Αν και η πορεία των κρουσμάτων στη χώρα βρίσκεται σε ύφεση, παράγοντες όπως η επερχόμενη αλλαγή του καιρού και το άνοιγμα των σχολείων μπορούν να διευρύνουν τη διασπορά
Προάγγελος μιας νέας έξαρσης της επιδημίας όσο προχωράμε προς τον χειμώνα, είναι η εικόνα που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στη βόρεια Ελλάδα.
Μπορεί σε γενικές γραμμές η πορεία των κρουσμάτων στη χώρα να βρίσκεται σε ύφεση, βαδίζει, όμως, σε τεντωμένο σκοινί που ανά πάσα στιγμή είναι πιθανό να σπάσει.
Για μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι τα Χριστούγεννα, έκανε λόγο ο διευθυντή της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλος.
Προς το παρόν,η διασπορά έχει περιοριστεί σημαντικά, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, όμως, θα φανεί το αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων, τη στιγμή που η αλλαγή του καιρού θα έχει ήδη αρχίσει να μάς κρατά περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.
Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε μέχρι τώρα θα παίξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η τήρηση των μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ειδικότερα σε περιοχές όπου παρατηρούνται πολύ χαμηλά ποσοστά.
Πάντως, το τείχος ανοσίας αυτή τη στιγμή κινείται γύρω στο 60%, με τις προβλέψεις βάσει των τωρινών δεδομένων να εκτιμούν πως δύσκολα θα ξεπεράσουμε το 65%.
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για την χορήγηση της γ’ δόσης στα άτομα άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.
Καπραβέλος: Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγείας – Αγωνιούμε για το 4ο κύμα
Αναμένεται μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλο.
«Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος και σημείωσε πως «περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο όταν οι συνθήκες θα έχουν ευνοήσει τον κορωνοιό , τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά».
Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε πως άνθρωποι που νόσησαν επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο, τονίζοντας ότι όλη η προσοχή πρέπει να στραφεί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, καθώς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο και θα νοσήσουν βαρύτερα.
«Δεν βλέπουμε εμβολιασμένους σε βαριά κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.Ακόμη, σημείωσε ότι η υπερμετάδοση του ιού φαίνεται ότι δεν γίνεται μόνο με τα σταγονίδια αλλά και αερογενώς, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται απολύμανση των χώρων.
«Δέχτηκα απειλή εναντίον της ζωής μου»
Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε επίσης ότι δέχεται απειλές με επιστολές και σφραγίδα της Κρήτης. Όπως είπε, «ούτε στο μεσαίωνα δεν έχω δει τέτοιες περιπτώσεις. Δέχτηκα απειλή εναντίον της ζωής μου, για τον αγώνα που κάνω, ότι έχω παραπλανηθεί από τον σατανά και ότι προσπαθώ να κοροϊδέψω τον κόσμο για να εμβολιαστεί».
Παγώνη: Τρίτη δόση για υγειονομικούς και τους άνω των 60 - Αρχές Οκτωβρίου πιο ξεκάθαρη εικόνα για πανδημία
Τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου οι ειδικοί θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη κατάσταση για την εξέλιξη του κορωνοιού τα Χριστούγεννα, ανέφερε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με τη νόσο αυτή δεν ξεμπλέκουμε εύκολα.
Στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19 σε υγειονομικούς και άτομα άνω των 60 ετών, εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων τη Δευτέρα 20/9 από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αναφέρθηκε η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε, οι υγειονομικοί φτάνουν τους 8 μήνες από τότε που έκαναν το εμβόλιο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν με την 3η δόση, καθώς υπάρχει η άμεση επαφή με τον ασθενή.
Αυτό, πρόσθεσε, θα έπρεπε να γίνει και νωρίτερα, ενώ σημείωσε ότι ήδη τρέχουν τα ραντεβού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Βάση των μελετών σωστά γίνεται αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την απόφαση να εμβολιαστούν αρχικά με την τρίτη δόση οι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, η κα Παγώνη εξήγησε ότι στην Ελλάδα πάμε πιο σιγά όσον αφορά τις εισηγήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, καθώς περιμένουμε τις μελέτες και μετά προχωρούμε.
«Δεν υπάρχει τόσο υλικό όσο έχουν οι ξένες χώρες με εκατομμύρια εμβολιασμένους», σημείωσε.
Για παιδιά
Η κα Παγώνη εξέφρασε τον προβληματισμό των ειδικών για τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στα παιδιά, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει έξαρση με το άνοιγμα των σχολείων και απηύθυνε έκκληση στους γονείς σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς των παιδιών τους.
Όπως είπε, οι εμβολιασμοί στα παιδιά 12-15 ετών φτάνουν μόλις το 13% και στα παιδιά 15-17 ετών μόλις στο 21%.
Σχεδόν τα μισά κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα - Φτιάχνουν το σκηνικό για την υπόλοιπη χώρα
Παρατηρώντας τη γεωγραφική κατανομή των 2.255 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις 17/9 για το σύνολο της επικράτειας, αντιλαμβάνεται κανείς αυτό για το οποίο έχουν ήδη προειδοποιήσει οι επιστήμονες.
Η επιστροφή των πολιτών -επαγγελματιών και φοιτητών- στα μεγάλα αστικά κέντρα σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα συνετέλεσαν σε σημαντική εξάπλωση του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Η εικόνα, μάλιστα, θεωρείται ενδεικτική αυτού που θα επακολουθήσει όσο περνούν οι ημέρες και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, από τους 205.566 διαγνωστικούς ελέγχους του τελευταίου 24ωρου (13.904 μοριακά και 191.622 rapid τεστ) προκύπτει πως οι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) με τα περισσότερα κρούσματα (πλην της Αττικής) ανήκουν στη βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές, όπου οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη χαμηλότερες τις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 1.000 κρούσματα σήμερα, με το νήμα να κόβει η Θεσσαλονίκη με 337 νέες λοιμώξεις.
Ακολουθεί η Ημαθία (76), η Δράμα (63), η Πιερία (61), η Ξάνθη (59), η Καβάλα (56), η Πέλλα (54), ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν ακόμη ο Έβρος (43), η Κοζάνη (40) και η Χαλκιδική (34).
Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς μίνι lockdown έχουν μπει Καβάλα, Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, ενώ παρατάθηκε η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στις ΠΕ Ευρυτανίας και Αργολίδας.
Από την υπόλοιπη χώρα ξεχωρίζουν η Αττική με 431 διαγνώσεις -εκ των οποίων οι 121 στο κέντρο της Αθήνας και οι 12 στα νησιά του Αργοσαρωνικού- και σε πολύ χαμηλότερα αλλά αναλογικά ανησυχητικά επίπεδα η Λάρισα με 88, η Αχαΐα με 71, η Ρόδος με 62, το Ηράκλειο με 51 και η Κέρκυρα με 42 νέα κρούσματα.
Αξίζει, πάντως, να τονίσουμε ότι στην πλειοψηφία των περιοχών όπου καταγράφεται υψηλός αριθμός λοιμώξεων τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού παραμένουν αρκετά χαμηλά, με τους ειδικούς να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τον συσχετισμό αυτό.
«Ανάσα» στα νοσοκομεία – Προβληματίζει ο αριθμός των θανάτων
Θετικά αποτιμάται μέχρι στιγμής η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, με την πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να αποκλιμακώνεται σταθερά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Ενδεικτικά, η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχει μειωθεί κατά περίπου 4% μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες (70,81% σήμερα έναντι 74,49% τη Δευτέρα), ενώ ηπιότερη ήταν η μείωση στις απλές κλίνες COVID (36,44% από 37,89%).
Επίσης, θετικό πρόσημο έχει πλέον και το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, καθώς σήμερα στα νοσοκομεία εισήχθησαν 186 νέοι ασθενείς, ενώ εξιτήριο έλαβαν 190.
Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν κατά επτά σε σχέση με χθες και έφτασαν τους 352, με το 91,48% αυτών να είναι ανεμβολίαστοι. Σημειώνεται ότι πλέον η πλειοψηφία των ασθενών σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής αφορά σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, αφού οι 181 διασωληνωμένοι (51,4%) ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες από 0 έως 64 ετών.
Με τις χθεσινές απώλειες οι θάνατοι τις πρώτες 17 ημέρες του Σεπτεμβρίου να έχουν φτάσει τους 651, ενώ το αντίστοιχο 17ήμερο του Αυγούστου ο αριθμός περιοριζόταν στις 278 απώλειες συνανθρώπων μας.
Στους 14.394 οι νεκροί
Τα νέα 17/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.255, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 627.314, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.984 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 205.566 τεστ, τα 13.904 μοριακά και τα 191.662 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 1,10% έναντι 1,49% το προηγούμενο 24ωρο.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.394 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 352 (χθες 359).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 322 (91,48%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8,52%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.080 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 186 (ημερήσια μεταβολή -9,71%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Στις 20/9 οι ανακοινώσεις για γ’ δόση στους 60 άνω και στους υγειονομικούς
Τη θέση πως την ερχόμενη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για την χορήγηση της γ’ δόσης στα άτομα άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους.
«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες» είπε μιλώντας στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος παραδέχθηκε πως σε κάθε περίπτωση, οι αρνητές δεν πρόκειται να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο.
Ο κ.Θεμιστοκλέους τόνισε ότι σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία μπορούν να αυξηθούν στα 2.800.
Σύψας: Χωρίς covid το καλοκαίρι του 2022 αλλά έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά
Την εκτίμηση πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – όπως π.χ. μια νέα μετάλλαξη – το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, με την έννοια ότι ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί είτε διότι θα έχουμε εμβολιαστει είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε αποκτήσει κάποιο είδος ανοσίας διατύπωσε στις 17/9 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
Ωστόσο, ο κ.Σύψας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι έως τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά.
Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό.
«Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.
Πολύ μεταδοτική η Delta
Σημείωσε πως η μετάλλαξη Delta είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά.
«Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν.
Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού.
Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία
Φοβάμαι τους πενηντάρηδες
Ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.
Όπως είπε, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους.
«Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί» τόνισε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως σε κάποιους ασθενείς βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση. και χρόνιες πνευμονοπάθιες.
Στο 65% το τείχος ανοσίας
Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα, το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60%, ο κ.Σύψας είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλλημα είναι το ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε.
Σχετικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.
Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν δύο επιφυλάξεις, μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο, όπως είπε δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.
Όπως είπε, οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, εκτίμησε ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.
Σε lockdown Καβάλα, Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Ευρυτανία και Αργολίδα
Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, εντάχθηκαν από την Παρασκευή 17/9 στις 06:00 το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και δήμο σε εβδομαδιαία βάση.
Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται πλέον οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο δήμος Ικαρίας.
Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στις 06:00 το πρωί έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 06:00 το πρωί, είναι τα εξής:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τέλος, όπως σημειώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας επιβεβαιώνει ο ανανεωμένος συνδυαστικός χάρτης του ECDC, στον οποίο ολόκληρη η χώρα βρίσκεται πλέον με πορτοκαλί χρώμα, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα που Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ήταν στο «βαθύ κόκκινο».
Την ίδια στιγμή, όμως, άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως της βόρειας Ελλάδας αρχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ειδικών λόγω της αύξησης στο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και της σχεδόν απόλυτης επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» που εντοπίζεται πλέον στο 99,41% των νέων στελεχών.
Πιο συγκεκριμένα, από τα 2.322 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες 16/9 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την επικράτεια έπειτα από 155.295 εργαστηριακούς διαγνωστικούς ελέγχους, περίπου τα μισά συγκεντρώνονται στις βόρειες περιοχές της χώρας. «Καμπανάκι» έχει ήδη χτυπήσει για τη Θεσσαλονίκη όπου σήμερα καταγράφηκαν 300 νέες λοιμώξεις, ενώ την ανησυχία της για την αύξηση της διασποράς στην Πιερία (53 κρούσματα) εξέφρασε στην τοποθέτησή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται σε αρκετές ακόμα περιοχές όπως Καβάλα (58), Ημαθία (63) και Πέλλα (75), με τις τέσσερις ανωτέρω περιοχές να τίθενται από χθες 16/9 σε καθεστώς μίνι lockdown, αλλά και σε Έβρο (40), Κοζάνη (52), Ξάνθη (46), Σέρρες (42) και Κιλκίς (41).
Από την υπόλοιπη Ελλάδα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε σε Αττική (505), Λάρισα (98) και Ρόδο (60).
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στην πλειοψηφία των περιοχών αυτών η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 50%, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου να τονίζει πως δεν παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού.
Αντίθετα, εμφανίζεται γραμμική σχέση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και του αριθμού των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 55 ετών, στους οποίους οι επιστήμονες απηύθυναν νέα έκκληση προκειμένου να εμβολιαστούν, καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα χαρακτηρίζεται από δυσοίωνη στασιμότητα όσον αφορά στους εμβολιασμούς.
Χάρτης ECDC: Μικρή βελτίωση για την Ελλάδα - Στο «πορτοκαλί» όλη η χώρα
Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η Ελλάδα στον ανανεωμένο συνδυαστικό χάρτη του ECDC, καθώς περιοχές που την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο «βαθύ κόκκινο» έπεσαν στο «πορτοκαλί», χρώμα στο οποίο βρίσκεται, πλέον, όλη χώρα.
Θυμίζεται πως στον χάρτη της προηγούμενης εβδομάδας που προκύπτει από τον συνδυασμό κρουσμάτων - τεστ κορωνοϊού και δείκτη θετικότητας τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, ήταν στο «βαθύ κόκκινο».
Στον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει στο «κίτρινο» (από 1% ως 3,9%), ενώ στο βαθύ «πράσινο» βρίσκεται η χώρα στον αριθμό των τεστ, με πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.
Αυξήθηκαν οι ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι - Οκτώ θάνατοι στις ηλικίες 18-64
Την αδήριτη ανάγκη αύξησης του εμβολιαστικού ρυθμού στους ανθρώπους άνω των 55 ετών αναδεικνύει και το γεγονός ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανήκει το 68% των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19.
Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται σήμερα 2.172 ασθενείς με κορωνοϊό, με την αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ να χαρακτηρίζεται σταθερή, αφού την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κατά 6% στην κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι εισαγωγές ασθενών περιορίστηκαν περίπου στις 200/ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 18%.
Τα μαθηματικά μοντέλα, πάντως, εκτιμούν ότι η σταθερότητα στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων στα τωρινά επίπεδα θα συνεχιστεί έως και τα μέσα Οκτωβρίου, με τα σημερινά δεδομένα να συμφωνούν με τις προβλέψεις.
Αναλυτικότερα, το τελευταίο 24ωρο οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν κατά πέντε και έφτασαν τους 359, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε στο ποσοστό των ανεμβολίαστων (91,64%).
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 206 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους οι επτά ήταν ηλικίας 40-64 ετών και ένας 18-39 ετών.
Φοβίζει η ενδοοικογενειακή μετάδοση με «οδηγούς» τα παιδιά
Η βασικότερη αιτία διασποράς θεωρείται από τους ειδικούς η ενδοοικογενειακή μετάδοση από τα παιδιά προς τους μεγαλύτερους και ευάλωτους συγγενείς.
Η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους –σε ποσοστό που φτάνει στο 20%-21% των ημερήσιων κρουσμάτων- που καταγράφηκε από τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και πριν ανοίξουν τα σχολεία αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις υγειονομικές αρχές να έχουν ήδη κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Συγκεκριμένα, προκρίθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για τους μαθητές με στόχο να προλαμβάνονται όλα τα κρούσματα και να μην κλείσει κανένα σχολείο.
Μάλιστα, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε ένα τμήμα, οι μαθητές που θεωρούνται στενές επαφές θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ, δηλαδή έως και 7 φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων τα δύο θα είναι rapid και θα παρέχονται δωρεάν.
Αντιθέτως οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο rapid test, τα οποία θα πληρώνουν με δικά τους έξοδα.
Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου
Άνοιξε από 14/9 η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 με την τρίτη δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αφορά ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 285.000.
Ήδη οι πολίτες αυτοί λαμβάνουν υπενθυμιστικό sms στο κινητό τους για να κλείσουν τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Μoderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.
Ποιους αφορά
Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:
- Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
- Καρκίνος υπό αγωγή.
- Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
- Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
- Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.
Περαιτέρω θωράκιση
Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.
Επίσης, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει ότι τους ανοσοκατασταλμένους θα ακολουθήσει για τρίτη δόση η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Παράλληλα αξιολογούνται τα δεδομένα για την συνέχεια της κατάταξης των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν, λόγω κινδύνου αυξημένης έκθεσης ή υποκειμένων προβλημάτων, όπως τα άλλα χρόνια νοσήματα.
Όλα τα μέτρα για εμβολιασμένους και μη - Tι αναφέρει το ΦΕΚ
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό Covid-19, που θα ισχύουν από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, προβλέπουν τα εξής:
Για τις δημόσιες υπηρεσίες:
Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.
Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις:
Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα.
Για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης:
Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ή η εργασία του οποίου δεν γίνεται δεκτή κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 206 του νόμου 4828/2021 και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από κορωνοϊό Covid-19, ισχύουν τα εξής:
Ο εργαστηριακό μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή.
Σε περίπτωση που ο πρώτος έλεγχος έγινε σε ιδιωτική δομή, επιβεβαιώνεται εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή υγείας.
Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής, με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.
Περιορισμοί για ανεμβολίαστους
Νέα δεδομένα ισχύουν από χθες 13/9 για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
- Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
- Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
- Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους.
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού πριν ταξιδέψουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Τι ισχύει για τα σχολεία
Για τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ισχύουν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
Ειδικότερα, τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας, για να εισέλθουν στον χώρο τους σχολείου τους, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν self test.
Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, αλλιώς θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκτυπωμένη ή χειρόγραφα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (από το γονέα) τη σχολική κάρτα που θα βεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test.
Τι θα γίνεται με τα κρούσματα
Σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, θα απομακρύνεται από το σχολείο και θα παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, ενώ θα επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
- Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ - rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Πότε θα κλείνει ένα τμήμα
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-1, αλλά και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.
Σχόλια αναγνωστών