Ισχυρή παρέμεινε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του κορωνοϊού συνέχισαν να περιορίζουν την προσφορά πρώτων υλών που χρειάζονται τα εργοστάσια, αυξάνοντας τις τιμές.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit, η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό αύξησε τη ζήτηση, αλλά πολλές εταιρείες ανέφεραν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και ελλείψεις σε προϊόντα και εργατικό δυναμικό.
Σε χαμηλά έξι μηνών ο PMI
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit υποχώρησε στις 61,4 μονάδες από 62,8 τον Ιούλιο και λίγο χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση (61,5 μονάδες), αλλά παραμένει πολύ υψηλότερος από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ αύξησης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας. Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε στις 59,0 μονάδες από 61,1 τον Ιούλιο.
«Οι μεταποιητικές εταιρείες της Ευρωζώνης κατέγραψαν, για έναν ακόμη μήνα, ισχυρή παραγωγή τον Αύγουστο, με την ανάπτυξη να συνεχίζεται για 14ο συνεχόμενο μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.
«Το κυρίαρχο θέμα, ωστόσο, ήταν και πάλι μία έλλειψη εξαρτημάτων, με τους προμηθευτές είτε να μη μπορούν να παραγάγουν αρκετά είτε να μην έχουν επαρκή δυνατότητα μεταφοράς τους με πλοία για να καλύψουν τη ζήτηση», πρόσθεσε.
Η συνεχιζόμενη έλλειψη υλικών και μεταφορικής δυνατότητας σημαίνει ότι οι πωλητές των προϊόντων, που χρειάζονται τα εργοστάσια, μπορούσαν ξανά να αυξήσουν τις χρεώσεις τους.
Έτσι, ο δείκτης τιμών εισροών παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, στις 87,0 μονάδες, αλλά ελαφρά χαμηλότερος από το επίπεδο - ρεκόρ των 89,2 μονάδων τον Ιούλιο.
Το αποτέλεσμα ήταν να αυξήσουν τα εργοστάσια και πάλι σημαντικά τις τιμές τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών