Κλείνει λόγω covid η Βόρεια Ελλάδα, καλπάζει η Delta στα σχολεία - Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων
Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει φτάσει σχεδόν στο 100%, την ώρα που η γενική εικόνα της πανδημίας στη χώρα δείχνει σημάδια ύφεσης.
Η δυναμική επιστροφή της πανδημίας στα βόρεια από την ενδοοικογενειακή διασπορά και τις κοινωνικές συναθροίσεις, συντελείται υπό την απειλή δύο ανησυχητικών δεδομένων που μάλλον την τροφοδοτούν: τον αργό εμβολιαστικό ρυθμό και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, στην οποία παραδόθηκε ολοκληρωτικά και η περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, αντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει, ενώ υπάρχουν αλλαγές στην υπουργική απόφαση για τον τρόπο που θα προσέρχονται οι εμβολιασμένοι ασθενείς στα οδοντιατρεία.
Πλεύρης: Δωρεάν τα μονοκλωνικά αντισώματα, σύντομα η εισαγωγή τους – Όχι lockdown, τι ισχύει για τα οδοντιατρεία
Στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να εισάγει, στην επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά στις αλλαγές στην υπουργική απόφαση για τον τρόπο που θα προσέρχονται οι εμβολιασμένοι ασθενείς στα οδοντιατρεία, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Το θέμα με τους οδοντιάτρους λύθηκε», τόνισε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι η Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις θα χρειάζονται rapid test.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «αυτό που προέβλεπε αρχικά η υπουργική απόφαση ήταν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test. Κάναμε μια συζήτηση με την Επιτροπή και είπαμε όσοι πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test ούτε ο συνοδός ούτε και ο ασθενής, αλλά υπήρξε ένα κενό με τα αερολύματα. Προχθές, στη Επιτροπή, ζήτησα να είναι εκπρόσωπος των οδοντιάτρων και καταλήξαμε σε μια λύση που καλύπτει όλες τις πλευρές. Η ίδια η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα χρειάζονται rapid test. Για όλες τις υπόλοιπες πράξεις ο εμβολιασμένος θα μπορεί να πηγαίνει στον οδοντίατρο χωρίς τεστ».
Περαιτέρω, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι από αρχές Οκτωβρίου και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εμβολιάζουν τους ασθενείς τους στα ιατρεία τους, ενώ κληθείς να απαντήσει για τυχόν επέκταση της υποχρεωτικότητας, επισήμανε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα, όμως ανάλογα με την πορεία της πανδημίας μπορεί να εξεταστεί.
Θεραπεία με μονοκλωνικά
Κάνοντας αναφορά στη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει, αλλά η Επιτροπή θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται, ενώ το κόστος θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος.
Όπως εξήγησε , «ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ε.Ε για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες, γιατί ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των δοκιμών, αν και ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση. Σε κάποιες κατηγορίες μπορούν να χορηγηθούν, αν έχουν θετικές εξελίξεις».
Πρόσθεσε πως «η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πολύ μικρή και θα κατεβάσουμε μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα μια διάταξη, ώστε να μπορέσει η χώρα να κάνει εισαγωγή και η Επιτροπή με αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα θα κρίνει ποιες περιπτώσεις απευθύνονται».
Τα φάρματα αυτά, όπως είπε και σύμφωνα με την ενημέρωση που ο ίδιος έχει, «χορηγούνται στην πρώιμη φάση και όχι όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και είναι πολύ ειδικές οι κατηγορίες που μπορεί να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. Το στοιχείο δεν είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει να τα πάρει».
Για κατάσταση Β. Ελλάδας
Δεν τίθεται θέμα lockdown ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης, σχολιάζοντας την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, «πράγματι η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι όπως στην υπόλοιπη χώρα. Έχουμε ένα ποσοστό 9% επιπλέον κόσμου που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ και γύρω στο 20%-25% στις απλές κλίνες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας».
Περί εμβολιασμών
Ο κ. Πλεύρης προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας μάλιστα ότι στις ΜΕΘ το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι.
«Επειδή έχουμε φτάσει στο 70% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένου και στους άνω των 60 ετών είμαστε στο 80% πλήρως εμβολιασμένοι, είναι πάρα πολύ σημαντικό το υπόλοιπο ποσοστό του κόσμου που δεν έχει εμβολιαστεί, να πάει να το κάνει για να είμαστε οχυρωμένοι το φθινόπωρο και τον χειμώνα απέναντι στην πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.
Για σχολεία
Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, καθώς τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας τους τα κρούσματα που καταγράφονται στις ηλικίες 6-18 ετών είναι λιγότερα από ότι ήταν πριν ανοίξουν τα σχολεία.
«Ωστόσο, υπάρχει ένα πρωτόκολλο και υγειονομικό και εκπαιδευτικό, τηρείται απαρέγκλιτα και από εκεί και πέρα όταν χρειάζεται, κλείνουν σχολεία», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Όπως είπε, «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα παραμείνουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε με τα τεστ να μην υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα και τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά».
Ανησυχία για Βόρεια Ελλάδα
Συναγερμός έχει σημάνει για τις εφτά περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και δείκτη μεταδοτικότητας άνω του 1%.
Όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις 24/9 , έδρα του κορωνοϊού αποτελεί πλέον η Θεσσαλονίκη, μοναδική Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) με τριψήφιο μέσο όρο κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου στο εκρηκτικό 283,71.
Το 40% σχεδόν της διασποράς του ιού εντοπίζεται στον βορρά. Μακεδονία και Θράκη συγκεντρώνουν 815 νέες λοιμώξεις σε σύνολο 2.046 στη χώρα, με τις 331 στη Θεσσαλονίκη.
Η συμπρωτεύουσα μειώνει ακόμη περισσότερο την απόσταση από την Αττική, τη συνήθη πρωταθλήτρια στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, στην οποία ανιχνεύονται 392 κρούσματα με τα περισσότερα στον Κεντρικό Τομέα (88).
Η Καστοριά από τα Δυτική, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα από την Κεντρική και Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς lockdown.
Καπραβέλος: Στο 100% σχεδόν η πληρότητα των ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα
«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν», τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος ανέφερε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων φτάνει σχεδόν στο 100%.
« Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι», τόνισε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Εξέφρασε την ελπίδα το φαινόμενο να είναι προσωρινό και «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» που οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων.
Για ανεμβολίαστους
Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως πλέον είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. Όπως είπε, «η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους κι έχει το μικρότερο εμβολιασμού».
Τζανάκης για Βόρεια Ελλάδα: Συναγερμός για 7 περιοχές που παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο
Στις εφτά περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και δείκτη μεταδοτικότητας άνω του 1%, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, υπολογιζόμενο σε κρούσματα ανά 14 μέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι στο 282 και ο δείκτης μεταδοτικότητας κάτω του 1%.
Όπως είπε, η Πιερία έχει 1,13% δείκτη θετικότητας και 612 επιδημιολογικό φορτίο, η Ημαθία 1,15% και 652, η Πέλλα 1,09% και 523, ενώ χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν η Ξάνθη και η Καστοριά με τον δείκτη θετικότητας να πλησιάζει το 1,33% και το 1,14% αντίστοιχα και το επιδημιολογικό φορτίο να διαμορφώνεται στο 626.
Πρόσθεσε ότι στη Δράμα ο δείκτης θετικότητας φτάνει το 1,22% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 584, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι στο 1,10% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 416.
Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, «μιλάμε για μια περιοχή 1,7 εκατ. κόσμου, ο οποίος στο σύνολο του είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας στην εμβολιαστική κάλυψη και συγκεκριμένα στο 52%. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάνω από 60 ετών κινδυνεύει».
Πρόσθεσε πως είναι πιθανό, επειδή το δεύτερο κύμα έπληξε πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, να υπάρχει τείχος φυσικής ανοσίας της τάξεως του 20%-25% που θα μπορούσε να συγκρατήσει την κατάσταση.
Στη Β. Ελλάδα ο ένας στους τρεις νοσηλευόμενους με κορωνοϊό
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσαν οι 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης, στα νοσοκομεία τους νοσηλεύονται συνολικά 679 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ το σύνολο των νοσηλειών στη χώρα ήταν το περασμένο 24ωρο 2.044. Ούτως ειπείν, ένας στους τρεις ασθενείς με σοβαρή COVID-19 (33%) βρίσκεται σε κάποια νοσοκομειακή κλίνη της Β. Ελλάδας.
Ειδικότερα, στην 3η ΥΠΕ νοσηλεύονται 319 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID (255 ανεμβολίαστοι ή 96,2%) και 53 σε ΜΕΘ (51 ανεμβολίαστοι) και, αντίστοιχα για την 4η ΥΠΕ 248 (198 ανεμβολίαστοι) και 59 (56 ανεμβολίαστοι ή 94,9%).
Η πίεση από τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ φέρνει το σύστημα υγείας στα όριά του.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναφορικά με την πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και χθες, πέντε νοσοκομεία έφτασαν στο 100%.
Επρόκειτο για τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου», Πτολεμαΐδας και «Παπανικολάου».
Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ αριθμούνται σε μόλις 19.
Σημειώνεται ότι οι αυξητικές τάσεις της Β. Ελλάδας αντιβαίνουν στην καλή πορεία του συστήματος υγείας στην υπόλοιπη χώρα.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ το περασμένο 24ωρο έχει μειωθεί στο 66,60% όταν τρεις εβδομάδες πριν ήταν στο 76%, οι διασωληνωμένοι παραμένουν στους 331 και οι θάνατοι σήμερα ανήλθαν σε 33.
Έξι στους δέκα εμβολιασμένοι – Πώς κινείται ο εμβολιασμός με τρίτη δόση
Θωρακισμένοι πλήρως έναντι του κορωνοϊού χάρη στον εμβολιασμό τους είναι 6.032.446 πολίτες και 6.409.527 έχουν λάβει μία δόση, συνεπώς 377.081 περίπου αναμένουν τη δεύτερη.
Ωστόσο, μια αίσθηση χαλαρότητας απέναντι στον ιό φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία, όπως προκύπτει από τους 27.978 εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.
Αντίστοιχα, μόλις το 7,5% περίπου ή 21.252 δικαιούχοι τρίτης δόσης εμβολίου από τους 285.000 περίπου που έλαβαν το sms έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση εμβολίου.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα σχετικά πρόσφατο άνοιγμα στην πλατφόρμα εμβολιασμών.
Ο εμβολιαστικός ρυθμός ακόμη δεν έχει αυξήσει ταχύτητα.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν συνεχώς την ανάγκη εμβολιασμού που θα μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο και θα επαναφέρει την κανονικότητα.
Χαρακτηριστικά, περιφερειακές ενότητες όμορες ή κοντινές με της Β. Ελλάδας που καίει ο κορωνοϊός, παρουσιάζουν καλή επιδημιολογική εικόνα χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Τρίκαλα (εμβ. κάλυψη 56,01%), Θεσπρωτία (58,41%) και Πρέβεζα (63,42%) σήμερα σημειώνουν 22, 10 και 3 κρούσματα αντίστοιχα.
Στους 14.639 οι θάνατοι
Τα νέα 24/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.046 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 643.055 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.487 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.639 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 331 (65% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 298 (90,03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (9,97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.122 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 216 (ημερήσια μεταβολή +33.33%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 190 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σε μίνι lockdown Καστοριά, Ξάνθη, Δράμα
Περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από 24/9 στις 06:00 το πρωί έως και την 1η Οκτωβρίου στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.
Οι περιοχές αυτές εντάσσονται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐού Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και δήμο σε εβδομαδιαία βάση.
Επιπλέον αποφασίστηκε η παράταση των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Επίσης, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Εμβολιασμοί στα παιδιά - Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των μαθητών
Σύμφωνα με νέες μελέτες τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας στα αγόρια 12 έως 15 ετών αυξάνονται μετά την δεύτερη δόση εμβολίου. Η αγγλική επιτροπή και η Νορβηγία τώρα ενέκριναν τους εμβολιασμούς εφήβων 12 έως 17 ετών με μία δόση. Ο γιος μου είναι 14 ετών, τι θα με συμβουλεύατε να κάνω;
Η μυοκαρδίτιδα είναι μία αναγνωρισμένη σπάνια επιπλοκή ιδίως στα αγόρια 16 έως 29 ετών μετά τη δεύτερη δόση.
Συνήθως εμφανίζεται 1 με 4 έως 7 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Όσον αφορά το κόστος – όφελος, στις ΗΠΑ έχουν μελετήσει την πιθανότητα, τί θα γίνει εάν εμβολιάσουν 1 εκατομμύρια αγόρια 12 έως 17 ετών. Σ
ύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, αυτό θα σήμαινε ότι θα αποφεύγαμε 100αδες νοσηλείες, 70 έως 79 νοσηλείες στις ΜΕΘ και δύο θανάτους από κοροναϊό. Ταυτόχρονα εμβολιάζοντας 1 εκατ. αγόρια 12 έως 17 ετών, θα είχαμε πιθανόν 50-60 παιδιά με μυοκαρδίτιδα.
Οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν ότι το κόστος όφελος της νοσηλείας ΜΕΘ με τη μυοκαρδίτιδα, είναι ότι καταρχάς η μυοκαρδίτιδα είναι αυτοπεριοριζόμενη, λίγα είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται, και πολύ σύντομα επανέρχονται στην άσκησή τους κλπ.
Η Νορβηγία επέλεξε τη χορήγηση μίας δόσης, γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της στρατηγική εμβολιασμού, και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού μελετά όλα τα δεδομένα συνεχώς.
Τι απαντάτε για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολιασμού;
Για τις μελλοντικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί ακόμα και για τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια μας εδώ και 50 χρόνια, όπως αυτό τις ιλαράς, δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Η αιτιολογική συσχέτιση των εμβολίων μπορεί να φανεί τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες, και όχι μετά από χρόνια.
Έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο.
Επιπλέον το εμβόλιο με mRNA δεν παραμένει παρά λίγες ώρες στον οργανισμό και αποβάλλεται.
Δεν περιέχει στοιχεία που μπορεί να αθροίζονται και να ενοχοποιούναι για κάποια βλάβη
Ποιες μελέτες αποδεικνύουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού με ένα εμβόλιο που έχει πάρει παράταση της έκτακτης έγκρισης;
Η έκτακτη έγκριση διαφέρει με την πλήρη έγκριση διαφέρει στη χρονική διάρκεια παρακολούθησης από οργανισμούς.
Η έγκριση που δίνεται για έκτακτη ανάγκη δίνεται μετά από δύο μήνες παρακολούθησης του εμβολίου και στη συνέχεια συνεχίζεται για έξι μήνες.
Η βασική διαφορά μεταξύ έκτακτης και πλήρους έγκρισης είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός.
Η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού δεν σταματάει ποτέ και συνεχίζονται για χρόνια.
Εάν το παιδί νοσήσει, θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο; Εάν μετά από αιματολογικές εξετάσεις φανούν αντισώματα στο παιδί χρειάζεται να εμβολιαστεί;
Για τα παιδιά ισχύει ό, τι και για τους ενήλικες.
Εάν κάποιος έχει νοσήση, ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνει έξι μήνες μετά τη νόσηση.
Αναφορικά με τα αντισώματα δεν ενδείκνυται να κάνουμε τεστ για να δούμε αν είμαστε προστατευμένοι.
Δεν υπάρχει ακόμα η γνώση για τον αριθμό αντισωμάτων που μας προστατεύει, άρα ο εμβολιασμός συνίσταται σε κάθε περίπτωση
Παλιά η σύσταση στα παιδιά ήταν να νοσούν επίτηδες από ιλαρά, για να μην την περάσουν ως ενήλικες πιο σοβαρά. Γιατί δεν μπορεί να γίνει και τώρα το ίδιο;
Αυτή ήταν όντως μια πρακτική που όμως δεν ισχύει ότι ήταν ακίνδυνη. Πολλά παιδιά περνούσαν με φυσικό τρόπο το νόσημα, αλλά δεν συνυπολογίζονται οι επιπλοκές από τη νόσο, που ήταν ιδιαίτερα βαριές, όπως εγκεφαλίτιδες και πνευμονίες.
Τι ισχύει με τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν; Πόσο επικίνδυνη είναι η δική τους έκθεση και πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για μικρότερες ηλικίες;
Μελέτη σε Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η χρήση της μάσκας με καθημερινό testing έχουν το ίδιο όφελος με το να κλείσει το σχολείο για 10 μέρες.
Για τα παιδιά των βρεφονηπιακών η κατάσταση είναι δυσκολότερη, και εκεί θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί.
Έχουν ξεκινήσει μελέτες για εμβολιασμούς παιδιών 5 με 11 ετών, τις οποίες παρακολουθεί η Επιτροπή.
Τι ισχύει με τον θάνατο του 15χρονου στην Αρκαδία και πόσο συνδέεται με το εμβόλιο;
Έχει γίνει λεπτομερής νεκροτομική εξέταση και συνεχίζονται οι μελέτες σε επίπεδο τοξικολογικό.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ευρήματα με την εφαρμογή του εμβολιασμού.
Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το θέμα, είπε η κ. Θεοδωρίδου, μέχρι να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του θανάτου
Επηρεάζει το εμβόλιο την ανάπτυξη των εφήβων;
Δεν υπάρχει πουθενά στη βιβλιογραφία κάτι που να συνδέει την ανάπτυξη των παιδιών με την εφαρμογή των εμβολίων.
Αντιθέτως οι εμβολιασμοί βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών
Αλλεργικό παιδί κινδυνεύει από τον εμβολιασμό;
Οι συνήθεις αλλεργίες που απασχολούν την ελληνική οικογένεια, από φάρμακα, χρωστικές κλπ δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία για τον εμβολιασμό.
Παιδιά που παρουσιάζουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δεν έχουν κανέναν κίνδυνο να εμβολιαστούν.
Οι τρεις εβδομάδες είναι το κατάλληλο διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις;
Είναι, αλλά μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερο διάστημα από τις τρεις εβδομάδες, όπως στον ένα μήνα.
Είναι μία πρακτική που ακολουθείται και έχει αποτελεσματικότητα.
Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για το πως επηρεάζει το εμβόλιο την έμμηνο ρύση των κοριτσιών ή τη γονιμότητα;
Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν επηρεάζεται η γονιμότητα ούτε των κοριτσιών ούτε των αγοριών.
Αναφορικά με τις διαταραχές στην έμμηνο ρύση, οι μελέτες δεν μπόρεσαν να τις συνδέσουν με την εφαρμογή του εμβολίου.
Οι περισσότεροι συνομολογούν ότι ίσως το άγχος έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών 12 με 15 ετών. Εδώ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο;
Η βασική διαφορά είναι στο ποσοστό ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού, που στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει στο 80%.
Σε πόσα παιδιά έγιναν οι μελέτες; Ήταν μόνο υγιή παιδιά;
Το βασικότερο είναι ότι πέρα από τις έρευνες το ποσοστό των εμβολιασμών στον πληθυσμό είναι πολύ μεγάλο.
Συγκεντρώνοντας τα δεδομένα από την εφαρμογή του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, που είναι πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις, και έτσι υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών.
Γιατί ένας ανεμβολίαστος μαθητής υποβάλλεται σε self test στο σχολείο, rapid test σε αθλητικές δραστηριότητες και σε τίποτα στα ΜΜΜ; Γιατί τα εμβολιασμένα παιδιά δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε ελέγχους;
Οι εμβολιασμένοι μαθητές μεταδίδουν πολύ λιγότερο τον ιό και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η διάκριση αυτή.
Μπορεί ένα παιδί που έχει εμβολιαστεί με κάποιο άλλο εμβόλιο μπορεί να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού; Μπορούν να γίνουν σχετικά κοντά διαφορετικά εμβόλια;
Είναι πολύ σημαντικό να μην μεταβληθεί ο εμβολιαστικός προγραμματισμός της εφηβείας.
Μπορεί να γίνουν εμβόλια με μικρή χρονική απόσταση δύο ή τριών ημερών, και αυτό για λόγους προγραμματισμού.
Δεν υπάρχει καμία αλληλοκάλυψη μεταξύ των εμβολίων.
Χρειάζονται εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό;
Όχι δεν χρειάζεται να γίνει καμία ιατρική εξέταση, ο μόνος λόγος για να μην εμβολιαστεί ένα παιδί στο προγραμματισμένο ραντεβού είναι το παιδί να είναι άρρωστο.
Στη συνέχεια έγιναν μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούσαν ασθένειες που μπορεί να έχουν κάποια παιδιά και κατά πόσο μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Σε όλες τις περιπτώσεις ο εμβολιασμός είναι όχι μόνο εφικτός αλλά και απαραίτητος, με τις ειδικούς να επιμένουν ότι οι μαθητές που έχουν κάποια ασθένεια δεν θα πρέπει να φοβηθούν να κάνουν το εμβόλιο.
Στην ερώτηση εάν το εμβόλιο μπορεί να φέρει στο αρχικό στάδιο της νόσησης ένα παιδί με αυτοάνοσο, οι ειδικοί απάντησαν ότι σύμφωνα με μελέτη που συνέκρινε τις περιπτώσεις παιδιών με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έχουν εμβολιαστεί με αυτά που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο αριθμός υποτροπής ήταν ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις, αλλά όσο προχωρούν οι έρευνες η υπόθεση ο εμβολιασμός να οφείλεται σε υποτροπές απομακρύνεται.
Στις ερωτήσεις για το αν το εμβόλιο μπορεί να επιδράσει στο DNA ή αν περιέχει έμβρυα οι απαντήσεις ήταν κατηγορηματικά αρνητικές.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών