Υπερβολικός ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, από 16 δισ. δολάρια πριν από πέντε χρόνια σε 2,3 τρισ. δολάρια σήμερα
Σε αυτή την προειδοποίηση προέβη ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Jon Cunliffe, υπενθυμίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, από 16 δισ. δολάρια πριν από πέντε χρόνια σε 2,3 τρισ. δολάρια σήμερα.
Έτσι έγινε όταν η αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ έφτασε τα 1,2 τρισ. δολάρια το 2008.
"Όταν κάτι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο χώρο, οι αρχές χρηματοπιστωτικής σταθερότητας πρέπει να καθίσουν και να το λάβουν υπόψη", είπε.
Όχι στην υπερβολική αντίδραση
Ο Cunliffe αναγνώρισε ότι οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην αντιδράσουν υπερβολικά ή να ταξινομήσουν τις νέες προσεγγίσεις ως «επικίνδυνες» απλώς και μόνο επειδή είναι διαφορετικές.
Σημείωσε επίσης ότι οι τεχνολογίες κρυπτογράφησης προσφέρουν προοπτική «ριζικών βελτιώσεων» στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι αν και οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν περιορισμένοι προς το παρόν, οι τρέχουσες εφαρμογές κρυπτονομισμάτων δημιουργούν ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς η πλειοψηφία "δεν έχει εγγενή αξία και είναι ευάλωτη σε σημαντικές διορθώσεις τιμών".
Το bitcoin και το ethereum, τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, έπεσαν πάνω από 30% σε αξία νωρίτερα φέτος πριν ανακάμψουν και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασταθή από τη δημιουργία τους.
Οι τιμές είναι ευαίσθητες σε μια ποικιλία εξωτερικών παραγόντων, από τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Elon Musk, έως τις ρυθμιστικές καταστολές από την κινεζική κυβέρνηση.
«Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων αρχίζει να συνδέεται με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και βλέπουμε την εμφάνιση των μοχλευμένων επενδυτών.
Και, το κυριότερο, αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε έναν ανεξέλεγκτο χώρο», δήλωσε ο Cunliffe.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών