Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα εξακολουθήσει να στηρίζει την οικονομία της ευρωζώνης καθώς οι συνέπειες της πανδημίας δεν έχουν αρθεί, δήλωσε η πρόεδρος Christine Lagarde, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021,
«Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία προκειμένου να σταθεροποιηθεί επαρκώς ο πληθωρισμός στο ‘‘συμμετρικό’' στόχο για 2% μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Lagarde στη Διάλεξη Per Jacobsson στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Σάββατο 16/10.
«Η ΕΚΤ δεσμεύεται να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας κατά την περίοδο της πανδημίας», υπογράμμισε στην ομιλία της.
To τέλος των έκτακτων μέτρων
Η ΕΚΤ έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων έκτακτω μέτρων νομισμιατικής πολιτικής ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) για την υποστήριξη της οικονομίας κατά την περίοδο του Covid.
Αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο του 2022 και η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη ετοιμάζεται ήδη να μεταβεί σε μια καινουρια πολιτική μετά την πανδημία.
Μελετά ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο θα αποκαταστήσει το PEPP, με σκοπό να αποτρέψει οποιεσδήποτε αναταράξεις μόλις τελειώσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
«Μόλις τελειώσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία – στιγμή τη οποία προσεγγίζουμε - η μελλοντική κατεύθυνση (forward guidance) της νομισματικής πολιτικής όσον αφορά τα επιτόκια, καθώς και για τις έκτακτες αγορές περιουσιακών στοιχείων θα διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική παραμένει υποστηρικτική για την έγκαιρη επίτευξη του στόχου μας», δήλωσε η Lagarde.
Πληθωριστικές πιέσεις
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, σε υψηλό 13 ετών
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί προς το τέλος του 2021 πριν επιβραδυνθεί το 2022, με την αύξηση των τιμών να βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει θέσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις είναι απίθανο να διαρκέσουν, δήλωσε η Lagarde.
«Ο πληθωρισμός έχει σε μεγάλο βαθμό μεταβατικό χαρακτήρα», συμπλήρωσε.
Η ΕΚΤ δίνει «πολύ μεγάλη προσοχή» στην πορεία του μιθολογικού κόστους και σε άλλες πιθανές δευτερογενείες επιδράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές πιο ψηλά», σημείωσε.
Η ΕΕ ευάλωτη σε συστημικά σοκ
Η παγκοσμιοποιημένη φύση της οικονομίας της Ευρωζώνης την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στα συστημικά σοκ που προκαλούνται από τις όποιες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τόνισε Lagarde.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να γίνει συνεχώς μεγαλύτερη πηγή για σοκ στην Ευρώπη, παρότι σταθεροποιητικός παράγοντας ενάντια στις διακυμάνσεις», επεσήμανε η ίδια.
Μάλιστα, τόνισε πως τα προβλήματα στην τροφοδότηση προϊόντων παγκοσμίως επηρεάζουν περισσότερο την Ευρωζώνη σε σχέση με άλλες οικονομίες του κόσμου λόγω της έκθεσης του μπλοκ στην παγκοσμιοποιηση.
www.bankingnews.gr
Lagarde: Προσωρινές οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά ευάλωτη σε συστημικά σοκ η ΕΕ – Θα συνεχίσουμε την υποστηρικτική νομισματική πολιτική
«Η ΕΚΤ δεσμεύεται να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας κατά την περίοδο της πανδημίας», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde
Σχόλια αναγνωστών