Σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους φαίνεται να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων, με κυβερνητικά στελέχη να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί.
«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι΄ αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στην ερώτηση για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, εκτός από τους υγειονομικούς που θα πρέπει να εμβολιαστούν έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega μιλώντας για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είπε «η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται».
Για την εστίαση και το αν θα αντικατασταθούν τα δύο rapid tests με υποχρεωτικό εμβόλιο, σημείωσε πως «είναι κάτι που έμεινε ανοιχτό, μας απασχολεί και απασχολεί και την αγορά πολύ καιρό πριν. Η ίδια η αγορά θα το ρυθμίσει. Πιστεύουμε ότι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι άνθρωποι της εστίασης».
Ακόμη, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι και «οι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και ελπίζω σε περαιτέρω αύξηση. Στα Πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα ο νεότερος πληθυσμός που νιώθει άτρωτος. Να επιταχύνουμε ξανά τον εμβολιασμό».
Για υγειονομικούς
Με τα χρονικά περιθώρια για τους υγειονομικούς να στενέουν και να φαίνεται πως είναι προ των πυλών οι πρώτες αναστολές εργασίας στον Τομέα της Υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα δημιουργήσει πιθανώς πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, «τον Μάρτη του 2020 υπήρχε μεγάλη αγωνία αν θα έχουμε γιατρούς στην πρώτη γραμμή, έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ με πολλές προσλήψεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τώρα. Δεν ανησυχώ, ανησυχώ για την υγεία των ανθρώπων αυτών για να προστατέψουν πρώτα και κύρια τον εαυτό τους».
Αντιδράσεις για την υποχρεωτικότητα
Τις αντιδράσεις των υγειονομικών ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εξέφρασε η Φωτεινάκη Καρυστινάκη, νοσηλεύτρια στον «Ευαγγελισμό», κάνοντας λόγο για στοχοποίηση των υγειονομικών.
Όπως η ίδια ανέφερε, «το υγειονομικό προσωπικό είναι κατά 90% εμβολιασμένο όπως είπε και ο κ. Κικίλιας. Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα, πάλι ο ίδιος ο Υπουργός έλεγε ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικό γιατί το απαγορεύει το Σύνταγμα. Υπάρχει μια σφοδρή στοχοποίηση των υγειονομικών. Δεν φοβόμαστε το εμβόλιο, αλλά δεν είναι πανάκεια. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να μπει στις μάσκες».
Ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «η ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν και από ιατρικό και νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ότι πουν οι ειδικοί θα γίνει για τη μάσκα».
Αναστολές εργασίας
Σχετικά με τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «ένα εισόδημα ελάχιστο θα υπάρχει για τους ανθρώπους αυτούς», με την νοσηλεύτρια να τονίζει πως «θα απολυθούν, δεν θα βγουν σε αναστολή εργασίας» και «τα 13,5 χιλιάδες φέρετρα βαραίνουν τη δική σας πλάτη κι όχι στους υγειονομικούς και οι 10 χιλ. απολύσεις στη δική σας πλάτη και όχι στων συναδέλφων μας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών