Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στον πολύπαθη Ελλάκτωρ.
Είναι φανερό ότι ο Ολλανδός επιχειρηματίας Χένρι Χόλντερμαν της Reggeborgh ήρθε στην ελληνική αγορά νομίζοντας ότι θα κάνει «υγιεινό περίπατο», επειδή είχε πολιτικές διασυνδέσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.
Γιαυτό «επένδυσε» προβάλλοντας το παραμύθι για μικρά παιδιά ότι είναι «παθητικός μέτοχος» στις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.
Παράλληλα έκανε «κρυφή» συμφωνία με τον Λ. Μπόμπολα χωρίς να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι κινούνται μαζί σε πλήρη συνεννόηση…
Θεώρησε αντιπάλους τους άλλους μεγάλους μετόχους, το εφοπλιστικό δίδυμο Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη και αντί να επιδιώξει να συνεργαστεί μαζί τους, το επιτελείο του άρχισε να τους δυσφημεί ως περιστασιακούς κερδοσκόπους που δεν διαθέτουν κεφάλαια.
Αποδείχθηκε όμως ότι οι έλληνες επιχειρηματίες όχι μόνον συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου αλλά σε λίγους μήνες αύξησαν ποσοστό το οποίο είναι τώρα 30%, τουλάχιστον.
Θεωρείται βέβαιον πλέον ότι η πλευρά του Ολλανδού έχασε την δυνατότητα να «νομιμοποιεί» στην γενική συνέλευση μετόχων σημαντικές αποφάσεις που απαιτούν ψήφο των 2/3 των παρόντων μετόχων.
Μόλις χθες 12 Οκτωβρίου 2021 η εταιρεία των εφοπλιστών Kiloman αγόρασε 0,7% της Ελλάκτωρ αποκτώντας 1,1 εκατ. μετοχές απο το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΤΙΚΑΤ και επιπλέον 1,3 εκατ. μετοχές από την αγορά.
Η ποιοτική διαφορά όσον αφορά τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου είναι ότι αυτές οι μετοχές στις προηγούμενες γενικές συνελεύσεις μετόχων είχαν υπερψηφίσει τις προτάσεις του Ολλανδού.
Φαίνεται ότι οι διοικούντες την εταιρεία για μια ακόμα φορά «πιάστηκαν στον ύπνο» και δεν πρόλαβαν τις κινήσεις του επιτελείου των εταιρειών Greenhill και Kiloman στο οποίο ηγείται ο Αλέξανδρος Εξάρχου.
Ανεξάρτητοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο μετοχικός πόλεμος έχει ψυχολογικά χαρακτηριστικά, καθώς ιδιαίτερα η πλευρά του Ολλανδού εμφανίζει στοιχεία άρνησης της πραγματικότητας παριστάνοντας ότι δεν υπάρχει ο κάτοχος του 30% της εταιρείας.
Κι αυτό ενώ η άλλη πλευρά αυξάνει συστηματικά την συμμετοχή της.
Το στοίχημα της αγοράς είναι ποια θα είναι η χρονική διάρκεια άρνησης της πραγματικότητας από τον Ολλανδό, ωστόσο η άλλη πλευρά των εφοπλιστών δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει πολύ.
Τι ανέφερε στις 12 Οκτωβρίου 2021 το bankingnews
Ποσοστό της τάξης του 0,6% ή 2,4 εκατ μετοχές αγόρασε εταιρία συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη στον Ελλάκτωρ και πλέον κατέχουν το 30% του Ελλάκτωρ ή ποσοστό οριακά υψηλότερο της Reggeborgh.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh κατέχει το 29,8% και οι εφοπλιστές μετά τις νέες αγορές έχουν προσεγγίσει το 30% του Ελλάκτωρ.
Ως γνωστό στις 12 Οκτωβρίου 2021 εκποιήθηκαν 1,1 εκατ μετοχές από την PQH που προέρχονταν από την bad bank Αγροτική τράπεζα που με την σιερά της της είχε αποκτήσει από την εταιρία Αττικές Κατασκευές.
Η εταιρία Kiloman των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη όχι μόνο αγόρασαν τα 1,1 εκατ μετοχές που εκποιήθηκαν αλλά προέβησαν και σε πρόσθετες αγορές αποκτώντας συνολικά 2,4 εκατ μετοχές ή το 0,6% των μετοχών του Ελλάκτωρ που διαθέτει 348 εκατ μετοχές.
Πλέον οι εφοπλιστές κατέχουν ποσοστό παραπλήσιο με την Reggebogh ίσως και να την ξεπερνούν.
Λόγω της εκποίησης και της αγοράστικής παρέμβασης των εφοπλιστών η μετοχή του Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 16,54% στα 1,55 ευρώ με την συνολική κεφαλαιοποίηση στα 539 εκατ ευρώ.
Το σημαντικότερο στοιχείο όλων είναι ότι οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν τις αγορές καθώς αποφάσισαν να πάρουν σοβαρές πρωτοβουλίες άπαξ και η πλευρά της Reggeborgh έχει καταστρατηγίσει την εταιρική διακυβέρνηση, αδιαφορώντας για ένα μέτοχο που ελέγχει το 30% του Ελλάκτωρ.
Με βάση πληροφορίες στόχος είναι οι εφοπλιστές να φθάσουν στο 33% όπου εκεί θα αποκαλύψουν τα πραγματικά τους σχέδια... τα οποία για όσους γνωρίζουν τα χρηματιστηριακά δρώμενα δεν είναι και πολλά...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών