην κέντρο ολυμπιακών μεταδόσεων (ΙΒC), που είναι σήμερα εμπορικό κέντρο με χώρο κατασκευής ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων και του κρατικού λαχείου. Οι δύο ιδιωτικοποιήσεις θα συγκεντρώσουν το μέτριο ποσό των 300 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, προσπαθεί να ξεπεράσει εμπόδια που έχουν "αναχαιτίσει" πιθανούς επενδυτές, δίνοντας έγγραφη συμφωνία σε κάθε υπουργείο που εμπλέκεται στην διαδικασία. «Κάθε λίστα μέτρων που πρέπει να ληφθεί, περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό πλάνο του υπουργείου και μπορεί να αναφερθεί απευθείας στον πρωθυπουργό», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης