(upd 2) Σε μια ακόμα εμπρηστική κίνηση, η οποία έγινε γνωστή λίγο πριν την έναρξη του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας προχώρησε η Άγκυρα, η οποία απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία όχι μόνο θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά θέτει και θέμα ελληνικής κυριαρχίας.
Η Τουρκία στην επιστολή της στον ΟΗΕ, αφού κατηγορεί την Ελλάδα για προκλήσεις, υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατό σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν για αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.
Η Τουρκία όχι μόνο θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά αμφισβητεί και την κυριαρχία τους καθώς συνδέει την αποστρατιωτικοποίηση με την ελληνική κυριαρχία.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η Τουρκία αναφέρει ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».
Η επιστολή αυτή, στην οποία επαναλαμβάνεται ότι «το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία» και αναφέρεται ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα», εστάλη στις 30/9 λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με την Γαλλία.
Η απάντηση Δένδια
Στην επιστολή αυτή της Τουρκίας απάντησε χθες Τρίτη 5/10 από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την ελληνο-γαλλική συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο κ.Δένδιας αφού χαρακτήρισε ιδιαίτερα επεκτακτικό, αν όχι απόλυτα επιθετική την Τουρκία, στην οποία όπως είπε «απαντάμε όπου χρειαστεί και δημόσια και στο μεταξύ μας διάλογο και στα διεθνή φόρα», αναφέρθηκε στις αντιφάσεις των λόγων και των πράξεων της Άγκυρας.
«Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά, δηλαδή ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Την ώρα που η Τουρκία απέναντί τους διατηρεί την Τουρκική Στρατιά, τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου!
Όταν η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας.
Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων!
Και βέβαια έχοντας το παρελθόν της εισβολής στην Κύπρο.
Αυτή, λοιπόν, η Τουρκία, με αυτό παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Αυτό δεν μπορεί παρά να απορριφθεί μετά πολλών επαίνων για πολλοστή φορά» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δένδιας.
Εκρηκτικό κλίμα, χαμηλές προσδοκίες
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα και τις συνεχείς προκλήσεις πραγματοποιήθηκε σήμερα (6/10/2021) ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών.
Η συνάντηση άρχισε περίπου στις 11:00 το πρωί, στην Άγκυρα.
Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης, ενώ από την τουρκική πλευρά επικεφαλής είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Yavuz Selim Kiran.
Ο τουρκικός τύπος υποστηρίζει ότι σε αυτό τον γύρο των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία θα ανοίξει όλα τα κεφάλια που θέτει κατά καιρός η Άγκυρα, ανάμεσα στα οποία και οι ισχυρισμοί για μειονότητα και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Στον αντίποδα, ωστόσο, η Αθήνα επιμένει πως το μοναδικό προς συζήτηση θέμα είναι οι θαλάσσιες ζώνες.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας, πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αν και διαμηνύει πως δεν τρέφει ψευδαισθήσεις καθώς δεν αναμένει να προκύψει κάτι σημαντικό από αυτές τις άτυπες επαφές.
Σε κάθε περίπτωση η στάση της Τουρκίας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια έστω για ένα minimum συνεννόησης.
Ο στόχος των διερευνητικών
Η διαδικασία των εμπιστευτικών διερευνητικών επαφών συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999 και αποτελούν άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.
Επισημαίνεται ότι κατά τις συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά και δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
Στόχος τους είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Σε περίπτωση που διαφανεί ότι δεν καθίσταται δυνατή η εξεύρεση κοινού εδάφους, πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία συνάδει απολύτως με το Διεθνές Δίκαιο και έχει τεθεί και ως κριτήριο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι η παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ).
Δεδομένου, όμως, ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη γενική υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, απαιτείται ειδική συμφωνία (συνυποσχετικό) που θα αποτελέσει τη νομική βάση για τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ.
Εκτός από την Αθήνα, η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει τις διερευνητικές επαφές στο Ναύπλιο και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Τουρκία εκτός από την Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αλικαρνασσό (Bodrum), στο Τσεσμέ (Κρήνη) και στη Σμύρνη.
Τι έχει προηγηθεί
Έως σήμερα έχουν διεξαχθεί 62 γύροι επαφών, χωρίς ωστόσο η περιοδικότητά τους να είναι δεδομένη.
Υπήρξαν χρονιές κατά τις οποίες έγιναν περισσότεροι από δέκα γύροι επαφών και άλλες που έγινε μόνον ένας, ενώ την πενταετία από το 2016 έως τον Ιανουάριο του 2021 δεν υπήρξε κανένας.
Στις 23 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ο 61ος γύρος στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από σχεδόν 5 χρόνια από τον προηγούμενο και περίπου δύο μήνες αργότερα, στις 16 Μαρτίου, έλαβε χώρα στην Αθήνα ο 62ος.
Χαρακτηριστικό είναι πως τα πρώτα χρόνια ήταν εντατικές.
Έως το τέλος του 2004 είχαν πραγματοποιηθεί 27 γύροι επαφών, στα τέλη του 2010 ανέρχονταν στους 48, έφτασαν τους 60 την 1η Μαρτίου του 2016, ενώ με τους δύο που προηγήθηκαν εντός του 2021 και με τον σημερινό ανεβαίνουν στους 63.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών