Εκρηκτική ανάπτυξη, στο ύψος του 6,3%, εκτιμά για την ελληνική οικονομία σε σχόλιό της η Fitch Solution, αν και χαμηλώνει το ύψος των προσδοκιών σε σχέση με τις εκτιμήσεις άλλων οίκων, που τοποθετούν τη μεγέθυνση του ΑΕΠ πάνω από τον πήχυ του 8%.
Ειδικότερα, η Fitch Solution αναθεωρεί επί τα βελτίω την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2021 για την ελληνική οικονομία, σε 6,3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης +6%, έπειτα από ύφεση το 2020 -8%.
Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση αυτή για το 2021 αναθεωρήθηκε, μετά την ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 16,2% σε ετήσια βάση (3,4% σε τριμηνιαία) το β’ τρίμηνο του 2021 και ακολούθως ανάπτυξη 1,4% σε ετήσια βάση (4,5% σε τριμηνιαία).
Η ισχυρή αυτή άνοδος οφείλεται στη σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (9,0% ετησίως) και των εξαγωγών (7,1% ετησίως), χάρη στη χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στην οικονομία και τον τουρισμό τον Μάιο, με σκοπό την αποτροπή διασποράς της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, η επέκταση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών θα παραμείνει ισχυρή για το υπόλοιπο του 2021, συμβάλλοντας στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% και 5,8%, αντίστοιχα.
Η εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ελλάδα -με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να έχει αυξηθεί από 9,1%, από 56,8% στο τέλος Απριλίου σε σχεδόν 66% στις 15 Σεπτεμβρίου- επέτρεψε στην κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς που ταλάνιζαν την οικονομική δραστηριότητα.
Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν στη λιανική και τη ψυχαγωγία, καθώς μάλιστα οι περιορισμοί έχουν αρθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τον περασμένο Απρίλιο.
Η βασική προσδοκία είναι οι πολιτικές που σχετίζονται με την πανδημία να παραμείνουν χαλαρές, διευκολύνοντας και ισχυροποιώντας τη ζήτηση που είχε κατασταλεί αναγκαστικά.
Rebound στον τουρισμό και στις επενδύσεις
Το rebound στον τουρισμο σε σχέση με το 2020 θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη του 2021.
Πριν από τον Μάιο του 2021, ο εισαγόμενος τουρισμός ήταν σε χαμηλά επίπεδα λόγω των περιορισμών στον αριθμό των χωρών από τις οποίες επιτρεπόταν η είσοδος τουριστών στην Ελλάδα.
Τα χρόνια πριν από την πανδημία, η high season της θερινής περιόδου, δηλαδή οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος, αντιπροσώπευαν συνήθως το 40% των τουριστικών εσόδων.
Ως εκ τούτου, με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις χώρες από τις οποίες έρχεται το μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα, παράλληλα με την υιοθέτηση του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού, η Fitch Solutions αναμένει ότι η αύξηση του τουρισμού και εξαγωγών υπηρεσιών το τρίτο τρίμηνο θα καταγράψει μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2020.
Επιπλέον, καθώς ο τουρισμός απασχολεί πάνω από το ένα τέταρτο του εργατικού πληθυσμού, η ανάκαμψη θα ενισχύσει περαιτέρω το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών το 2021.
Ωστόσο, τα τουριστικά κέρδη θα παραμείνουν συμπιεσμένα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα λόγω της συνεχούς αβεβαιότητας γύρω από την Covid-19, ενώ ορισμένες χώρες εξακολουθούν να απαιτούν από τους ταξιδιώτες να απομονώνονται όταν επιστρέφουν από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, η αυξημένη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση θα ωθήσουν την αύξηση των δαπανών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, παράλληλα με δεσμευτικούς περιορισμούς δυναμικότητας - με τη χρήση της παραγωγικής ικανότητας του ελληνικού κλάδου να αγγίζει το 78,3% το β’ τρίμηνο του 2021 που υπερβαίνει το επίπεδο που σημειώθηκε το δ’ τρίμηνο του 2019, ήτοι 71,9%.
Έτσι, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν κίνητρα για να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους.
Όπως αναφέρει η Fitch Solutions, με τον τριμηνιαίο κύκλο εργασιών για τις εταιρείες ανάπτυξης καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών να έχουν ξεπεράσει τα προπανδημικά επίπεδα το 2021, η βελτίωση των ταμειακών ροών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα προσφέρει αντιστάθμιση έναντι των επενδυτικών δαπανών.
Επιπλέον εισροές αναμένονται και από την «άφιξη» των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που, αν μη τι άλλο, θα στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα τρίμηνα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 4 δισεκατομμύρια ευρώ χάριν της Ελλάδας με σκοπό τη χρηματοδότηση της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης της χώρας (Ελλάδα 2.0), με την επόμενη δόση να αναμένεται το δ’ τρίμηνο του 2021
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό σενάριο της Fitch είναι ότι η παραγωγή της Ελλάδας θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας το 2022, με την οικονομία να «τρέχει» με ρυθμούς της τάξης του 4,3%.
Η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας παράλληλα με τη μείωση του φόρου εταιρειών από 24% σε 22% το 2022 θα δώσει επίσης κίνητρα για μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ενισχύουν δυναμική.
Τέλος, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα σημειώσουν περαιτέρω κέρδη καθώς οι αφίξεις τουριστών και η εξωτερική ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες θα ανακάμψουν.
Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι, που προκύπτουν από την πανδημία Covid - 19 και την πιθανή εμφάνιση νέων παραλλαγών.
Οποιοσδήποτε νέος περιορισμός εγχωρίως ή στο εξωτερικό θα μπορούσε πιθανότατα να εμποδίσει την κατανάλωση και την επενδυτική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη να υπολείπεται των προβλέψεών του οίκου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών