Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυριακίδου (ΕΕ): Να εντείνουμε τον πλήρη εμβολιασμό των πολιτών - Προτεραιότητά μας ο εμβολιασμός, σώζει ζωές

Κυριακίδου (ΕΕ): Να εντείνουμε τον πλήρη εμβολιασμό των πολιτών - Προτεραιότητά μας ο εμβολιασμός, σώζει ζωές
"Έχουμε φτάσει στο 75% σχεδόν των πλήρως εμβολιασμών ενηλίκων πολιτών", τόνισε η Στ. Κυριακίδου

«Ο εμβολιασμός σώζει ζωές και για αυτό αποτελεί προτεραιότητα μας», τονίζει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, απευθύνοντας έκκληση σε όσους δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί να το κάνουν.
Η κα Κυριακίδου, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει πως «έχουμε φτάσει στο 75% σχεδόν των πλήρως εμβολιασμών ενηλίκων πολιτών μας. Όμως, λόγω της μετάλλαξης Δ, αλλά και λόγω κινδύνου από νέες μεταλλάξεις, το ποσοστό αυτό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί από τα ψηλότερα στον κόσμο, δεν μας εφησυχάζει. Πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον πλήρη εμβολιασμό των πολιτών, ώστε να θωρακιστούμε έναντι των μεταλλάξεων και της πανδημίας. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές και για αυτό αποτελεί προτεραιότητα μας».
Υπογραμμίζει δε, πως «η Ευρωπαϊκή Στρατηγική των Εμβολίων, έχει αδιαμφισβήτητα αποδώσει» και πως «η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στους εμβολιασμούς, την ίδια ώρα που ποτέ δεν κοίταξε μόνο τον εαυτό της. Η ΕΕ έχει εξάγει τα μισά εμβόλια απ' όσα έχουν παραχθεί στην Ευρώπη -αριθμητικά πέραν των 800 εκατομμυρίων δόσεων».

Για αρνητές

Καλεί όσους αρνούνται να εμβολιαστούν «να ενημερωθούν από τους κατάλληλους ανθρώπους, δηλαδή τους γιατρούς και τους επιστήμονες. Και όχι από την παραπληροφόρηση του διαδικτύου, ή ατόμων οι οποίοι δεν έχουν την επιστημονική γνώμη. Να αναλογιστούν το συλλογικό καλό και να νοιαστούν και για τον εαυτό τους, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω τους».
Τονίζει πως «υπάρχουν κοντά σε όλους μας άνθρωποι ευάλωτοι των οποίων η ζωή κινδυνεύει από την ασθένεια του COVID19, ή τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ή ακόμη από τον μακροχρόνιο COVID».

Περί κριτικής για τη διαχείριση

Ακόμη, απαντά τόσο στους επικριτές της ΕΕ όσο και στους δικούς της, για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.
Όπως σημειώνει, «η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για πρωτόγνωρες συνθήκες και καταστάσεις. Οι πολίτες έζησαν δύσκολες στιγμές, έζησαν τραγικές απώλειες και ακόμη είναι πολλοί αυτοί που περνούν ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Δεν έχουμε εξέλθει από την κρίση, δεν έχουμε εξέλθει από τον κίνδυνο. Όλοι θα θέλαμε να υπήρχαν μαγικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συνέβαινε. Μόνο με την επιμονή όλων μας, τη σκληρή δουλειά την αποφασιστικότητα της ΕΕ στο σύνολο της, μπορέσαμε σε ελάχιστο χρόνο πραγματικά, να κτίσουμε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική των Εμβολίων. Μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο που είχαμε επιλέξει και διαπραγματευτεί, το οποίο έφερε άμεσα αποτέλεσμα. Η HERA έρχεται να καλύψει τα κενά που διαφάνηκαν ούτως ώστε να είμαστε πιο ευέλικτοι και πιο μπροστά από τις εξελίξεις, ώστε στο μέλλον να μπορούμε να προβλέψουμε και κυρίως να προετοιμαστούμε. Προσωπικά θεωρώ τη HERA ένα τεράστιο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όπως ίσως να θυμάστε από την αρχή της κρίσης έλεγα πως πέρα από του να τα καταφέρουμε, να εξέλθουμε από την υγειονομική κρίση θα πρέπει να βγούμε και ως Ευρωπαϊκή οικογένεια, καλύτεροι, πιο δυνατοί».

Η HERA

Περαιτέρω, η κα Κυριακίδου εξηγεί τι είναι η HERA, την οποία χαρακτηρίζει «βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, τον οποίο εξαγγείλαμε το 2020 και θα καλύψει ένα κενό ως προς την ετοιμότητα και την αντίδραση της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης».
Όπως αναφέρει, «η HERA είναι η προμετωπίδα της νέας αρχής που επιθυμούμε να κάνουμε στην υγειονομική πολιτική της ΕΕ, με το κτίσιμο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Η υγειονομική μας ασφάλεια γίνεται πλέον συλλογικό εγχείρημα. Χωρίς να αλλάζουμε τον χάρτη αρμοδιοτήτων μεταξύ του Ευρωπαϊκού και εθνικού επιπέδου, θεσμοθετούμε την νέα Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της ΕΕ, που θα εργαστεί για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την ταχεία αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Ο μεγάλος στόχος είναι να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την επόμενη κρίση».
Προσθέτει πως «σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η HERA θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη, την παραγωγή και την κατανομή φαρμάκων, εμβολίων και άλλων ιατρικών αντιμέτρων -όπως γάντια και μάσκες- που συχνά έλειπαν κατά την πρώτη φάση της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Η HERA αποτελεί λοιπόν βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, τον οποίο εξαγγείλαμε το 2020 και θα καλύψει ένα κενό ως προς την ετοιμότητα και την αντίδραση της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης».

Πρωτοβουλίες της ΕΕ για τον καρκίνο

Τέλος, η κα Κυριακίδου κάνει αναφορά στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για τον καρκίνο και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από τη δική της περιπέτεια επισημαίνοντας ότι «η εμπειρία του καρκίνου σε κάνει να αγαπήσεις πραγματικά τη ζωή, σε μαθαίνει να απολαμβάνεις με ένα μοναδικό ίσως τρόπο, τις μικρές της χαρές».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «τον Ιούνιο εγκαινιάσαμε το Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο, ενώ σύντομα ακολουθεί η δρομολόγηση μιας άλλης εμβληματικής δράσης για τη βελτίωση του προσυμπτωματικού ελέγχου, για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την απεικόνιση του καρκίνου.
Έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες για την επικαιροποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών, την αύξηση των δεδομένων που συλλέγουμε από τον προσυμπτωματικό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα θα δρομολογήσουμε τις δράσεις για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής υγείας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης