Το ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους 7 μήνες τελεί σε καθεστώς απραξίας, μικρός τζίρος, επενδυτική αδιαφορία μια εικόνα απαξίωσης
(upd20) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 884 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας, με επίκεντρο τις πιέσεις στον Ελλάκτωρ -10,32% μετά από τα σημαντικά κέρδη +16,54% που σημειώθηκαν χθες 12/10 στις δημοπρασίες λόγω εκποίησης.
Σημειώνεται ότι χθες 12 Οκτωβρίου 2021 η εταιρεία Kiloman των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη αγόρασε 0,7% της Ελλάκτωρ αποκτώντας 1,1 εκατ. μετοχές απο το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΤΙΚΑΤ και επιπλέον 1,3 εκατ. μετοχές από την αγορά, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 30% της Ελλάκτωρ έναντι του ποσοστού 29,8% της Reggeborgh.
Στις τράπεζες, συνεχίστηκε η εικόνα απαξίωσης, με Εθνική -2,73%, Alpha Bank -2,26%, Eurobank -0,77% και Πειραιώς -0,35% .
Στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips, με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των τίτλων, με Jumbo -3,15%, Aegean -2,5%, ΟΤΕ -1,16%... ενώ η δεικτοβαρής Coca Cola έκλεισε με κέρδη +1,19% από +2,29% υψηλό ημέρας.
Οι καθαρές συναλλαγές παρέμειναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ενώ τα πακέτα κάλυψαν το 20% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, χαμηλότερα από τις 888 μονάδες τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών με βασικό σημείο στήριξης τις 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και με ισχυρό σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες .
Το ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους 7 μήνες τελεί σε καθεστώς απραξίας, μικρός τζίρος, επενδυτική αδιαφορία μια εικόνα απαξίωσης.
Ενώ υπάρχουν θετικές ειδήσεις και βελτίωση σε πολλά μέτωπα, στην πορεία της πανδημίας που έστω και αργά βελτιώνεται, η μείωση των ΝPEs των τραπεζών, η χθεσινή αναθεωρημένη εκτίμηση του ΔΝΤ για το ύψος της ανάπτυξης φέτος στο 6,5% από 3,3% .....το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αντιδρά και παραμένει στάσιμο.
Διεθνώς υπάρχει μια ανησυχία για πιθανή διόρθωση στα χρηματιστήρια, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση προβληματίζουν αλλά και πάλι δεν εξηγούν αυτή την στασιμότητα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στα αζήτητα ελλείψει νέων επενδυτών και ελλείψει ισχυρών καταλυτών με τους υφιστάμενους βασικούς ξένους και έλληνες επενδυτές να είναι στο περίμενε… ώστε να έρθουν οι επόμενοι ξένοι επενδυτές που θα σηκώσουν υψηλότερα το ελληνικό χρηματιστήριο.
Για την ώρα δεν υπάρχουν και οι επενδυτές, οπότε οι υφιστάμενοι, θα πρέπει να κάνουν υπομονή για εβδομάδες….περιμένοντας τους επόμενους.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021, ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών που ξεκίνησασαν σήμερα 13/10 .
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,11%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με Εθνική -3,05%, Alpha Bank -2,26% αλλά και στο σύνολο των των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημομε τον Ελλάκτωρ -10,32%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,95% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,77%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,73% στις 884 μονάδες έχοντας υψηλό στις 895,79 μονάδες και χαμηλό 883,76 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 17,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10 εκατ. ευρώ και όγκου 974 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 184 χιλ. τεμάχια αξίας 2,47 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,6 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 35 χιλ. τεμάχια αξίας 311 χιλ. ευρώ.
Τα ΕΛΠΕ 250 χιλ. τεμάχια αξίας 1,48 εκατ. ευρώ και η Jumbo 110 χιλ. τεμάχια αξίας 1,55 εκατ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα 250 χιλ. τεμάχια αξίας 2,32 εκατ. ευρώ και η Lamda 40 χιλ. τεμάχια αξίας 299 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, χαμηλότερα από τις 888 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), με πρώτη στήριξη τις 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν οι 865, οι 850, οι 830, οι 820, οι 800 και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 895 μονάδες και ακολουθούν οι 900 – 905 μονάδες, οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν οι 865, οι 850, οι 830, οι 820, οι 800 και οι 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 553 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 570 -575 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 13/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ οριακά βελτιώνονται στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που επίσης επιδρά αρνητικά στις αγορές ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021.
Από την άλλη, νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το - κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,91% και το ιταλικό 10ετές στο 0,88% και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 76 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Το CVC με 300 εκατ στην ΑΜΚ της ΔΕΗ
Το αμερικανικό fund CVC θα επενδύσει περί τα 300 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου των 900 εκατ με 1 δισεκ. της ΔΕΗ καλύπτοντας σχεδόν το 30% της αύξησης.
Με αυτή την συμμετοχή θα κατέχει στο νέο σχήμα περίπου το 10% των μετοχών της ΔΕΗ, το CVC.
Στην αύξηση θα συμμετάσχουν οι έλληνες μικρομέτοχοι με 120 με 140 εκατ οπότε απομένουν άλλα 560 εκατ που θα καλύψουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Με βάση τα Road shows που πραγματοποιεί η Goldman Sachs και η Citigroup η τιμή εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο εύρος από 8,4 με 8,8 ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Στην Attica bank θα εμφανιστεί επενδυτής μόνο με due diligence
Το bankingnews έχει αναλύσει διεξοδικά ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη θα συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τουλάχιστον 68,2% άπαξ και τα warrants δεν θα εξασκηθούν και το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με ποσοστό 14,7%.
Η αύξηση θα είναι ύψους 240 εκατ ευρώ.
Για να συμμετάσχει ιδιώτης ξένος επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει το ακριβές ύψος της μαύρης τρύπας της Attica bank την οποία έχουμε προσδιορίσει σε 600 εκατ ευρώ.
Οπότε για να μπορέσει επενδυτής να εμφανιστεί στην δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχει διεξάγει οικονομικό έλεγχο due diligence… και εάν βρεθούν σκελετοί… τότε προφανώς ο ξένος επενδυτής απλά θα εξαφανιστεί…
Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι νομοτελειακή.
Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στον πολύπαθη Ελλάκτωρ.
Είναι φανερό ότι ο Ολλανδός επιχειρηματίας Χένρι Χόλντερμαν της Reggeborgh ήρθε στην ελληνική αγορά νομίζοντας ότι θα κάνει «υγιεινό περίπατο», επειδή είχε πολιτικές διασυνδέσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.
Γιαυτό «επένδυσε» προβάλλοντας το παραμύθι για μικρά παιδιά ότι είναι «παθητικός μέτοχος» στις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.
Παράλληλα έκανε «κρυφή» συμφωνία με τον Λ. Μπόμπολα χωρίς να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι κινούνται μαζί σε πλήρη συνεννόηση…
Θεώρησε αντιπάλους τους άλλους μεγάλους μετόχους, το εφοπλιστικό δίδυμο Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη και αντί να επιδιώξει να συνεργαστεί μαζί τους, το επιτελείο του άρχισε να τους δυσφημεί ως περιστασιακούς κερδοσκόπους που δεν διαθέτουν κεφάλαια.
Αποδείχθηκε όμως ότι οι έλληνες επιχειρηματίες όχι μόνον συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου αλλά σε λίγους μήνες αύξησαν ποσοστό το οποίο είναι τώρα 30%, τουλάχιστον.
Θεωρείται βέβαιον πλέον ότι η πλευρά του Ολλανδού έχασε την δυνατότητα να «νομιμοποιεί» στην γενική συνέλευση μετόχων σημαντικές αποφάσεις που απαιτούν ψήφο των 2/3 των παρόντων μετόχων.
Μόλις χθες 12 Οκτωβρίου 2021 η εταιρεία των εφοπλιστών Kiloman αγόρασε 0,7% της Ελλάκτωρ αποκτώντας 1,1 εκατ. μετοχές απο το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΤΙΚΑΤ και επιπλέον 1,3 εκατ. μετοχές από την αγορά.
Η ποιοτική διαφορά όσον αφορά τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου είναι ότι αυτές οι μετοχές στις προηγούμενες γενικές συνελεύσεις μετόχων είχαν υπερψηφίσει τις προτάσεις του Ολλανδού.
Φαίνεται ότι οι διοικούντες την εταιρεία για μια ακόμα φορά «πιάστηκαν στον ύπνο» και δεν πρόλαβαν τις κινήσεις του επιτελείου των εταιρειών Greenhill και Kiloman στο οποίο ηγείται ο Αλέξανδρος Εξάρχου.
Ανεξάρτητοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο μετοχικός πόλεμος έχει ψυχολογικά χαρακτηριστικά, καθώς ιδιαίτερα η πλευρά του Ολλανδού εμφανίζει στοιχεία άρνησης της πραγματικότητας παριστάνοντας ότι δεν υπάρχει ο κάτοχος του 30% της εταιρείας.
Κι αυτό ενώ η άλλη πλευρά αυξάνει συστηματικά την συμμετοχή της.
Το στοίχημα της αγοράς είναι ποια θα είναι η χρονική διάρκεια άρνησης της πραγματικότητας από τον Ολλανδό, ωστόσο η άλλη πλευρά των εφοπλιστών δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει πολύ.
Η επικαιρότητα
Παραμένει ο συναγερμός στις τάξεις των ειδικών για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, καθώς πολλές περιφερειακές ενότητες εμφανίζουν ποσοστά εμβολιασμού πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας.
Ο χαμηλός αριθμός των εμβολιασμένων, η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και το «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων συνιστούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τη διασπορά του ιού, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να ρίχνουν και πάλι όλο το βάρος των προσπαθειών τους στην ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις πως αν δεν φτάσουμε στο τείχος ανοσίας – εκτιμάται ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν άλλοι 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί -, τότε θα έχουμε ως και 2.700 επιπλέον θανάτους έως τα Χριστούγεννα.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 13/10 οι ασιατικές αγορές, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να παραμένει κλειστό λόγω τυφώνα.
Στην Κίνα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17,6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 28,1% έναντι 21% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις που αφορούν την Evergrande.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,32%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,42% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,96%
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 13/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση να κυριαρχεί.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021, ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών που ξεκίνησασαν σήμερα 13/10.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της BlackRock στο γ΄τρίμηνο του 2021, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, στα 1,68 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 23%, έναντι 1,42 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν και τα κέρδη της JP Morgan στο γ' 3μηνο του 2021, αφού ανήλθαν στα 11,7 δισ. δολάρια, ή 3,74 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 9,4 δισ. δολάρια ή 2,92 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.
Tην Πέμπτη θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα των Bank of America, Wells Fargo και Morgan Stanley, ενώ την Παρασκευή η Goldman Sachs.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία σημείωσαν αύξηση 4,1% τον Σεπτέμβριο, σε υψηλά από τον Σεπτέμβριο του 1993.
Στη Βρετανία, το ΑΕΠ επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Αύγουστο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 0,4% σε μηνιαία βάση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,15%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P 500 στο -0,30%, ο Nasdaq στο +0,20% και το ETF GREC στο -0,83% ( 27,48 δολ.).
Απαξίωση και πτώση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Εικόνα απαξίωσης καταγράφηκε για μια ακόμη συνεδρίαση στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,49 ευρώ, με πτώση -2,73% με όγκο 1,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,08 ευρώ, με πτώση -2,26% με όγκο 4,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4090 ευρώ, με πτώση -0,35% με όγκο 745 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,85 ευρώ, με πτώση -0,77% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0350 ευρώ, με άνοοδ +0,98% και κεφαλαιοποίηση 462 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,95 ευρώ, με άνοδο +0,25% με όγκο 4 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,76 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 333 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στον Ελλάκτωρ -10%
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον Ελλάκτωρ -κλείνοντας τελικά στο χαμηλό της ημέρας -10,32% μετά τα κέρδη +16,58% που σημειώθηκαν χθες 12/10 στις δημοπρασίες λόγω εκποίησης.
Πτωτικά ακολούθησαν Jumbo, Aegean, ΟΤΕ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Coca Cola...
H Coca Cola έκλεισε στα 29,65 ευρώ, με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση στα 10,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,71 ευρώ, με πτώση -1,16% και αποτίμηση 7,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,8850 ευρώ, με άνοδο +0,97% και αποτίμηση 2,06 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,49 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 578 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,35 ευρώ, με πτώση -0,37% και αποτίμηση 4,69 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,78 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,00 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,08 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,08 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,51 ευρώ, με πτώση -3,15% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,58 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 807 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8980 ευρώ, με άνοδο +1,5% και κεφαλαιοποίηση 712 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκελισε στα 0,0298 ευρώ, με άνοδο +6,81% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,91% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 3 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 13/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ βελτιώνονται οριακά στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το -κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,91% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,88%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,91% με το αμερικανικό 10ετές 1,56% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης από 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,76% ή 76 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 54 μονάδες βάσης…
Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 13/10 στις αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,88%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/10/2021 στο -0,13% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,22% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,37%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σημειώνεται ότι χθες 12 Οκτωβρίου 2021 η εταιρεία Kiloman των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη αγόρασε 0,7% της Ελλάκτωρ αποκτώντας 1,1 εκατ. μετοχές απο το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΤΙΚΑΤ και επιπλέον 1,3 εκατ. μετοχές από την αγορά, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 30% της Ελλάκτωρ έναντι του ποσοστού 29,8% της Reggeborgh.
Στις τράπεζες, συνεχίστηκε η εικόνα απαξίωσης, με Εθνική -2,73%, Alpha Bank -2,26%, Eurobank -0,77% και Πειραιώς -0,35% .
Στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips, με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των τίτλων, με Jumbo -3,15%, Aegean -2,5%, ΟΤΕ -1,16%... ενώ η δεικτοβαρής Coca Cola έκλεισε με κέρδη +1,19% από +2,29% υψηλό ημέρας.
Οι καθαρές συναλλαγές παρέμειναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ενώ τα πακέτα κάλυψαν το 20% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, χαμηλότερα από τις 888 μονάδες τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών με βασικό σημείο στήριξης τις 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και με ισχυρό σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες .
Το ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους 7 μήνες τελεί σε καθεστώς απραξίας, μικρός τζίρος, επενδυτική αδιαφορία μια εικόνα απαξίωσης.
Ενώ υπάρχουν θετικές ειδήσεις και βελτίωση σε πολλά μέτωπα, στην πορεία της πανδημίας που έστω και αργά βελτιώνεται, η μείωση των ΝPEs των τραπεζών, η χθεσινή αναθεωρημένη εκτίμηση του ΔΝΤ για το ύψος της ανάπτυξης φέτος στο 6,5% από 3,3% .....το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αντιδρά και παραμένει στάσιμο.
Διεθνώς υπάρχει μια ανησυχία για πιθανή διόρθωση στα χρηματιστήρια, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση προβληματίζουν αλλά και πάλι δεν εξηγούν αυτή την στασιμότητα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στα αζήτητα ελλείψει νέων επενδυτών και ελλείψει ισχυρών καταλυτών με τους υφιστάμενους βασικούς ξένους και έλληνες επενδυτές να είναι στο περίμενε… ώστε να έρθουν οι επόμενοι ξένοι επενδυτές που θα σηκώσουν υψηλότερα το ελληνικό χρηματιστήριο.
Για την ώρα δεν υπάρχουν και οι επενδυτές, οπότε οι υφιστάμενοι, θα πρέπει να κάνουν υπομονή για εβδομάδες….περιμένοντας τους επόμενους.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021, ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών που ξεκίνησασαν σήμερα 13/10 .
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,11%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με Εθνική -3,05%, Alpha Bank -2,26% αλλά και στο σύνολο των των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημομε τον Ελλάκτωρ -10,32%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,95% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,77%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,73% στις 884 μονάδες έχοντας υψηλό στις 895,79 μονάδες και χαμηλό 883,76 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 17,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10 εκατ. ευρώ και όγκου 974 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 184 χιλ. τεμάχια αξίας 2,47 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,6 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 35 χιλ. τεμάχια αξίας 311 χιλ. ευρώ.
Τα ΕΛΠΕ 250 χιλ. τεμάχια αξίας 1,48 εκατ. ευρώ και η Jumbo 110 χιλ. τεμάχια αξίας 1,55 εκατ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα 250 χιλ. τεμάχια αξίας 2,32 εκατ. ευρώ και η Lamda 40 χιλ. τεμάχια αξίας 299 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, χαμηλότερα από τις 888 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), με πρώτη στήριξη τις 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν οι 865, οι 850, οι 830, οι 820, οι 800 και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 895 μονάδες και ακολουθούν οι 900 – 905 μονάδες, οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν οι 865, οι 850, οι 830, οι 820, οι 800 και οι 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 553 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 570 -575 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 13/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ οριακά βελτιώνονται στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που επίσης επιδρά αρνητικά στις αγορές ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021.
Από την άλλη, νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το - κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,91% και το ιταλικό 10ετές στο 0,88% και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 76 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Το CVC με 300 εκατ στην ΑΜΚ της ΔΕΗ
Το αμερικανικό fund CVC θα επενδύσει περί τα 300 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου των 900 εκατ με 1 δισεκ. της ΔΕΗ καλύπτοντας σχεδόν το 30% της αύξησης.
Με αυτή την συμμετοχή θα κατέχει στο νέο σχήμα περίπου το 10% των μετοχών της ΔΕΗ, το CVC.
Στην αύξηση θα συμμετάσχουν οι έλληνες μικρομέτοχοι με 120 με 140 εκατ οπότε απομένουν άλλα 560 εκατ που θα καλύψουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Με βάση τα Road shows που πραγματοποιεί η Goldman Sachs και η Citigroup η τιμή εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο εύρος από 8,4 με 8,8 ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Στην Attica bank θα εμφανιστεί επενδυτής μόνο με due diligence
Το bankingnews έχει αναλύσει διεξοδικά ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη θα συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τουλάχιστον 68,2% άπαξ και τα warrants δεν θα εξασκηθούν και το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με ποσοστό 14,7%.
Η αύξηση θα είναι ύψους 240 εκατ ευρώ.
Για να συμμετάσχει ιδιώτης ξένος επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει το ακριβές ύψος της μαύρης τρύπας της Attica bank την οποία έχουμε προσδιορίσει σε 600 εκατ ευρώ.
Οπότε για να μπορέσει επενδυτής να εμφανιστεί στην δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχει διεξάγει οικονομικό έλεγχο due diligence… και εάν βρεθούν σκελετοί… τότε προφανώς ο ξένος επενδυτής απλά θα εξαφανιστεί…
Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι νομοτελειακή.
Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στον πολύπαθη Ελλάκτωρ.
Είναι φανερό ότι ο Ολλανδός επιχειρηματίας Χένρι Χόλντερμαν της Reggeborgh ήρθε στην ελληνική αγορά νομίζοντας ότι θα κάνει «υγιεινό περίπατο», επειδή είχε πολιτικές διασυνδέσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.
Γιαυτό «επένδυσε» προβάλλοντας το παραμύθι για μικρά παιδιά ότι είναι «παθητικός μέτοχος» στις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.
Παράλληλα έκανε «κρυφή» συμφωνία με τον Λ. Μπόμπολα χωρίς να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι κινούνται μαζί σε πλήρη συνεννόηση…
Θεώρησε αντιπάλους τους άλλους μεγάλους μετόχους, το εφοπλιστικό δίδυμο Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη και αντί να επιδιώξει να συνεργαστεί μαζί τους, το επιτελείο του άρχισε να τους δυσφημεί ως περιστασιακούς κερδοσκόπους που δεν διαθέτουν κεφάλαια.
Αποδείχθηκε όμως ότι οι έλληνες επιχειρηματίες όχι μόνον συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου αλλά σε λίγους μήνες αύξησαν ποσοστό το οποίο είναι τώρα 30%, τουλάχιστον.
Θεωρείται βέβαιον πλέον ότι η πλευρά του Ολλανδού έχασε την δυνατότητα να «νομιμοποιεί» στην γενική συνέλευση μετόχων σημαντικές αποφάσεις που απαιτούν ψήφο των 2/3 των παρόντων μετόχων.
Μόλις χθες 12 Οκτωβρίου 2021 η εταιρεία των εφοπλιστών Kiloman αγόρασε 0,7% της Ελλάκτωρ αποκτώντας 1,1 εκατ. μετοχές απο το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΤΙΚΑΤ και επιπλέον 1,3 εκατ. μετοχές από την αγορά.
Η ποιοτική διαφορά όσον αφορά τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου είναι ότι αυτές οι μετοχές στις προηγούμενες γενικές συνελεύσεις μετόχων είχαν υπερψηφίσει τις προτάσεις του Ολλανδού.
Φαίνεται ότι οι διοικούντες την εταιρεία για μια ακόμα φορά «πιάστηκαν στον ύπνο» και δεν πρόλαβαν τις κινήσεις του επιτελείου των εταιρειών Greenhill και Kiloman στο οποίο ηγείται ο Αλέξανδρος Εξάρχου.
Ανεξάρτητοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο μετοχικός πόλεμος έχει ψυχολογικά χαρακτηριστικά, καθώς ιδιαίτερα η πλευρά του Ολλανδού εμφανίζει στοιχεία άρνησης της πραγματικότητας παριστάνοντας ότι δεν υπάρχει ο κάτοχος του 30% της εταιρείας.
Κι αυτό ενώ η άλλη πλευρά αυξάνει συστηματικά την συμμετοχή της.
Το στοίχημα της αγοράς είναι ποια θα είναι η χρονική διάρκεια άρνησης της πραγματικότητας από τον Ολλανδό, ωστόσο η άλλη πλευρά των εφοπλιστών δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει πολύ.
Η επικαιρότητα
Παραμένει ο συναγερμός στις τάξεις των ειδικών για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, καθώς πολλές περιφερειακές ενότητες εμφανίζουν ποσοστά εμβολιασμού πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας.
Ο χαμηλός αριθμός των εμβολιασμένων, η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και το «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων συνιστούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τη διασπορά του ιού, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να ρίχνουν και πάλι όλο το βάρος των προσπαθειών τους στην ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις πως αν δεν φτάσουμε στο τείχος ανοσίας – εκτιμάται ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν άλλοι 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί -, τότε θα έχουμε ως και 2.700 επιπλέον θανάτους έως τα Χριστούγεννα.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 13/10 οι ασιατικές αγορές, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να παραμένει κλειστό λόγω τυφώνα.
Στην Κίνα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17,6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 28,1% έναντι 21% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις που αφορούν την Evergrande.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,32%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,42% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,96%
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 13/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση να κυριαρχεί.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021, ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών που ξεκίνησασαν σήμερα 13/10.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της BlackRock στο γ΄τρίμηνο του 2021, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, στα 1,68 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 23%, έναντι 1,42 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν και τα κέρδη της JP Morgan στο γ' 3μηνο του 2021, αφού ανήλθαν στα 11,7 δισ. δολάρια, ή 3,74 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 9,4 δισ. δολάρια ή 2,92 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.
Tην Πέμπτη θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα των Bank of America, Wells Fargo και Morgan Stanley, ενώ την Παρασκευή η Goldman Sachs.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία σημείωσαν αύξηση 4,1% τον Σεπτέμβριο, σε υψηλά από τον Σεπτέμβριο του 1993.
Στη Βρετανία, το ΑΕΠ επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Αύγουστο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 0,4% σε μηνιαία βάση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,15%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P 500 στο -0,30%, ο Nasdaq στο +0,20% και το ETF GREC στο -0,83% ( 27,48 δολ.).
Απαξίωση και πτώση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Εικόνα απαξίωσης καταγράφηκε για μια ακόμη συνεδρίαση στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,49 ευρώ, με πτώση -2,73% με όγκο 1,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,08 ευρώ, με πτώση -2,26% με όγκο 4,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4090 ευρώ, με πτώση -0,35% με όγκο 745 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,85 ευρώ, με πτώση -0,77% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0350 ευρώ, με άνοοδ +0,98% και κεφαλαιοποίηση 462 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,95 ευρώ, με άνοδο +0,25% με όγκο 4 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,76 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 333 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στον Ελλάκτωρ -10%
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον Ελλάκτωρ -κλείνοντας τελικά στο χαμηλό της ημέρας -10,32% μετά τα κέρδη +16,58% που σημειώθηκαν χθες 12/10 στις δημοπρασίες λόγω εκποίησης.
Πτωτικά ακολούθησαν Jumbo, Aegean, ΟΤΕ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Coca Cola...
H Coca Cola έκλεισε στα 29,65 ευρώ, με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση στα 10,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,71 ευρώ, με πτώση -1,16% και αποτίμηση 7,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,8850 ευρώ, με άνοδο +0,97% και αποτίμηση 2,06 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,49 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 578 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,35 ευρώ, με πτώση -0,37% και αποτίμηση 4,69 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,78 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,00 ευρώ, με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,08 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,08 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,51 ευρώ, με πτώση -3,15% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,58 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 807 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8980 ευρώ, με άνοδο +1,5% και κεφαλαιοποίηση 712 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκελισε στα 0,0298 ευρώ, με άνοδο +6,81% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,91% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 3 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 13/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ βελτιώνονται οριακά στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το -κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,91% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,88%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,91% με το αμερικανικό 10ετές 1,56% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης από 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,76% ή 76 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 54 μονάδες βάσης…
Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 13/10 στις αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,88%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/10/2021 στο -0,13% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,22% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,37%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών