Αναμφίβολα το καλάθι των παροχών που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν ευρύ και γενναιόδωρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα αρκετά δαπανηρό πακέτο που κοστολογείται στα 3,5 δις ευρώ, με παροχές που ειδικεύονται στους νέους, στους μικρομεσαίους, σε μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας αλλά γενικότερα ακουμπάνε όλο το φάσμα της κοινωνίας.
Ωστόσο, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες πολιτικές επισημάνσεις και διαπιστώσεις για όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός
1)Μεγάλη φθορά, μεγάλο πακέτο παροχών
Το μεγάλο πακέτο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κρύβει και μία μεγάλη φθορά της κυβέρνησης.
Εάν δεν είχαν γίνει οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, εάν δεν είχε πραγματοποιηθεί ο πιο αναποτελεσματικός ανασχηματισμός των τελευταίων ετών, εάν δεν υπήρχε αυτό το τεράστιο χάσμα αμφισβήτησης των νέων απέναντι στην κυβερνητική πολιτικη, εάν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν είχε καταστεί ουσιαστικά αδύναμος από την τελευταία διαχείριση των γεγονότων, δεν θα είχε προβεί σε αυτές τις εξαγγελίες.
Η φθορά είναι μεγάλη, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν την αληθινή εικόνα, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει από τον αδύναμο ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τη χαλαρή ψήφο.
Ωστόσο, υπάρχει προσωπική φθορά στο προφίλ του Πρωθυπουργού και αυτό θα το δείτε και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ΝΔ να προηγείται με 14 μονάδες.
Ήδη η δημοσκόπηση της Opinion Poll καταγράφει για πρώτη φορά περισσότερες αρνητικές γνώμες για τον Κ. Μητσοτάκη απ’ ότι θετικές.
2)Παρά τις διαψεύσεις, οι εκλογές του 2022 παραμένουν βασικό σενάριο στο μυαλό του Μητσοτάκη
Το πακέτο των 3,5 δις ευρώ είναι ένα πλούσιο πακέτο αλλά θα πρέπει να πούμε ότι οι προηγούμενες Διεθνείς Εκθέσεις Θεσσαλονίκης για πάνω από 10 χρόνια ήταν ιδιαίτερα «φτωχές» λόγω των μνημονίων.
Κανένας δεν μπορούσε να προσφέρει σημαντικές μειώσεις φόρων και παροχές διότι όλα περνούσαν από την τρόικα.
Επίσης, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει παροχές τόσων δισ ευρώ και ειδικά σε κοινωνικές ομάδες όπου υποφέρει δημοσκοπικά, δείχνει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο, οι εκλογές το 2022 είναι μέσα στο μυαλό του καθώς «δένουν» και με την άμβλυνση των σχέσεων που επιχειρεί με αυτές τις ομάδες αλλά και με το γενικότερο οικονομικό αφήγημά, όπου το 2022 θα είναι ένα έτος μεγάλης ανάπτυξης.
Και βεβαίως, ότι μέσα στο 2022 θα γίνει η συζήτηση για την ανάκληση της ρήτρας ευελιξίας και την επαναφορά της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Έξαλλου, στην πολιτική υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες.
Για παράδειγμα, έχετε αναρωτηθεί αν το καλοκαίρι του 2022 ζήσουμε ξανά μεγάλες πυρκαγιές;
3)Το πακέτο μέτρων για τους νέους είναι πρόσκαιρο – Λείπει το όραμα για τα μεγάλα προβλήματα της νεολαίας
Το πακέτο για τους νέους συμπολίτες μας αξιολογείται ως ένα πρόσκαιρο μέτρο άμβλυνσης της μεγάλης δυσαρέσκειας της νεολαίας. Δεν υπάρχει κάποιο συνολικό όραμα.
Ας τα πάρουμε ένα ένα. Τα δωρεάν data, το φθηνότερο ίντερνετ και οι ψηφιακή κάρτα για τις κρατικές παροχές κρίνονται ως μέτρα για να ξεχαστεί η νεολαία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Tα lockdown, η υψηλή ανεργία – το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε- οι πολύ χαμηλοί μισθοί, η διαχρονικά ελλιπής χρηματοδότηση της Παιδείας, η αναξιοκρατία είναι τα πραγματικά προβλήματα της νεολαίας.
Όχι η έλλειψη data στο κινητό για να παρακολουθεί tik tok ή αλλα διάσημα social media.
Επίσης, η αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας από 100.000 σε 150.000 είναι προσχηματική καθώς δεν έχουν συμπληρωθεί καν οι 100 χιλ επιδοτούμενες θέσεις επειδή υπάρχει μικρό ενδιαφέρον τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νέους εργαζόμενους.
Το μέτρο της κατάργησης του φόρου γονικής παροχής έχει μικρό εύρος δικαιούχων και ωφέλειας, είναι για όσους κατέχουν πάνω από μία κατοικία και θέλουν να δώσουν την δεύτερη οικία στο τέκνο προκειμένου να την αξιοποιήσει
4)Έλλειψη δραστικών μέτρων για την ακρίβεια – Γιατί δεν αποφασίστηκε μείωση ΦΠΑ ή ΕΦΚ
Το πακέτο των μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας είναι περισσότερο στοχευμένο στην μικρότερη επιβάρυνση για το ηλεκτρικό ρεύμα και ως έτσι αξιολογείται θετικά.
Πέραν αυτού, η κυβέρνηση κράτησε σε μειωμένο ΦΠΑ, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τον τουρισμό και τους κινηματογράφους και μείωσε το τέλος επικοινωνιών στο 10%.
Αυτά, όμως, δεν είναι είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Αν ήθελε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικό μέτρο κατά της ακρίβειας τότε θα έπρεπε να επιλέξει την μείωση του ΦΠΑ και των Ε.Φ.Κ που είναι οριζόντιοι φόροι που αφορούν όλους, και τους έχοντες και τους μη έχοντες.
Οι δε μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις και στο εισόδημα στο 22%, αφορούν πεδία που δεν αφορούν το μέσο πολίτη και τους χαμηλόβαθμους εργαζόμενους.
Άλλωστε, ο μέσος εργαζόμενος με ελεύθερο επάγγελμα και δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ το περίμενε, ΔΕΝ άκουσε από τον Πρωθυπουργό την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Τέλος, ο διπλασιασμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στο τέλος του χρόνου για τους δικαιούχους έχει γίνει και το 2020.
Δεν είναι καινούρια παροχή.
5)Ενδείξεις αλαζονείας – Τέλος η συναίνεση με Τσίπρα-Φώφη, έρχεται πόλωση
Γενικότερα, η εμφάνιση του Πρωθυπουργού σε πολιτικό επίπεδο αυστηρά έκρυβε μία αλαζονεία.
Η φράση ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα» είναι ανάλογη της φράσης που έλεγε ο Α.Σαμαράς για τον Τσίπρα (και κάποια στιγμή έχασε), ενώ κάτι παρόμοιο είχε πει ο Κώστας Καραμανλής στον Γιώργο Παπανδρέου (και έχασε και αυτός τις εκλογές).
Είναι μία στάση που δεν συνάδει με το ήθος του Πρωθυπουργού.αφενός.
Αφετέρου, όμως, δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός κλείνει κάθε διάθεση για συναίνεση με τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα με τον Α.Τσίπρα καθώς το πάθημα με τον Ε.Αποστολάκη έγινε μάθημα.
Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι έρχεται μία εποχή ακραίας πόλωσης, με την ανάδειξη των υποθέσεων Παπαγγελόπουλου και Παππά και τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων.
Επίσης, η αναφορά του στη ΔΕΘ ότι στόχος του είναι η αυτοδυναμία στις πρώτες και στις δεύτερες εκλογές κλείνει και κάθε παράθυρο με το ΚΙΝΑΛ.
Τουλάχιστον αυτό της Φώφης.
Σκοπός είναι να πάρει και άλλο από το χώρο του ΚΙΝΑΛ.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών