Βοήθεια στον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ashraf Ghani εφόσον αυτός μπορούσε δημόσια να παρουσιάσει ένα σχέδιο ότι ελέγχει την κατάσταση στην χώρα είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden στις 23 Ιουλίου, όταν και έγινε το τελευταίο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο προέδρων.
Ο Ghani δεν είχε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων Ταλιμπάν, οι οποίοι λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου, κατάφεραν να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να καταλάβουν την Καμπούλ, εξέλιξη που όπως προκύπτει, δεν είχαν φανταστεί ούτε οι Αμερικάνοι στρατηγοί ούτε ο πρόεδρος Biden.
Σύμφωνα με το Reuters, το τηλεφώνημα διήρκεσε περίπου 14 λεπτά και σε αυτό οι δύο ηγέτες μίλησαν για στρατιωτική βοήθεια και για πολιτική στρατηγική, αν και κανείς τους δεν φαίνεται να έχει συναίσθηση του κινδύνου που αποτελούσαν οι Ταλιμπάν και για τον κίνδυνο να πέσει στα χέρια τους όλη η χώρα.
Αεροπορική στήριξη
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αεροπορική στήριξη, αν γνωρίζουμε ποιο είναι το σχέδιο» είπε ο Biden στον Ghani.
Νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές προκειμένου να υποστηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, γεγονός που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι έκαναν λόγο για παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Ντόχα.
Μάλιστα ο Biden φέρεται να συμβούλευσε τον Αφγανό πρόεδρο να επιλέξει κάποιον από τους ισχυρούς Αφγανούς για να προωθήσει τη στρατιωτική στρατηγική και να τον θέσει υπεύθυνο της προσπάθειας ενώ επαίνεσε τον Ghani για τις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν, οι οποίες εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ.
«Σαφώς έχετε καλύτερο στρατό.
Έχετε 300.000 καλά εξοπλισμένους στρατιώτες έναντι 70.000 με 80.000 μαχητές που ξεκάθαρα δεν είναι ικανοί να πολεμήσουν» ανέφερε ο Biden.
Εκτίμηση παντελώς λανθασμένη, αν κρίνει κανείς από το τι ακολούθησε.
Πρόβλημα αντίληψης
Παράλληλα ο Biden επιμένει στη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Ghani να κάνει λόγο για πρόβλημα «αντίληψης» της αφγανικής κυβέρνησης.
«Δεν χρειάζεται να σας πω πως η αντίληψη σε όλο τον κόσμο και σε περιοχές του Αφγανιστάν είναι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά με τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν.
Και υπάρχει η ανάγκη, είτε αληθεύει είτε όχι, να προβάλλουμε μια άλλη εικόνα» είπε ο Biden, ο οποίος επεσήμανε πως εάν όλες οι εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες έδιναν μαζί μια συνέντευξη τύπου για να στηρίξουν τη νέα στρατιωτική στρατηγική, «θα άλλαζε κατά πολύ η αντίληψη του κόσμου».
Απροετοίμαστος και ο Biden
Οι τοποθετήσεις αυτές του Biden έδειξαν πως δεν είχε προβλέψει τη μαζική εξέγερση των Ταλιμπάν και την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης ύστερα από 23 ημέρες.
«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε σκληρά, διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά όχι μόνο για να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση σας θα επιβιώσει αλλά και θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί» είπε ο Biden.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, κατά την οποία ο Biden δεσμευόταν να υποστηρίξει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και να αναζητήσει πόρους για το Αφγανιστάν.
Τι είπε ο Ghani
Από την πλευρά του ο Αφγανός πρόεδρος είπε στον Biden ότι θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη, εάν μπορούσε να «εξισορροπήσει τη στρατιωτική λύση».
«Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα.
Είμαστε αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη εισβολή, η οποία αποτελείται κυρίως από Ταλιμπάν, με πλήρη σχεδιασμό και υλικοτεχνική υποστήριξη από το Πακιστάν και από άλλους 10.000 με 15.000 διεθνείς τρομοκράτες, κυρίως Πακιστανούς» υποστήριξε ο Ghani.
Στις κατηγορίες μάλιστα αυτές τοποθετήθηκε και ο πρέσβης του Πακιστάν στην Ουάσινγκτον, ο οποίος έκανε λόγο για μυθεύματα σχετικά με την εμπλοκή του Πακιστάν και για δικαιολογίες του Ghani για την αποτυχία του να ηγηθεί και να κυβερνήσει.
Αλλαγή στρατηγικής
Την ημέρα του τηλεφωνήματος Biden – Ghani, οι ΗΠΑ συνέχιζαν να αποσύρουν δυνάμεις ενώ οι Ταλιμπάν είχαν υπό τον έλεγχο τους σχεδόν τη μισή χώρα, ενώ η κατάσταση διαρκώς επιδεινωνόταν για τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Ήταν τότε που το Αφγανιστάν ανακοίνωσε πως αλλάζει τη στρατιωτική στρατηγική του και ότι πλέον ο αφγανικός στρατός θα δώσει το κύριο βάρος του στην προστασία των πόλεων και των περιοχών με μεγάλους πληθυσμούς, παρά στην επαρχία.
Η στρατηγική αυτή είχε και την έγκριση του Biden.
«Δεν είμαι στρατιωτικός, οπότε δεν σας λέω πως πρέπει να είναι αυτό το σχέδιο.
Αλλά όχι μόνο θα λάβετε περισσότερη βοήθεια αλλά θα έχετε και μια αντίληψη που θα αλλάξει…» είπε ο Biden με τον Ghani να λέει στον Αμερικάνο ομόλογό του πως «οι διαβεβαιώσεις για τη στήριξη, του επιτρέπει να κινηθεί σοβαρά».
Μέσα σε δύο εβδομάδες, το σκηνικό είχε ανατραπεί πλήρως, με τους Ταλιμπάν να καταλαμβάνουν διάφορες επαρχιακές πόλεις τη μια μετά την άλλη.
Τότε το Πεντάγωνο είχε αναφέρει πως εναπόκειται στις αφγανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν την χώρα τους.
Πολιτική αντιπαράθεση
Στις 11 Αυγούστου οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούσαν πως οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να αποκλείσουν την Καμπούλ σε 30 ημέρες και να την καταλάβουν σε 90 ημέρες.
Ωστόσο, η πτώση της Καμπούλ έγινε σε λιγότερο από μια εβδομάδα.
Μια ακόμα πτυχή που ανέδειξε το τηλεφώνημα Biden – Ghani, ήταν οι συνεχείς πολιτικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του Αφγανιστάν.
Ο Biden κάλεσε τον Ghani να συμπεριλάβει σε αυτήν την περιβόητη συνέντευξη τύπου και τον πρώην πρόεδρο Hamid Karzai, κάτι που ο Ghani απέρριψε, καθώς όπως είπε ο Karzai τον κατηγορούσε ότι ήταν φερέφωνο των Αμερικάνων.
Δεύτερο τηλεφώνημα
Σύμφωνα με το Reuters, αργότερα την ίδια ημέρα (23 Ιουλίου), ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Biden, ο στρατηγός Mark Milley και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Frank McKenzie επικοινώνησαν με τον Ghani.
Και σε αυτήν την επικοινωνία, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παγκόσμια αντίληψη που υπήρχε για τα όσα εκτυλίσσονταν στο Αφγανιστάν.
«Η αντίληψη στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στα ΜΜΕ είναι ότι οι Ταλιμπάν έχουν το momentum και ότι κερδίζουν.
Πρέπει να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αυτήν την αντίληψη» ανέφερε ο στρατηγός Mark Milley.
«Πιστεύω πως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος.
Πρέπει να κινηθούμε άμεσα» τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Frank McKenzie.
Τα γεγονότα όμως τους πρόλαβαν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών