Η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές προκλήσεις και υφίσταται casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις ΗΠΑ… και το θέμα αυτό απασχολεί τον τουρκικό τύπο.
Να σημειωθεί ότι το casus belli ή ελληνικά αιτία πολέμου το έχει επικαλεστεί η Τουρκία από το 1995 και αφορά σενάρια για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια της τρέχουσας περιόδου...
«Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα casus belli, μια απειλή με πόλεμο εάν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωση του μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken.
«Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινή πρόκληση», υποστήριξε.
«Η Ελλάδα δεσμεύεται να επιλύει τις διαφορές με διπλωματία και σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο Δένδιας.
Η Ελλάδα επέκτεινε την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ λίγες μέρες μετά την επικύρωση μιας αμυνιτκής συμφωνίας με τη Γαλλία, σε μια περίοδο νέων εντάσεων με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συμφωνία που υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον σηματοδοτεί την εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με έναν μακροχρόνιο ευρωπαϊκό σύμμαχο παρά την αυξανόμενη εστίαση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Biden στην Ασία.
Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν πενταετή παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο από το 1990, με συμφωνία ότι θα παραμείνει σε ισχύ επ 'αόριστον στη συνέχεια….
Η παράταση της συμφωνίας σηματοδοτεί την επέκταση της πρόσβασης στα αμερικανικά στρατεύματα, στην βάση του ΝΑΤΟ στον κόλπο της Σούδας.
Ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος η Ελλάδα
Υπογράφοντας τη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken χαρακτήρισε την Ελλάδα «ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο».
Ούτε ο Blinken ούτε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφεραν την Τουρκία ως υπαίτια για το Casus Belli, αλλά η ελληνική πλευρά το 2022 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αγοράς όπλων μετά την αντιπαράθεση με την Τουρκία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Οι εντάσεις αυξάνονται για άλλη μια φορά μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και της Νότιας Κύπρου για τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας.
Πρόσφατα στην ξεκίνησε έρευνες στην Νότια Κύπρο, το ερευνητικό σκάφος, Nautical Geo χρησιμοποιώντας υπερήχους ερευνούσε την περιοχή νότια του λιμανιού της Λεμεσού.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκική Ναυτική Διοίκηση απομάκρυνε το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo όταν παραβίασε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Άμυνας μετά το περιστατικό.
Η Τουρκία έστειλε ερευνητικά σκάφη με στρατιωτική συνοδεία για έρευνες υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της, τονίζοντας ότι η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος έχουν δικαιώματα στην περιοχή.
Για τη μείωση των εντάσεων, η Τουρκία ζήτησε να ξεκινήσει διάλογο για να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των πόρων της περιοχής.
Η Ελλάδα εξοπλίζεται
Επιπλέον, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί καθώς η Ελλάδα ενισχύει τον στρατό της και τα οπλικά της συστήματα.
Παρά το γεγονός ότι δεν θέλει να ξεκινήσει ένα αγώνα εξοπλισμών με την γειτονική και σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία, η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσφατα την αγορά τριών νέων φρεγατών Belharra από τη Γαλλία και την δυνατότητα και 4ης φρεγάτας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι η πρόθεση της Ελλάδας δεν είναι να πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αντίθετα να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.
Ο Cavusoglu, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από την Βενεζουέλα, υπογράμμισε ότι τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας καθορίστηκαν με τη θαλάσσια συμφωνία με τη Λιβύη και ότι αυτά τα σύνορα καταχωρήθηκαν επίσης στα Ηνωμένα Έθνη.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι «πιο πρόσφατα, η Ελλάδα ήθελε να κάνει επιστημονική έρευνα και παραβίασε εν μέρει την υφαλοκρηπίδα μας, έστω και μόλις 1 χιλιόμετρο.
Ο σκοπός τους δεν είναι να κάνουν επιστημονική έρευνα σε αυτό το 1 χιλιόμετρο αλλά να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών