Σε κατάσταση συναγερμού το οικονομικό επιτελείο - «Φλέγεται» το καλάθι της νοικοκυράς - Ο πληθωρισμός δείχνει τα «δόντια του»
Μέτρα πυρόσβεσης για τη φωτιά των ανατιμήσεων στην αγορά που καίει τα εισοδήματα και προκαλεί ντόμινο παρενεργειών στη πραγματική οικονομία στην ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία της επανεκκίνησης αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση.
Το κύμα αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και κυρίως στην ενέργεια που πυροδοτεί το ράλι των διεθνών τιμών μπορεί να φέρνει περισσότερα έσοδα τα ταμεία του κράτους μέσω του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης από την άλλη όμως προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο καθώς πλήττει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, έχει βάλει φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς και απειλεί να εξουδετερώσει τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Τα νοικοκυριά βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με ανατιμήσεις σε δεκάδες βασικά τρόφιμα, όπως είναι τα έλαια, τα κρέατα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά, οι μαργαρίνες ακόμη και το ψωμί που φτάνουν έως το 73% στην περίπτωση του φυσικού αερίου.
Παράλληλα πληγές στα εισοδήματα και την οικονομία ανοίγει και η άνοδος στις τιμές των καυσίμων καθώς η τιμή της αμόλυβδης κατέγραψε αύξηση κατά 30% από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20%.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα μέτρα -ανάχωμα στις επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ρεύματος εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου του κόστους ρύπων και των τιμών στο φυσικό αέριο με επίκεντρο τη προστασία των ευάλωτων και οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών και με «πιλότο» το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Παράλληλα εξετάζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για προσωρινές και στοχευμένες μειώσεις στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, φόροι κατανάλωσης).
Θεωρείται βέβαιο ότι ο μειωμένος ΦΠΑ 13% για καφέ, μεταφορές και τουριστικό πακέτο θα παραμείνει ως έχει ενώ στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμα και κάποια άλλα με προσωρινές μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ ώστε να μειωθούν οι τιμές και να τιθασευτεί το τέρας του τιμάριθμου σε περίπτωση που το φαινόμενο δεν παραμείνει συγκυριακό.
Τα σχέδια θα συζητούν με τους θεσμούς και θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού χώρου για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε «αντισταθμιστικές παρεμβάσεις» έναντι των ανατιμήσεων ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής του ρεύματος και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούν τώρα στην εξειδίκευση των «αντίμετρων» τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Αν και αρκετοί θεωρούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύμηνου κύκλου ανατιμήσεων που θα πλήξει το εισόδημα των πολιτών ,ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιμούν ότι το φαινόμενο έχει ημερομηνία λήξης.
«Οι αυξήσεις θα είναι παροδικές, καθώς οφείλονται στην πανδημία και σε ειδικές συνθήκες που επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία» υποστήριξε χθες ο κ.Σκυλακάκης.
Βέβαια το ερώτημα για τη διάρκεια, την ένταση και την έκταση των αυξήσεων καθώς και για τη «ζημία» στα νοικοκυριά και την οικονομία παραμένει αναπάντητο αλλά με τα σημερινά δεδομένα πρόκειται για μία σοβαρή εστία κινδύνου.
Το τέρας του τιμάριθμου
Στο μεταξύ την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο , με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού ο εισαγόμενος πληθωρισμός σε τρόφιμα, ενέργεια και πρώτες ύλες έχει ήδη επηρεάσει τις τιμές στην ελληνική αγορά. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 1,4% από 1% φέτος τον Ιούνιο και 0,1% που ήταν Μάιο, ενώ πριν από αυτό το διάστημα «έτρεχε» με αρνητικούς ρυθμούς.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών