Εξαπλώνεται η διασπορά του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα και τα νοσοκομεία βρίσκονται εκ νέου υπό πίεση , αφού αυξάνονται τόσο οι εισαγωγές, όσο και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
Με το βλέμμα στην πορεία των εμβολιασμών και τους κλειστούς χώρους βρίσκονται οι ειδικοί, κρούοντας «καμπανάκι» για αύξηση μέχρι και πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως το επόμενο διάστημα, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για την εποχική γρίπη, καθώς σε συνδυασμό με τον κορωνοιό είναι διπλάσια η πιθανότητα κακής έκβασης ενός ασθενούς.
Για τον φετινό χειμώνα, που ήδη οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα είναι δύσκολος, οι επιστήμονες αναμένουν τη σφοδρότερη επιδημία γρίπης των τελευταίων ετών, εξηγώνοντας ότι λόγω των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων, ισχυροποιήθηκαν οι ιοί της γρίπης και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, που συνδυαστικά με τον κορωνοιό μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά μέσο όριο χάνουν τη ζωή τους 100 άτομα από επιπλοκές του ιού της γρίπης.
Στο μεταξύ, συνεχείς είναι οι εκκλήσεις των ειδικών για τον εμβολιασμό των πολιτών, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα, με τις υγειονομικές αρχές να το αποδίδουν στη στασιμότητα που παρουσιάζει η πορεία των εμβολιασμών. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Παράλληλα, ανησυχία εκφράζεται και για τους κλειστούς χώρους και τη μη διενέργεια ελέγχων, καθώς μπορεί να επιφέρει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων
Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα φάρμακα κατά κορωνοϊού, αν και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισε ότι «η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα» και πως ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου.
Γώγος: Διπλασιάζονται οι πιθανότητες για «κακή έκβαση» του ασθενούς με γρίπη και κορωνοϊό
«Η επιδημιολογική πίεση από τον κορωνοϊό παραμένει σημαντική και αν σε αυτή προστεθεί και η γρίπη, προφανώς και η νοσηρότητα θα αυξηθεί», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να νοσήσει και από τα δύο νοσήματα και σε αυτή την περίπτωση πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα να έχει ο ασθενής κακή έκβαση, σχεδόν διπλασιάζεται», ανέφερε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και για τον ιό της γρίπης και για τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποφευχθεί η συνύπαρξη των δύο επιδημιών.
Όπως εξήγησε, «πέρυσι το αποφύγαμε αυτό γιατί ο κόσμος εμβολιάστηκε για την γρίπη και είχαμε την καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Αν προσθέσουμε και την προφύλαξη που υπήρχε με τις μάσκες, καταφέραμε να εξαφανίσουμε σχεδόν τη γρίπη».
Χάθηκε ο στόχος της ανοσίας
«Δύσκολη ερώτηση και πολύ δύσκολη εξίσωση» χαρακτήρισε το πώς θα πειστούν να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σε συνέντευξή του στο MEGA Σαββατοκύριακο την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα 2-2,5 εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα.
Στο ερώτημα τι άλλο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
«Υπάρχει ένα όριο ‘’εκμαυλισμού’’ που μπορούμε να ωθήσουμε την κοινωνία.
Δώσαμε το καλοκαίρι 150 ευρώ στους νέους.
Τι να κάνουμε τώρα;
Να δίνουμε 500 ευρώ για να εμβολιάζονται;» σημείωσε.
Ο δύσκολος τρόπος
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο ο στόχος για τείχος ανοσίας μέσω εμβολιασμού έχει χαθεί. «Βέβαια, κάθε ένας που εμβολιάζεται είναι κέρδος τόσο για τον ίδιο όσο και για την κοινωνία.
Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την φυσική ανοσία.
Αρκετοί θα μολυνθούν, κάποιοι θα φτάσουν στις ΜΕΘ, και θα φτάσουμε στην ανοσία μέσα από αυτό τον έμμεσο, δύσκολο και πολύ δυσάρεστο τρόπο».
Έκκληση για εμβολιασμούς από Γκάγκα
Εν τω μεταξύ με αφορμή το θάνατο ενός 28χρονου από επιπλοκές του κορωνοϊού στην Κομοτηνή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απηύθυνε έκκληση για την αναθέρμανση του εμβολιαστικού προγράμματος.«Χάσαμε 28χρονο από κορoνοϊό στην Κομοτηνή.
Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook, τονίζοντας ότι τα θύματα δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να προσέχουν.
«Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες.
Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας», συνεχίζει.
«Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας», καταλήγει.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (16/10/2021) 2.313 νέα κρούσματα Covid,εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 692.197 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.171 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.348 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στους 361 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 361 (62.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 80.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (88.37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 42 (11.63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.239 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 210 (ημερήσια μεταβολή +0.48%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 202 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Η διασπορά του ιού
Το λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφει 539 κρούσματα ενώ 357 μολύνσεις εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.
Υψηλά βρίσκεται και η Λάρισα με 169 κρούσματα και ακολουθεί η Μαγνησία με 86.
Τα κρούσματα στην Αττική κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Αττική 55
Βόρειος Τομέας Αθηνών 81
Δυτική Αττική 38
Δυτικός Τομέας Αθηνών 77
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 168
Νότιος Τομέας Αθηνών 57
Πειραιάς 55
Νήσοι 8
Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
Σχόλια αναγνωστών