Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εμβόλια και testing συγκρατούν την πανδημία – Νέο κύμα από μέσα Οκτωβρίου - Τι θα γίνει με γ' δόση

Εμβόλια και testing συγκρατούν την πανδημία – Νέο κύμα από μέσα Οκτωβρίου - Τι θα γίνει με γ' δόση
Η αγωνία όλων είναι στο αποτύπωμα από τη λειτουργία των σχολείων
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς οι απαισιόδοξες προβλέψεις για έξαρση κρουσμάτων το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου λόγω της επιστροφής των τουριστικών στα αστικά κέντρα, δεν επαληθεύτηκαν.
Σε αυτό φαίνεται πως έχουν συνηγορήσει αφενός οι εμβολιασμοί – έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,89 εκατ. πολίτες – και αφετέρου το αυξημένο testing που προβλέπεται για όλους τους ανεμβολίαστους από την περασμένη Δευτέρα 13/9 στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.
Αν και χθες Τετάρτη 15/9 πέρασαν στο «κόκκινο» και σε περιοριστικά μέτρα οι περιοχές της Καβάλας, της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, η επιδημία δείχνει σημάδια ύφεσης και αποκλιμάκωσης, καθώς μειωμένες εμφανίζονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ μειώνεται και ο δείκτης θετικότητας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων εξακολουθεί είναι η λειτουργία των σχολείων καθώς αναμένουν να δουν πως το άνοιγμα τους θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν πως το επόμενο κύμα της επιδημίας θα εκδηλωθεί από τα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, όταν και εκτιμάται πως τα ημερήσια κρούσματα θα ανέρχονται σε περίπου 5.000.
Την ίδια στιγμή, αναμένονται και οι τελικές εισηγήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με την γ’ δόση του εμβολίου και την χορήγηση της και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, πέραν των ανοσοκατασταλμένων.
Σημειώνεται πως τις τελευταίες 48 ώρες, την γ’ δόση έκαναν περισσότεροι από 4.000 από τους 285.000 ανοσοκατασταλμένους ενώ δρομολογούνται ήδη οι εμβολιασμοί στους ανθρώπους που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Βατόπουλος: Άγνωστο ακόμα ποιοι θα λάβουν τη γ’ δόση

Τη θέση πως είναι πιθανή μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων covid στα παιδιά λόγω της αυξημένης κινητικότητας τους διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος είπε πως λαμβάνοντας ως τεκμήριο την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά παγκοσμίως είναι πιθανό να σημειωθεί έξαρση και στη χώρα μας.
Βέβαια όπως είπε κάτι τέτοιο είναι λογικό καθώς τα παιδιά κυκλοφορούν και έχουν επαφές με πολλά άτομα.
Σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για την χορήγηση της τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα τη λάβουμε όλοι.
«Οι ειδικοί διεθνώς, προτάσσουν την ανάγκη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, έστω και με μία δόση, οι πληθυσμοί που δεν έχουν καθόλου ανοσία.
Η συζήτηση αυτή δεν αφορά άμεσα όλους, μόνο ειδικές ομάδες όπως αρχικά σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους» τόνισε ο κ.Βατόπουλος.

Θολό το τοπίο

Για τον χειμώνα που έρχεται ο καθηγητής επεσήμανε πως το τοπίο σε σχέση με την πανδημία, είναι ακόμα θολό με θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία.
«Τα καλά νέα αφορούν το εμβόλιο, τα μέτρα προστασίας και τα πάρα πολλά τα τεστ.
Αρνητικό στοιχείο αποτελούν οι μεταλλάξεις που επιτρέπουν στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα» σημείωσε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το αν θα εκτεθούμε όλοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) στον ιό τον χειμώνα, απάντησε πως κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ πιθανό, αν και αυτό όπως είπε εξαρτάται από τον ποσοστό όσων έχουν ανοσία, καθώς όσο περισσότεροι έχουν ανοσία τόσο δυσκολότερα θα μετακινείται ο ιός.

Σαρηγιάννης: Αύξηση κρουσμάτων από 20/9 - Πιθανό να πάμε σε 4.500 τέλη Σεπτεμβρίου

Για αντιστροφή της πτωτικής τάσης των κρουσμάτων κάνει λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτιμά ότι είναι πιθανό προς τα τέλη Σεπτεμβρίου να πάμε σε περισσότερα από 4.500 κρούσματα.
« Ήμασταν σε κάμψη, ήμασταν σε καθαρή πτωτική πορεία περίπου 12 μέρες πριν, πριν τρεις με τέσσερις μέρες έχουμε επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, και αυτή τη στιγμή ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι σε σταθερότητα, πέφτουμε ακόμα, αλλά πιο αργά.
Αυτό είναι προάγγελος μιας μεταβολής της εικόνας που περιμένουμε να δούμε 18 με 20 του μήνα, με μια αναστροφή σε αυξητική πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε ημερησία αυξητική τιμή πάνω από 4000 – 4500 κρούσματα προς το τέλος το μήνα, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θα είναι γύρω στα 3.500 – 3.700.
Και 4.900 σε μια μέρα μπορούμε να δούμε, άλλα θα είναι μια μέρα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης.
«Το καλό νέο είναι ότι η εικόνα των περίπου 40 θανάτων δε θα συνεχιστεί, θα πάμε προς τους 30 εβδομαδιαίο μέσο όρο, όμως μετά προς τα μέσα Οκτωβρίου, μπορούμε να φτάσουμε στους 37, θα έχουν συμβάλει και τα σχολεία λόγω μετάδοσης στο σπίτι» είπε ο καθηγητής, ο οποίος υπογράμμισε πως από σήμερα έως τις 21 Οκτωβρίου «περιμένουμε μια διακύμανση 30 με 40 θανάτους την ημέρα».
«Θεωρώ ότι μπορούμε να το αποφύγουμε με τον εμβολιασμό βασικό όπλο» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης.

Καπραβέλος: Ξέρετε το αίσθημα να μην σου φτάνει ο αέρας; Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν για λίγο οξυγόνο;

Με συγκλονιστικά λόγια περιέγραψε ο επικεφαλής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος την κατάσταση στα νοσοκομεία, όπου οι ασθενείς δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό.
«Ξέρετε το αίσθημα να μην σου φτάνει ο αέρας; Ξέρετε τι είναι να φωνάζουν για λίγο αέρα, λίγο οξυγόνο;» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, και απηύθυνε νέα έκκληση για εμβολιασμό.
«Δεν είμαστε ειδικοί στα εμβόλια, δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, όμως εμείς δεν βλέπουμε εμβολιασμένο στην ΜΕΘ και χθες είχα θάνατο και στην θέση του έβαλα άλλον συμπολίτη μας που επίσης είναι ανεμβολίαστος, 64 ετών. Και οι 22 κλίνες που είναι γεμάτες στο Παπανικολάου, είναι όλοι ανεμβολίαστοι» επεσήμανε.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι στη ΜΕΘ του Παπανικολάου νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι έχουν ήδη χάσει τα νεφρά τους ή έχουν μυοκαρδίτιδες. «Αυτή την στιγμή στην Μονάδα μου, που είναι γεμάτη, έχω 12 ασθενείς, οι 3 έχουν χάσει και τα νεφρά τους, τους έχουμε βάλει τεχνητό νεφρό, μυοκαρδίτιδες, οι πνεύμονές τους είναι κατεστραμμένοι» τόνισε.

«Θα αρχίσουν οι περιορισμοί…»

Οι επόμενοι δύο μήνες προκαλούν έντονη ανησυχία στους επιστήμονες με τους συνωστισμούς σε κλειστούς χώρους.
«Έχουμε τόσες πνευμονίες αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία μας, που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοια εποχή και ακόμα είμαστε στην αρχή του φθινοπώρου».
Ο κ. Καπραβέλος, προειδοποιεί ότι θα αναγκαστούμε αν πιεστούμε πάρα πολύ στο 4ο κύμα, να περιορίσουμε πάλι τις ανθρώπινες δραστηριότητες. «Ή θα εμβολιαστούμε όλοι για να έχουμε το τείχος ανοσίας ή θα νοσήσουμε. Ποια κυβέρνηση θα αφήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας; Θα αρχίσουν οι περιορισμοί. Μην φτάσουμε να κλείσουν σχολεία, η ανθρώπινη δραστηριότητα, η οικονομία».
Παράλληλα, ο κ. Καπρβέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά.
«Και τα παιδιά που είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της διασποράς, εάν νοσήσουν προσβάλλονται όλα τα όργανα, μόνο που έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα που αποτρέπει την σοβαρή νόσο, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μακροχρόνιες συνέπειες. Τι συμπεριφορά θα έχει το νεφρό, το μυοκάρδιο, ο πνεύμονας, όταν μεγαλώσουν, άρα δεν είναι ανάγκη να περάσουν από την διαδικασία της μόλυνσης», υπογράμμισε.

Αποκλιμάκωση της επιδημίας

Διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της πανδημίας υποδεικνύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, ανατρέποντας τις δυσοίωνες προβλέψεις του Αυγούστου που έκαναν λόγο για έξαρση κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο.
Με μια γενική ματιά, η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα συνεχίζεται σε υψηλά επίπεδα, πρόκειται, όμως, για κατάσταση που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ελεγχόμενη και, μάλιστα, με πτωτικές τάσεις.
Ενδεικτικές είναι, άλλωστε, οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και όλοι οι δείκτες καταγράφουν αποκλιμάκωση.
Τόνισε, πάντως, ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ισχύει τις επόμενες εβδομάδες, για αυτό και πρέπει να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων και η αύξηση των εμβολιασμών.

Έρχεται μίνι lockdown σε τέσσερις περιοχές – Αρκετές ακόμη στο «μικροσκόπιο»

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνολικά καλή εικόνα μπορεί να ανατραπεί εν μία νυκτί, όπως υποδεικνύουν τα κατά τόπους στοιχεία ανά την επικράτεια.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρούνται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σχεδόν αναμενόμενα, βάσει του σημαντικά αυξημένου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων που διενεργούνται πλέον, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση επιτρέπει εφησυχασμό.
Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 182.830 τεστ, σχεδόν τα μισά από αυτά της Τρίτης, αναδεικνύοντας 2.422 νέα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται και πάλι σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός διαγνωστικών ελέγχων (λόγω του σχετικού μέτρου για ανεμβολίαστους εργαζόμενους και μαθητές), θεωρείται, όμως, ότι και το σημερινό σύνολο μπορεί να δώσει ένα ρεαλιστικό αποτύπωμα της κατάστασης.
Σύμφωνα με αυτό, εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικά επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
Πιο αναλυτικά, στον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα έχουν βαφτεί «κόκκινες», με την σχετική ανακοίνωση για εφαρμογή μίνι locdkown να αναμένεται άμεσα από την Πολιτική Προστασία.
Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό θετικότητας στις ανωτέρω περιοχές βρίσκεται αυτή την εβδομάδα πολύ πάνω από τον μέσο όρο της επικράτειας (2,10%), ο οποίος, μάλιστα, είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο (2,78%).
Συγκεκριμένα, στην Καβάλα, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 50 νέες λοιμώξεις, το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 3.34%, στην Ημαθία (77 λοιμώξεις) φτάνει το 3,14%, στην Πιερία (66) το 2,43% και στην Πέλλα (74) το 2,95%. Υπενθυμίζεται ότι στο «κόκκινο» παραμένουν η Ευρυτανία με ποσοστό θετικότητας 5,03% και η Αργολίδα με 3,20%.
Από τις υπόλοιπες μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, πρωταθλήτρια στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων βγαίνει παραδοσιακά η Αττική με 543, ενώ ακολουθούν Θεσσαλονίκη με 317, Λάρισα με 107, Ρόδος με 68, Αχαΐα με 67, Ηράκλειο με 57, Έβρος με 55 και Μεσσηνία με 52.
Τέλος, στη λίστα των υψηλών ποσοστών θετικότητας συγκαταλέγονται, επίσης, η Κάρπαθος με 4,69%, η Καστοριά με 3,10%, η Θεσπρωτία με 2,75%, η Μύκονος και η Ροδόπη με 2,60%, Ηλεία και Κιλκίς με 2,42%.

Αγωνία για τα σχολεία – Δημιουργείται νέα πλατφόρμα ελέγχου για την εκπαιδευτική κοινότητα

Υπαρκτός είναι ο φόβος για διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι βλέπουν το 20-25% των νέων κρουσμάτων να αφορά σε ηλικίες 0-17 ετών, ήδη τις πρώτες τρεις ημέρες επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.
Χθες 15/9 Σήμερα, συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 567 νέες διαγνώσεις σε ανηλίκους από τα 38.285 αποτελέσματα και τους 42.979 επανελέγχους που δηλώθηκαν συνολικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Για την απλοποίηση του ελέγχου τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, μάλιστα, δημιουργείται εντός των επόμενων ημερών η νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr.
Εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, μαθητές και φοιτητές θαδηλώνουν εκεί το πιστοποιητικό που απαιτείται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο.
Για τη νέα πλατφόρμα κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία, ενώ έως την έναρξη λειτουργίας της, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εξακολουθούν να δηλώνουν αποτελέσματα ελέγχου και να εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του self-testing.gov.gr.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου

Άνοιξε από 14/9 η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 με την τρίτη δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αφορά ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 285.000.
Ήδη οι πολίτες αυτοί λαμβάνουν υπενθυμιστικό sms στο κινητό τους για να κλείσουν τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Μoderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Ποιους αφορά

Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Καρκίνος υπό αγωγή.
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
  • Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Περαιτέρω θωράκιση

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.
Επίσης, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει ότι τους ανοσοκατασταλμένους θα ακολουθήσει για τρίτη δόση η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Παράλληλα αξιολογούνται τα δεδομένα για την συνέχεια της κατάταξης των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν, λόγω κινδύνου αυξημένης έκθεσης ή υποκειμένων προβλημάτων, όπως τα άλλα χρόνια νοσήματα.


Όλα τα μέτρα για εμβολιασμένους και μη - Tι αναφέρει το ΦΕΚ


Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό Covid-19, που θα ισχύουν από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, προβλέπουν τα εξής:

Για τις δημόσιες υπηρεσίες:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα.

Για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης:

Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ή η εργασία του οποίου δεν γίνεται δεκτή κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 206 του νόμου 4828/2021 και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από κορωνοϊό Covid-19, ισχύουν τα εξής:
Ο εργαστηριακό μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή.
Σε περίπτωση που ο πρώτος έλεγχος έγινε σε ιδιωτική δομή, επιβεβαιώνεται εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή υγείας.
Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής, με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.

Περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Νέα δεδομένα ισχύουν από χθες 13/9 για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
- Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
- Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
- Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους.
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού πριν ταξιδέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Τι ισχύει για τα σχολεία

Για τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ισχύουν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
Ειδικότερα, τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας, για να εισέλθουν στον χώρο τους σχολείου τους, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν self test.
Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, αλλιώς θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκτυπωμένη ή χειρόγραφα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (από το γονέα) τη σχολική κάρτα που θα βεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test.

Τι θα γίνεται με τα κρούσματα


Σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, θα απομακρύνεται από το σχολείο και θα παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, ενώ θα επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
- Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ - rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-1, αλλά και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Στους 14.311 οι νεκροί

Στους 14.311 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 15/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.422,
εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 622.761, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 135 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.607 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,94 (95% ΔΕ: 0,83 - 1,02).
Εγιναν το τελευταίο 24ωρο συνολικά 182.328 τεστ, τα 168.328 rapid και τα 14.502 μοριακά.
Στο σύνολο η θετικότητα αυξήθηκε στο 1,32% έναντι 0,84 χθες.

x1_16.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.311 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (χθες 369).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 330 (90,66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (9,34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
x2_14.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.069 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 224 (ημερήσια μεταβολή +9,27%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.
x9_5.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης