Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές για τα κρούσματα Covid – 19, ενώ οι ειδικοί αναμένουν κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας τον Οκτώβριο λόγω της διασποράς του ιού στα σχολεία.
Σύμφωνα μάλιστα με το υπολογιστικό μοντέλο του ΑΠΘ, θα ξεπεράσουν τον Οκτώβριο τα 4.000 τα ημερήσια κρούσματα και μέχρι το τέλος του 2021 ένα στο δυο περιστατικά θα είναι παιδιά.
Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Η προσπάθεια των υγειονομικών αρχών επικεντρώνεται στον παιδικό πληθυσμό, ενώ μέχρι το τέλος του έτους σχεδόν ένα στα δύο περιστατικά Covid θα είναι παιδιά.
Αν και οι δύο πρώτες εβδομάδες που είναι ανοιχτά τα σχολεία έχουν κυλήσει ικανοποιητικά, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό αντιμετώπισης κρουσμάτων αποκλειστικά για ανήλικους και μάλιστα, σε αυτό περιλαμβάνεται η διάθεση κλινών στα νοσοκομεία μόνο για παιδιά σε όλη τη χώρα.
Την ίδια ώρα, αντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει, ενώ τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού που τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 27/9 καθορίζονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς προσέρχονται στα οδοντιατρεία.
(Το ΦΕΚ των μέτρων)
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας
Στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει εξετάσει όλα τα σενάρια για τους ανήλικους που μπορεί να νοσήσουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, για πρώτη φορά περιλαμβάνεται η διάθεση κλινών μόνο για παιδιά σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό χωρίζεται σε τρειος βασικούς άξονες:
- Ήδη τα νοσοκομεία Παίδων έχουν δημιουργήσει κλίνες για κρούσματα που μπορεί να αφορούν μικρά παιδιά
- Οι παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της χώρας θα διαθέσουν κρεβάτια αποκλειστικά μόνο για περιστατικά κορωνοιού
-Αν χρειαστεί- κάτι που αποτελεί ακραίο σενάριο- θα αξιοποιηθούν και παιδιατρικές κλινικές του ιδιωτικού τομέα
Στην Αττική, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σχεδιασμός προβλέπει σε πρώτη φάση να υπάρχουν τουλάχιστον 200 κρεβάτια για περιστατικά με ανήλικους, όπως και ένα ποσοστό ΜΕΘ στα νοσοκομεία.
Τι εξετάζει το υπουργείο Παιδείας
Αν και βούληση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και υπάρχουν και σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, σύνφωνα με τα οποία ένα τμήμα για να κλείσει θα πρέπει να έχει νοσήσει το 50+1 των μαθητών, το υπουργείο Παιδείας παραμένει σε επιφυλακή.
Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα μπορούσαν να αλλαξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να κλείνει ένα τμήμα με λιγότερα κρούσματα.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να γίνει πράξη το κλείσιμο ενός τμήματος με 50+1 μαθητές νοσούντες, θα σημαίνει ότι δεν τηρήθηκαν ουσιαστικά τα μέτρα, αφού μόλιςς εκδηλωθεί κρούσμα ακολυθείται ολόκληρη διαδικασία με καθημερινά τεστ που θα βοηθήσει τόσο στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων, όσο και στην απομόνωση των θετικών στον ιό ατόμων.
Κορύφωση 4ου κύματος πανδημίας τον Οκτώβριο - Πάνω από 4.000 θα είναι τα ημερήσια κρούσματα
Τον Οκτώβριο αναμένουν οι επιστήμονες την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας λόγω της διασποράς του ιού στην σχολική και πανεπιστημιακή κοινότητα, εάν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Μάλιστα, σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του ΑΠΘ, θα ξεπεράσουν τον Οκτώβριο τα 4.000 τα ημερήσια κρούσματα και μέχρι το τέλος του 2021 ένα στο δυο περιστατικά θα είναι παιδιά.
«Με τα σημερινά μέτρα υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους μεσοσταθμικά τα παιδιά και οι ανεμβολίαστοι έφηβοι θα καταγράφουν το 44% των νέων κρουσμάτων», αναφέρει στην εφημερίδα Realnews ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Σημειώνεται ότι ήδη μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδας που λειτουργούν τα σχολεία το 30% των κρουσμάτων αφορά παιδιά από 4-18 ετών.
Στο τέλος του Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του ΑΠΘ, η πορεία της πανδημίας θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα ανάλογα με εκείνα του περσινού Νοεμβρίου.
Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, «στις αρχές Σεπτεμβρίου το Rt είχε πέσει γύρω στο 0,7, αλλά την εβδομάδα 13-19/9 είχε ανοδική πορεία που το έφερε πρακτικά στη μονάδα. Το μοντέλο μας δείχνει ότι μπορεί να ανέβει στο 1,3-1,4 περίπου μέσα στον Οκτώβριο».
Προσθέτει πως «αν καταφέρουμε να φτάσουμε στον πλήρη εμβολιασμό του 65% του πληθυσμού (χρειαζόμαστε περίπου ένα εκατομμύριο πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας επιπρόσθετα από τη σημερινή κατάσταση) , τότε μπορεί να φτάσουμε στις αρχές Οκτωβρίου γύρω στα 4.200 κρούσματα την ημέρα, αλλά μετά από αυτήν την τιμή κορυφής θα δούμε μια αργή αποκλιμάκωση με έντονες διακυμάνσεις που μπορεί να συνεχιστούν και όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα», ενώ προειδοποιεί πως αν εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 60% του πληθυσμού θα υπάρξει μια συνεχιζόμενη αυξητική πορεία και μετά τον Οκτώβριο.
«Καμπανάκι» ειδικών για τα παιδικά πάρτι: Πρέπει να σταματήσουν - Ανησυχία για τον χειμώνα
Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και τα παιδικά πάρτι που συμβάλουν στην διασπορά του ιού μεταξύ των παιδιών, αναφέρθηκαν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι πρέπει αυτά να σταματήσουν.
Πρέπει να γίνει σύσταση ώστε να σταματήσουν τα παιδικά πάρτι, τόνισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα και Πειραιά Μ. Παγώνη μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1, «δεν μπορεί να γίνονται πάρτι και πανηγύρια», υπογράμμισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος , ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συζήτηση αυτά να σταματήσουν και υπάρχουν οδηγίες για τέτοιες περιπτώσεις με μέτρα προστασίας.
Παγώνη για πανδημία
Πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας στους παιδικούς σταθμούς, όπου τα παιδιά δεν φορούν μάσκες, τόνισε η Μ. Παγώνη.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο για αλλαγές στα πρωτόκολλα με τα μέτρα προστασίας και κυρίως στα σχολεία, η κα Παγώνη υπογράμμισε πως πρώτα η Επιτροπή θα δει τα δεδομένα 20 ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων και αν χρειαστεί θα γίνουν αλλαγές.
Όπως είπε, «οι μελέτες μέχρι τώρα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν συγκρίνεται με καμία, είναι πολύ μεταδοτική και ειδικά στα παιδιά».
Κάνοντας αναφορά στη χορήγηση τρίτης δόσης, σημείωσε ότι βοήθησε πάρα πολύ ανθρώπους υψηλού κινδύνου και πως με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα «οι επιτροπές θα κρίνουν ποιες ομάδες πληθυσμού θα κάνουν την τρίτη δόση».
Υπογράμμισε δε, πως έχει εμβολιαστεί το 80% των φοιτητών και πως ανησυχεί για που οι φοιτητές στις θεολογικές σχολές είναι εμβολιασμένοι σε χαμηλό ποσοστό.
Καπραβέλος: Δεν περιμέναμε αυτή την εποχή πίεση στο σύστημα υγείας
ο ιός είναι υπερμεταδοτικός ιός και πρέπει να μπουν αυστηρά πρωτόκολλα, τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος και σημείωσε ότι έκλεισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου, καθώς γέμισαν χθες και οι δυο κλίνες που ήταν διαθέσιμες.
Γώγος: Συγκρατείται προς το παρόν η πανδημία
«Συγκρατείται προς το παρόν η πανδημία», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προσθέτοντας πως υπάρχει ανησυχία και επαγρύπνηση για την επερχόμενη περίοδο που θα είναι κλειστά όλα λόγω της αλλαγής του καιρού.
Σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας είναι σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που δείχνει πόσο προστατεύει ο εμβολιασμός από τον κορωνοϊό, ενώ από την χαλαρότητα του καλοκαιριού παρόλο που αναμένονταν περισσότερα κρούσματα, μείωσαν την μεταδοτικότητα αυτά τα ποσοστά εμβολιασμού.
Κατά τον ίδιο, είναι λογικό να υπάρχουν κρούσματα στα παιδιά, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες είναι χαμηλά.
Πρόσθεσε πως υπάρχει συνεχής επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης και εάν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον μέτρα σε κάποιες περιπτώσεις και σε συγκεκριμένες περιοχές.
Τέλος, έκανε έκκληση να εμβολιαστούν οι άνθρωποι που είναι άνω των 65 ετών.
Στους 14.655 οι θάνατοι
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, 1.853 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid , εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 644.869 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 115 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.519 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.655 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 333 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (64.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 298 (89.49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 35 (10.51%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.128 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -26.85%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 185 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών