Ο Πρωθυπουργός ανεβαίνει φέτος στην Θεσσαλονίκη για την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχοντας στις βαλίτσες τα πρόσφατα ευχάριστα νέα της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς και με ιδιαίτερα υψηλά τιμήματα. Αυτό της ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς και της ΔΕΔΔΗ, αμφότερες συνολικά άγγιξαν τα 3 δις ευρώ. Αυτές οι εξελίξεις, θα είναι η πρόγευση στο συνολικό αφήγημα ανάπτυξης που θέλει να ξετυλίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή του ομιλία το βράδυ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Μέγαρο.
Τα οικονομικά στοιχεία που θα αναφέρει ο Πρωθυπουργός στο κοινό προκειμένου να δείξει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης παρά την πανδημία θα είναι τα εξής:
- Η αύξηση-σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- του Α.Ε.Π. κατά 16,2%, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, γεγονός που διαμορφώνει το ρυθμό μεγέθυνσης για το πρώτο εξάμηνο περίπου στο 7%. Επίσης, είναι πολύ λογικό να αναφέρει ότι και το τρίτο τρίμηνο αναμένεται διψήφια αύξηση του ΑΕΠ, η οποία θα καθοριστεί τον Δεκέμβριο.
- Το γεγονός ότι η Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat- είχε κατά το ίδιο τρίμηνο την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης, με +2,8% έναντι 0,7% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη.
- Το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2021, πριν καν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, είχαμε επιπλέον 71.730 απασχολούμενους σε σχέση με το 2019 όπως δείχνει και το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
- Το γεγονός ότι έχουμε τώρα 40.000 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες είχαμε το 2019, όχι από το 2020 που ήταν χρονιά της πανδημίας, σύμφωνα με το ΓΕ.ΜΗ.
- Η μείωση τον Ιούνιο -σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος- των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 46 δισ. ευρώ -από τα 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 έπεσαν στα 29,4 δισ.- ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων «Ηρακλής», «ΓΕΦΥΡΑ Ι» και ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», των αναστολών και των ρυθμίσεων δανείων.
- Η νέα ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική της Κυβέρνησης, την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας που έδωσαν οι αγορές κατά την πρόσφατη ταυτόχρονη έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.
- Η συνεχής ανοδική τροχιά σειράς πρόδρομων δεικτών, όπως το οικονομικό κλίμα που αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα της εικοσαετίας, η θετική πορεία των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, που επίσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Σημειώνεται σχετικά ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- το 2022, η Ελλάδα θα πετύχει αύξηση των εξαγωγών κατά 8% (έναντι 0% στην Ευρωζώνη) και αύξηση των επενδύσεων σχεδόν 15% (έναντι 5% στην Ευρωζώνη).
- Τέλος, ο Πρωθυπουργός θα αναφέρει την ευεργετική για την ελληνική οικονομία προώθηση των πόρων 40 δις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα εκταμιεύονται διαρκώς με κρίσιμο έτος το 2022 στο οποίο θα συμβασιοποιηθούν πάρα πολλά έργα.
Όλα τα παραπάνω αναπτύσσουν ένα χώρο πάνω από 1 δις ευρώ προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να μοιράσει ως «μέρισμα ανάπτυξης» στους πολίτες, έχοντας στο μυαλό της, διάφορες στοχεύσεις σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού με έμφαση τους νέους, τα ασθενέστερα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους αλλά και τους μικρομεσαίους.
Αυτά θα εξαγγείλει για του νέους: Νέο μαζικό πρόγραμμα επιδότησης και δωροκάρτες
Ο Πρωθυπουργός θέλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός απέναντι στη νεολαία, διότι μην ξεχνάμε το κυβερνητικό πρόγραμμα στην Παιδεία αλλά και τα lockdown έχουν τραυματίσει τη σχέση της κυβέρνησης με τις νέες ηλικίες.
Η κυβέρνηση έκανε μία πρώτη κίνηση εξευμενισμού με την Freedom pass για τον εμβολιασμό των νέων ηλικιών από 18-29 και κατάφερε να διπλασιάσει το ποσοστό των εμβολιασμένων (γύρω στο 45%) αλλά ακόμα η νεολαία βρίσκεται πολύ μακριά από τα ποσοστά που θέλει η κυβέρνηση.
Να τονίσουμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση με σκοπό να αμβλύνει τις αντιδράσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία, έχει αναστείλει προς στιγμή το μέτρο και αυτό το γεγονός δείχνει, επίσης, μία νέα στρατηγική της κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός τώρα στη ΔΕΘ θέλει να εξαγγείλει:
• Ένα νέο πρόγραμμα που θα αφορά τουλάχιστον 50.000 νέους από 18-29 ετών στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί την επιχείρηση με 1200 ευρώ κάθε μήνα (600 ευρώ θα δίνει στο κάθε νέο και 600 στον επιχειρηματία) προκειμένου να προσλάβει νέους, να τους εντάσσει στην αγορά εργασίας και να τους «κολλάει» τα πρώτα ένσημα.
• Μέτρα για την κινητροδότηση των νέων ηλικίας 12-17 προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν σε μία προσπάθεια να ανέβει το ποσοστό αυτό και να αποφύγουμε μικρές υγειονομικές βόμβες στα σχολεία και στον οικογενειακό κύκλο. Η κινητροδότηση θα αφορά δωροκάρτα ανάλογη του Freedom pass (άγνωστου ακόμα ποσού) και δωρεάν δεδομένα για ίντερνετ στα κινητά.
• Πρόγραμμα επιδότησης των Start Up επιχειρήσεων μέχρι και 15.000 ευρώ για νέους με παράλληλη κατάρτιση από την Google η οποία θα συνεργαστεί με τον ΟΑΕΔ.
Μέτρα για την ακρίβεια, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσσαίους
Επίσης, μεγάλο κεφάλαιο της ομιλίας του Πρωθυπουργού θα είναι για την εισαγόμενη ακρίβεια. Αφού αναλύσει ότι το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο θα αναφερθεί ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει στην Ελλάδα στο 1,9% που είναι χαμηλότερος από του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3%) και βεβαίως, ότι το φαινόμενο θα είναι παρωδικό. Οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι
• Επιδότηση 150 εκατ. ευρώ μέσω της διεύρυνσης του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου για να περιοριστούν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος
• Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
• Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος με συνδυασμό μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά μείωσης φόρων. Συγκεκριμένα μειώνονται 3 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές το 2022, έρχεται κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, μειώνεται στο 20% ο φόρος για τις επιχειρήσεις, έρχεται μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος και μείωση ΕΝΦΙΑ 8% ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε και επέκταση του ΦΠΑ 13% σε περισσότερα προϊόντα.
Ειδική μνεία για την Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία
Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα την Μακεδονία:
- Το μετρό: Μετά την απόφαση του ΣΤΕ, ξεκίνησαν οι εργασίες απόσπασης των αρχαιολογικών ευρημάτων στη στάση «Βενιζέλου», που θα επανατοποθετηθούν μετά την κατασκευή του σταθμού. Ταυτόχρονα, το μετρό επεκτείνεται προς Καλαμαριά. Στο αμαξοστάσιο του έργου βρίσκονται ήδη 15 από τους 18 συρμούς και ο ορίζοντας λειτουργίας του παραμένει το 2023.
- Σύνδεση του λιμανιού με Εγνατία και ΠΑΘΕ: Ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το έργο, έχει δρομολογηθεί η σιδηροδρομική σύνδεση του και προχωρούν τα έργα στον έκτο προβλήτα. Πριν από τη λήξη της φετινής χρονιάς προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον οδικό άξονα Δράμα-Αμφίπολη-Εγνατία μήκους 43 χλμ, και θα εγκριθεί από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ η αναβάθμιση του οδικού άξονα 80 χλμ. Θεσσαλονίκη-Έδεσσα.
- Περιφερειακή οδός (FLYOVER): Εντός του 2021 θα υπάρξει ανάδοχος και το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεκινάει η κατασκευή του που θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, θα κάνει τις μετακινήσεις πολύ πιο γρήγορες, οικονομικές και πιο ασφαλείς.
- Αστικές συγκοινωνίες: Τους τελευταίους 12 μήνες εντάχθηκαν στον στόλο του ΟΑΣΘ επιπλέον 309 λεωφορεία και πάνω από 100 βάση της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ. Σήμερα, κυκλοφορούν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης περισσότερα από 500 λεωφορεία.
- Ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, δόθηκαν οι απαραίτητες εγκρίσεις και εντός του 2022 ωριμάζουν όλες οι μελέτες.
- Τεχνολογικό πάρκο: Υλοποιήθηκαν οι νομοθετικές πράξεις για την παραχώρηση των 760 στρεμμάτων και ετοιμάστηκαν οι μελέτες για το νέο πάρκο καινοτομίας THESS-INTEC με έντονο ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον.
- Επιχειρηματικό πάρκο: Προχωρούν οι μελέτες για τη μετατροπή της ΑΒΖ Καλοχωρίου και του Στρατοπέδου Γκόνου σε Επιχειρηματικό Πάρκο.
- Μητροπολιτικό Πάρκο «Παύλος Μελάς»: Πήρε τον δρόμο της υλοποίησης, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο εγκρίνει το σχετικό Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» σε Μητροπολιτικό Πάρκο με σύγχρονους χώρους περιπάτου, άθλησης, καθώς και ήπιες χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής και περί το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση για την έναρξη των έργων της πρώτης φάσης.
- Νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ: Μέχρι το τέλος του 2021 εκδίδεται το ΠΔ για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο που αφορά το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και την ανάπλαση της περιοχής της Τούμπας.
- MACEDONIA THE GREAT: Δημιουργήθηκε το σήμα «M» MACEDONIA THE GREAT, πιστοποιήθηκε μέσω της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής και σύντομα ξεκινάει το branding των μακεδονικών προϊόντων.
- Βιοκλιματικές σχολικές μονάδες: Τον Οκτώβριο ξεκινά η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την κατασκευή με ΣΔΙΤ 17 υπερσύγχρονων, βιοκλιματικών σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων οι 16 στη Θεσσαλονίκη.
Απολογισμός για την πανδημία
Τέλος, ο Πρωθυπουργός θα κάνει έναν απολογισμό για την πανδημία και ότι η κυβέρνηση δαπάνησε πάνω από 40 δις ευρώ για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την πραγματική οικονομία. Αναμφίβολα, όμως, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και απειλεί την ελληνική κοινωνία και εξ αφορμής αυτής ο Κ.Μητσοτάκης θα αναφερθεί στους εμβολιασμούς και στα ζητήματα της κοινωνικής ευθύνης για την δημόσια υγεία. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται να αναγγείλει την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι ένστολοι, ιερείς και δημόσιοι υπάλληλοι. Τέλος, παρά την πίεση που θα δεχτεί, θα τονίσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα προβεί σε πρόωρες εκλογές.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών