Τι έδειξαν τα exit polls και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων
Το κυβερνών λαϊκιστικό κίνημα ΑΝΟ του Τσέχου πρωθυπουργού Andrej Babić κατά τα φαινόμενα οδεύει προς εκλογική νίκη σήμερα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τις προβλέψεις μετά την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών όπως μεταδίδει το Reuters το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021.
Δεν είναι ωστόσο σαφές αν ο δισεκατομμυριούχος ηγέτης της χώρας θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Η ψηφοφορία διενεργήθηκε χθες και σήμερα μέχρι το μεσημέρι.
Συμμαχίες της αντιπολίτευσης
Το τσεχικό δίκτυο CNN Prima News, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προέβλεψε ότι το ΑΝΟ θα κερδίσει τις εκλογές με 27,8% των ψήφων, ακολουθούμενο από δύο συμμαχίες της αντιπολίτευσης που έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για να ρίξουν το ΑΝΟ: την κεντροδεξιά συμμαχία «Μαζί» με 26,4% και την φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές/Δήμαρχοι με 15%.
Τα αποτελέσματα από το 43% των καταμετρημένων περιφερειών εμφανίζουν μέχρι στιγμής το ΑΝΟ με 29,9%, το «Μαζί» με 24,2% και το Πειρατές/Δήμαρχοι με 13,8%.
Τα πρώτα αποτελέσματα συνήθως προέρχονται από μικρότερες, επαρχιακές εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες στο παρελθόν ψήφιζαν περισσότερο υπέρ του ΑΝΟ σε σχέση με τους ψηφοφόρους των πόλεων.
Κυβερνητικό σχήμα
Η συνολική ισορροπία ανάμεσα στις δύο συμμαχίες της αντιπολίτευσης και πιθανούς εταίρους του ΑΝΟ, και ως εκ τούτου η μορφή της μελλοντικής κυβέρνησης, πιθανόν να κριθεί από τα αποτελέσματα δύο μικρών κομμάτων – τους σοσιαλδημοκράτες και τους κομμουνιστές – που κινδυνεύουν να μην περάσουν το όριο του 5% για να μπουν στο κοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι οι δύο βασικές συμμαχίες της αντιπολίτευσης αρνούνται να συνεργαστούν με τον εξαιτίας της απαράδεκτης, όπως την χαρακτηρίζουν, σύγκρουσης συμφερόντων που συνδέεται με την κολοσσιαία επιχείρησή του την οποία είχε δημιουργήσει προτού εισέλθει στην πολιτική Babić.
Οι καταγγελίες για τα Pandora Papers
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš ήταν μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στα λεγόμενα Pandora Papers, μια μαζική διαρροή εγγράφων τα οποία αποκαλύπτουν πώς οι πλούσιοι και ισχυροί χρησιμοποιούν υπεράκτιες εταιρείες προκειμένου να κρύψουν τον πλούτο τους από τα βλέμματα των πολλών και τη εφορίας.
Συνολικά περίπου 35 ηγέτες που βρέθηκαν στο παρελθόν ή βρίσκονται ακόμη στην εξουσία, καθώς και 300 αξιωματούχοι συγκαταλέγονται μεταξύ των ονομάτων που συνδέονται με εταιρείες offshore, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Politico και του BΒC την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021.
Τα δεδομένα εντοπίστηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) σε συνεργασία με πολλά μεγάλα μέσα ενημέρωσης και αποκαλύφθηκαν την Κυριακή (3/10).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2009, ο Babiš , ο οποίος αντιμετωπίζει τις γενικές εκλογές αυτήν την εβδομάδα, «έδωσε 22 εκατομμύρια δολάρια [19 εκατομμύρια ευρώ] σε μια σειρά παρένθετων εταιρειών προκειμένου να αγοράσει ένα μεγάλο ακίνητο, ένα κάστρο, γνωστό ως Chateau Bigaud, σε ένα χωριό στην κορυφή ενός λόφου στο Mougins , Γαλλία, κοντά στις Κάννες».
Η ICIJ προσθέτει ότι ο Babiš «δεν περιέλαβε τις εν λόγω εταιρείες και το κάστρο στις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να καταθέσει ως δημόσιος λειτουργός, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε ο Τσέχος εταίρος της ICIJ, Investigace.cz.
Υπήρχαν μακροχρόνιες ανησυχίες στις Βρυξέλλες ότι ο Babiš μπορεί να επωφελήθηκε παρανόμως από κονδύλια της ΕΕ.
Το 2017, ο Babiš ενέταξε τον τεράστιο αγροτικό και χημικό όμιλο Agrofert σε δύο funds.
Αλλά σε έναν έλεγχο του 2019, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθούσε να ασκεί «άμεση» και «έμμεση» επιρροή στα εν λόγω Funds.
Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, «όλες οι επιχορηγήσεις: που χορηγήθηκαν στην Agrofert από τον Φεβρουάριο του 2017 παραβίασαν την νομοθεσία περί συγκρουσης συμφερόντων» .
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών