Η κυβέρνηση μετά την παρουσία και τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ κατάφερε με 2 κινήσεις να κρύψει τα μέτωπα και προβλήματα της κυβερνητικής φθοράς κάτω από το χαλί.
Τη φθορά καταδεικνύουν, πλέον, όλες οι δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως.
Το ποσοστό προτίμησης της κυβέρνησης στην πρόθεση ψήφου έχει πέσει σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ασχέτως της διαφοράς με το δεύτερο κόμμα.
Επικοινωνιακές κινήσεις στρατηγικά ανακοινωμένες
Η πρώτη κίνηση, παρ’ όλα αυτά, ήταν με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ και η δεύτερη με τις γαλλικές φρεγάτες οι οποίες δημιούργησαν έναν φρενήρη πατριωτισμό, από αυτόν που έχει ανάγκη να ακούσει ο πολίτης για να ξεχνάει τη δύσκολη πραγματικότητα.
Η πραγματική εικόνα, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σαν εταιρεία επικοινωνίας, σαν ένα γραφείο τύπου που σχεδιάζει τι θα ανακοινώσει και πότε.
Για παράδειγμα οι αποφάσεις για την ΑΜΚ της ΔΕΗ είχαν παρθεί προ ΔΕΘ, όμως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήθελαν να της αποκαλύψουν για να μη χαθεί από την επικαιρότητα το μέτρο για τις δωρεάν γονικές παροχές.
Ακολούθως τις φρεγάτες, τις είχαμε κλείσει από την επίσκεψη Macron στην Αθήνα σε ένα εστιατόριο κάτω από την Ακρόπολη.
Τις ανακοίνωσε η κυβέρνηση τώρα που ξαφνικά ανοίγουν ένα σωρό μέτωπα για την κυβέρνηση.
Ποια είναι αυτά;
Lockdown σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την αύξηση των νοσούντων στις ΜΕΘ.
Το Μαξίμου και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να πάρουν την απόφαση να επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.
Το κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά, τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα. Τα μέτρα της Θεσσαλονίκης (ένταξη προϊόντων στο ΦΠΑ13% κ.α) δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Χωρίς μείωση οριζόντια του ΦΠΑ και των ΕΦΚ, η ακρίβεια θα πηγαίνει από το ένα προϊόν στο άλλο.
Οι αυξημένοι λογαριασμοί στο ρεύμα και το φυσικό αέριο που καταδεικνύουν ένα δύσκολο χειμώνα ενεργειακής κρίσης.
Τα 150 εκατ. ευρώ που σχεδίασε η κυβέρνηση για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς είναι ψίχουλα και θα φύγουν γρήγορα.
Η ΑΜΚ στη ΔΕΗ και το άνοιγμα σε ιδιώτες δεν μπορεί να δώσει άμεσα μικρότερους λογαριασμούς στους πολίτες.
Οι διακρίσεις σε μη εμβολιασμένους συνεχίζονται...
Οι εμβολιασμοί έχουν ατονήσει, γίνονται πλέον 20.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα με το ζόρι και ίσως επιστρατευτεί το χαρτί της υποχρεωτικότητας σε δημόσιες θέσεις.
Σε λίγες μέρες θα βγουν τα πρόστιμα για τους εργασιακούς χώρους σε όποιους δεν είναι εμβολιασμένοι και δεν κάνουν τα πανάκριβα διαγνωστικά τεστ.
Η άποψή μας είναι ότι το ποσοστό 57% δύσκολα θα αυξηθεί.
Προβλήματα με το 50%+1 στα σχολεία με το οποίο φαίνεται να ευνοείται η μετάδοση του κορωνοιού στα παιδιά και βεβαίως νέες προστριβές της οικογένειας με το κράτος.
Η επιμονή της υπουργού Παιδείας είναι μνημειώδης.
Γονείς δεν πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο και γεμίζουν απουσίες.
Το μέτωπο με την Τουρκία θα ανοίξει πλέον.
Η γαλλική συμφωνία θα δημιουργήσει νέα ένταση αναπόφευκτα αλλά καμία χώρα δεν βολεύει μία ελληνοτουρκική σύρραξη, ένα σενάριο απίθανο.
Η Τουρκία διαθέτει ένα τεράστιο όπλο αεράμυνας, όπως είναι οι s 400 και θα πάρει και άλλες συστοιχίες.
Στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας είναι απίθανο να δούμε. Καταρχάς, οι ΑΟΖ είναι ζώνες με ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα και όχι επικράτεια.
Και έπειτα δημιουργείται και το εξής οξύμωρο. Δύο μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν μεταξύ τους αμυντική συμφωνία, θα «χτυπήσουν» ένα τρίτο μέλος του ΝΑΤΟ;
Τότε γιατί υπήρχαν συναντήσεις Ελλάδας-Τουρκίας για γραμμή επικοινωνίας και δημιουργία μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων.
Η ελληνογαλλική συμφωνία είναι κατά βάση μία διπλωματική κίνηση. Πλοία θα παραδοθούν το 2025.
Σε 4 χρόνια οι ισορροπίες στο Αιγαίο μπορεί να έχουν αλλάξει.
Για παράδειγμα, η Τουρκία να τα βρει με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Μέχρι τότε;
Η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας απουσία της Γερμανίας που έχει πολιτικά ζητήματα να διαχειριστεί δεν είναι ικανή από μόνη της να βάλει τις βάσεις για ευρωστρατό και για κοινό αμυντικό δόγμα της Ευρώπης. Χώρες της Μεσογείου αλλά και η Γερμανία έχουν ζωτικά συμφέροντα μόνιμης βάσης στην Τουρκία.
Γι’ αυτό και στις Συνόδους Κορυφής κάνουν τα στραβά μάτια για κυρώσεις.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών