Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF: O ιός του χρέους μολύνει την παγκόσμια οικονομία - Στα 296 τρισ. δολ. το β’ τρίμηνο 2021

IIF: O ιός του χρέους μολύνει την παγκόσμια οικονομία - Στα 296 τρισ. δολ. το β’ τρίμηνο 2021
Κατά 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια αυξήθηκε το παγκόσμιο χρέος...

Στα 296 τρισεκατομμύρια δολάρια (αφού αυξήθηκε κατά 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια) εκτιμάται το παγκόσμιο χρέος, ιδιωτικό τε και δημόσιο, το β’ τρίμηνο του 2021, μετά από μια μικρή πτώση το πρώτο τρίμηνο του 2021, για να ξεπεράσει κατόπιν τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με το IIF. 
«Εάν ο δανεισμός συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, αναμένουμε ότι το παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει τα 300 τρισεκατομμύρια δολάρια» δήλωσε ο Emre Tiftik, διευθυντής έρευνας βιωσιμότητας του IIF.
Η άνοδος του χρέους ήταν η πιο έντονη στις αναδυόμενες αγορές, όπου αυξήθηκε κατά 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το β’ τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 92 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Και όμως, υπάρχουν θετικά…

Από την άλλη, ως θετικό στοιχείο για τις προοπτικές του χρέους, το IIF ανέφερε μείωση του παγκόσμιου λόγου χρέους προς το ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού.
Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 353% το β’ τρίμηνο, από 362% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.
Το IIF ανέφερε ότι, σε ό,τι αφορά το χρέος προς ΑΕΠ, από τις 61 χώρες που παρακολούθησε, 51 κατέγραψαν πτώση, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.
Πρόσθεσε όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις η ανάκαμψη δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να ωθήσει τους δείκτες χρέους κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Σύμφωνα με το IIF, οι συνολικοί δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ χωρίς τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι κάτω από τα προ Covid επίπεδα σε μόλις πέντε χώρες: το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Δανία, την Ιρλανδία και τον Λίβανο.
Η Κίνα σημείωσε απότομη αύξηση του χρέους της σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ το χρέος των αναδυόμενων αγορών χωρίς την Κίνα αυξήθηκε σε νέο υψηλό, στα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο.
Tο IIF σημείωσε ότι μετά από μια μικρή πτώση το πρώτο τρίμηνο, το χρέος μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών - ειδικά της ζώνης του ευρώ - αυξήθηκε ξανά το δεύτερο τρίμηνο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συσσώρευση χρέους περίπου 490 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν η πιο αργή από την αρχή της πανδημίας, αν και το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ.
«Η άνοδος του χρέους των νοικοκυριών ήταν σύμφωνη με την αύξηση των τιμών των κατοικιών σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου», δήλωσε ο Tiftik του IIF, ενώ η συνολική έκδοση ομολόγων ξεπέρασε το 1,2 τρισεκατομμύριο ευρώ. 
Από την οικονομική κρίση του 2008-2009 και μετά, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις πασχίζουν να αναχαιτίσουν τις πιέσεις της ύφεσης και τις αδυναμίες των οικονομιών να ανακάψουν εύρωστα και βιώσιμα.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες τροφοδοτούν με ρευστότητα το χρηματοοικονομικό σύστημα, καθιερώνουν μηδενικά και αρνητικά επιτόκια, ενώ το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ανεβαίνει συνεχώς.
Πολλές οικονομίες εφάρμοσαν πακέτα δημοσιονομικής πολιτικής τα οποία αντιστοιχούσαν στο 5% του ΑΕΠ τους (EMDEs, Παγκόσμια Τράπεζα 2020α).
Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι χώρες της G20, που αποφάσισαν την παροχή ελάφρυνσης του χρέους στις φτωχότερες χώρες, ως ένα μέτρο διευκόλυνσης του συντονισμού των διμερών δανειστών, τόσο του ParisClub , όσο και των non-ParisClub (G20, 2020).

 

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης