Επί τα χείρω αναθεώρησε την ανάπτυξη στην Ελλάδα η Commerzbank, ωστόσο παραμένει «ταύρος», ξαφνιάζοντας για άλλη μία φορά ευχάριστα…
Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα εκτιμά αύξηση του ελληνικού +11,4% το 2021 και +6,4% το 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης +12,4% το 2021 και +6,8% το 2022, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια οικονομία.
Την ίδια στιγμή, αμετάβλητη είναι εκτίμησή της για τον πληθωρισμό, που θα κινηθεί, σύμφωνα με την Commerzbank, σε χαμηλά επίπεδα, με τις τιμές του να κυμαίνονται στο 0,0% το 2021 και στο 1,1% το 2022.
Η εκτίμηση για το ευρωπαϊκό QE - ποσοτική χαλάρωση
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη σημασία θα έχει για την ελληνική οικονομία η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πανδημικό πρόγραμμα (PEPP), ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2022.
Δεδομένου ότι η ΕΚΤ αποφάσισε μια μέτρια μείωση των αγορών PEPP το δ’ τρίμηνο του 2021, όπως αναφέρει η Commerzbank, προκρίνεται μια απότομη μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2022 εάν η ΕΚΤ θέλει να τηρήσει τα χρονοδιάγραμματα.
Βέβαια, κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε δημοσιονομικούς κινδύνους, τους οποίους η ΕΚΤ θα ήθελε πάση θυσία να αποφύγει.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ το γ’ και το δ’ τρίμηνο θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από την προσδοκία της ΕΚΤ, κυρίως λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της παραλλαγής Delta του κορωνοϊού.
Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αποφασίσει τον Δεκέμβριο για
να αυξήσει για άλλη μια φορά τις αγορές ομολόγων της.
Πιο συγκεκριμένα, όπως εκτιμά η γερμανική τράπεζα, το Συμβούλιο της ΕΚΤ τον Νοέμβριο θα αποφασίσει συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής το α’ τρίμηνο του 2022, στον ρυθμό του που είχε το δ’ τρίμηνο του 2021.
Επιπλέον, ο «φάκελος» PEPP ύψους 1.850 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί πλήρως, δηλαδή η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να αγοράζει εθνικά ομόλογα και το β’ τρίμηνο του 2022.
Επιπλέον, για να μπορέσει να αντιδράσει με ευελιξία στην αντίστοιχη ανάπτυξη της αγοράς και να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, πιθανότατα από το β΄ τρίμηνο του 2022 θα εγκαταλείψει τον σταθερό μηνιαίο όγκο αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του APP (επί του παρόντος 20 δισ. ευρώ) και ανά τρίμηνο θα αποφασίζει εκ νέου.
Κατά πάσα περίπτωση, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει στις τράπεζες το εργαλείο των TLTROs και το 2022 αλλά με τους όρους που το έκανε προ κορωνοϊού, δηλαδή χωρίς το ιδιαίτερα ευνοϊκό ειδικό επιτόκιο.
Υπενθυμίζεται ότι πολλοί αξιωματούχοι είχαν ασκήσει επικρίσεις ότι το ειδικό επιτόκιο θα επιδοτούσε «υπερβολικά» τις εμπορικές τράπεζες.
Για να αντισταθμιστεί αυτό, η ΕΚΤ θα μπορούσε στη συνέχεια να αυξήσει τα δικαιώματα για το κλιμακωτό τόκο σύστημα επιτοκίων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι τράπεζες για το άμεσο κόστος προκύπτει από την υψηλή και περαιτέρω αυξανόμενη περίσσεια ρευστότητας.
www.bankingnews.gr
Έντονα αισιόδοξη για την Ελλάδα η Commerzbank - Ανάπτυξη +11,4% το 2021 και +6,4% το 2022
Αμετάβλητη είναι εκτίμηση της Commerzbank για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα
Σχόλια αναγνωστών