Μέτρα για τους 6,2 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες, που θα ισχύουν ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό χρώμα της περιοχής τους - Τα μέτρα θα αξιολογηθούν εκ νέου σε 15 ημέρες
(Συνεχές upd) Με «διαβατήριο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού από αύριο, 9 Οκτωβρίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι γυρίζουν τις συνήθειές τους στην προ πανδημίας εποχή και ζουν ξανά την εστίαση και ψυχαγωγία όπως παλιά, χωρίς μάσκες, χωρίς περιορισμούς στους θαμώνες, με χορό, ορθίους, μουσική και ελεύθερο ωράριο στους αμιγείς χώρους (αποκλειστικά για εμβολιασμένους).
«Ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι, έχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης [και] εμφάνισης επεισοδίου υπερμετάδοσης», εξήγησε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου
Παράλληλα, όπως κατέδειξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, το έντονο επιδημιολογικό φορτίο στις «κόκκινες» περιοχές δεν απαιτεί τη λήψη περιοριστικών μέτρων όπως απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας.
Ο χαρακτηρισμός τους θα λειτουργεί απλώς ως μια προειδοποίηση προς όποιον κινείται σε αυτές για ισχυρότερη τήρηση των μέτρων όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.
Οι δύο επόμενες εβδομάδες, οπότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση, θα κρίνουν την ορθότητα της απόφασης, με την Επιτροπή των επιστημόνων σε επιφυλακή σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως συνοδεύσουν την κινητικότητα και «απελευθέρωση» των εμβολιασμένων στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες του συστήματος υγείας, δηλαδή τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.
Ποιοι «αντιστέκονται» στην κανονικότητα
Ενώ οι εμβολιασμένοι μετρούν αντίστροφα για την πλήρη ελευθερία, οι ανεμβολίαστοι θα εξακολουθήσουν να πορεύονται με μάσκες και τεστ όχι για να τιμωρηθούν, όπως έχουν διευκρινίσει οι Εμπειρογνώμονες και ο υπουργός υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, αλλά για να προστατευτούν από τον επικίνδυνο ιό. Έτσι, απαραίτητο για την είσοδο σε μεικτό χώρο (εμβολιασμένοι και μη) είναι το rapid-test 24ώρου και η χρήση μάσκας υποχρεωτική για όλους ανεξαρτήτως εμβολιασμού.
Το περασμένο 24ωρο μόλις 6.218 πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και 16.956 ήταν οι συνολικοί εμβολιασμοί για την ημέρα. Ο κόσμος διστάζει παρά το γεγονός πως ο κίνδυνος από μια πιθανή λοίμωξη με κορωνοϊό είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους, ιδίως των μεγαλύτερων ηλικιών.
Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση της κυρίας Παπαευαγγέλου, οι πιθανότητες εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου λόγω κορωνοϊού στους 60 ετών και άνω, είναι υψηλότερες κατά 20 και 12 φορές αντίστοιχα συγκριτικά με τους συνομήλικους εμβολιασμένους.
Οι συνέπειες από την άρνηση του εμβολιασμού αποτυπώνονται στους θανάτους (22 χθες), όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, αλλά και τις διασωληνώσεις, πεδία που διαπρέπουν οι ανεμβολίαστοι.
Ενδεικτικό είναι ότι στους 334 διασωληνωμένους ασθενείς χθες, οι 288 (86.23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Μια ματιά στον επιδημιολογικό χάρτη και την εμβολιαστική κάλυψη ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ), αποκαλύπτει ότι σε 16 ΠΕ τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από το 50% με το χαμηλότερο στην Ευρυτανία (36,23%) και έπειτα Κιλκίς (41,69%), Πιερία (42,31%), Δράμα (43,25%), Ηλεία (45,60%), Σέρρες (46,40%), Πέλλα (46,68%), Ξάνθη (46,85%), Φλώρινα (47,71%), Χαλκιδική (47,77%), Αχαΐα (47,93%), Έβρος (48,08%), Αρκαδία (48,25%), Λακωνία (48,41%), Φθιώτιδα (48,92%) και Ημαθία (49,61%).
Φεύγει «μπροστά» η Αττική
Την ανησυχία που εξέφρασαν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας επιβεβαιώνει η σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Από το σύνολο 2.324 νέων κρουσμάτων, τα 540 εντοπίζονται στην Αττική που απομακρύνεται από τη Θεσσαλονίκη των 357, ανοίγοντας ξανά την ψαλίδα. Ειδικότερα, 61 εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και 33 στη Δυτική, 155 στο Κέντρο, 79 στα Βόρεια Προάστια, 83 στα Δυτικά και 56 στα Νότια, 64 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους.
Πέραν της Αττικής, η έκθεση κινείται στο γνώριμο τέμπο με περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας να καταγράφουν επιδημιολογική επιβάρυνση.
Αναλυτικά, 156 κρούσματα εντοπίζονται στη Λάρισα, 79 στη Μαγνησία, 77 στη Δράμα, 71 στην Καβάλα, 58 στην Ημαθία και 47 στην Ξάνθη.
Στους 15.069 οι νεκροί
Τα νέα 8/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.324, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 673.317, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 119 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.287 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 12.504 μοριακά και 189.242 rapid test.
Στο σύνολο των 201.746 κρουσμάτων η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 1,15%, έναντι 1,52% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.069 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (χθες 335).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 80,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 288 (86,23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 46 (13,77%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.202 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 185 (ημερήσια μεταβολή -10,19%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 169 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Στις 9 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 50
Σήμερα 9 Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τη διενέργεια 3ης δόσης στους άνω των 50 και στις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού.
«Η εθνική επιτροπή αφού συνεκτίμησε τα επιστημονικά δεδομένα αποφάσισε να εγκρίνει την χορήγηση τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 50 ετών, για τους πολίτες που ανήκουν με ευπαθή νοσήματα στην ομάδα Α και για τους πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Β», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Από Σάββατο 9/10 δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι θα κινούνται κανονικά και θα ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν θα υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό θα παραμείνουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι θα συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.
Οι κόκκινες περιοχές
Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αναφερόμενος τις αποφάσεις της επιτροπής ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι «η επιτροπή γνωμοδοτεί και σεβόμαστε τους επιστήμονες οι οποίοι μετέχουν σε αυτήν.
Θα μας δίνει τις συμβουλές της οπότε το ζητήσουμε».
Αυτή τη στιγμή 17 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας είναι στο κόκκινο.
Σχόλια αναγνωστών