γράφει :
Η υπέρβαση των 900 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και των 580 μονάδων σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη άνοιξε ξανά την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και αγορά μετοχών.
Η πολύμηνη συσσώρευση «τεστάρει» για μία ακόμη το άνω όριο με την όρεξη των αγοραστών να έχει βελτιωθεί μετά τη διάσπαση των 900 μονάδων.
Εισροές από το εξωτερικό αλλά και ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων παικτών που παρέμεναν με ρευστότητα οδήγησε χθες την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.
Θετικές εκθέσεις (Goldman, Citi, HSBC), προσδοκίες για αναβάθμιση από την S&P και καλό κλίμα στο εξωτερικό έδωσαν συνέχεια στις κινήσεις rotation με τις τράπεζες να παίρνουν τη σκυτάλη και τις συστημικές μετοχές να σπάνε επίπεδα συσσώρευσης.
Η Goldman Sachs βλέπει τις 1.000 μονάδες, η Citi πληθώρα επενδυτικών επιλογών και η HSBC φθηνές αποτιμήσεις και ανάκαμψη, ενώ στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η S&P θα «αναγκαστεί» να μας αναβαθμίσει την Παρασκευή, αφού ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι εξαιρετικός και οι τράπεζες καθαρίζουν τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Έτσι περιμένουν πως η χώρα θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.
Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για επανάληψη του περσινού σκηνικού και ένα year end rally που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη από τις 550 μονάδες στις 800 μονάδες σε δύο μήνες.
Αν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να φύγει πάνω από τις 940 μονάδες θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 1.000 με 1050 μονάδες.
Οι πιο απαισιόδοξοι σημειώνουν πως η αγορά ίσως αγνοεί τις πληθωριστικές πιέσεις και το κακό που μπορεί να κάνουν στην οικονομία, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, των ναύλων και της ενέργειας.
Η εικόνα στις τράπεζες
Μετά την υπέρβαση των 580 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης κοιτάζει τις 600 μονάδες και μετά ανοίγει για τις 640 μονάδες.
Η Eurobank έχει ήδη δώσει νέα υψηλά, ενώ η Εθνική Τράπεζα απέχει ελάχιστα από τα υψηλά του περασμένου Μαΐου.
Η Alpha Bank, μετά την απορρόφηση αρκετών εκατομμυρίων τεμαχίων μεταξύ 1,10-1,14 ευρώ απέχει σχεδόν 15% από τα υψηλά που είχε τον Μάιο, αλλά λόγω της ΑΜΚ υποχώρησε έως και κάτω από το 1 ευρώ.
Η Πειραιώς είναι η μόνη που λόγω του τρόπου που έγινε η αύξησή της έχει κρατήσει χαμηλό τον τραπεζικό δείκτη και έχει τεράστια απόσταση από τα υψηλά της (22,02 ευρώ προσαρμοσμένη τιμή στις 4/1/2021).
Τα blue chips που έχουν μείνει πίσω
Η Τέρνα Ενεργειακή έδειξε χθες σημάδια αφύπνισης και με καλό κλίμα θα θελήσει να σπάσει τη συσσώρευσή της ήτοι τα 12,50 ευρώ.
H Jumbo έχει μείνει αρκετά πίσω λόγω των θεμάτων με τα αποθέματα αλλά και των πληροφοριών για έξοδο από τον MSCI.
Η νέα διανομή μετρητών ωστόσο που ανακοίνωσε και τα χαμηλά επίπεδα της μετοχής, τράβηξαν τα επενδυτικά βλέμματα.
Ωστόσο, η απόσταση από τα υψηλά της είναι πάνω από 3 ευρώ.
Μεγάλη διόρθωση έχει κάνει και η ΕΥΔΑΠ, η οποία τον περασμένο Απρίλη ήταν πάνω από τα 9 ευρώ.
Η ΕΧΑΕ επίσης είναι κάτω από τα 4 ευρώ με το υψηλό της να είναι στα 4,35 ευρώ.
Η Motor Oil έχει αρχίσει να προσελκύει βλέμματα επενδυτών και αναλυτών και δοκιμάζει διάσπαση αξιόλογων αντιστάσεων και υψηλά έτους.
Η Μυτιληναίος δείχνει διαθέσεις να επιστρέψει στα 16 ευρώ και να δοκιμάσει ξανά τη διάσπαση της τριπλής κορυφής.
Τα τρέχοντα επίπεδα του ΟΠΑΠ είναι κρίσιμα τεχνικά, καθώς αν διασπαστούν θα μπορούσαν να ωθήσουν τη μετοχή ακόμα και στα 16 ευρώ.
Η δέσμευση της διοίκησης για υψηλές μερισματικές αποδόσεις βοηθάει τη μετοχή, η οποία αν χθες δεν είχε κόψει το προμέρισμα ίσως είχε καταγράψει νέο υψηλό έτους.
Αξιόλογη απόσταση από τα υψηλά της έχει η Viohalco, η Τιτάν, ο ΑΔΜΗΕ, η Ελλάκτωρ και η Lamda και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις εφεδρείες.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών