Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απειλές Cavusoglu για χρήση «σκληρής δύναμης» - Την ΕΕ ενημερώνουν Μητσοτάκης, Αναστασιάδης

Απειλές Cavusoglu για χρήση «σκληρής δύναμης» - Την ΕΕ ενημερώνουν Μητσοτάκης, Αναστασιάδης
Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με ατζέντα μεταναστευτικό, ενεργειακή κρίση και τουρκική προκλητικότητα
Σχετικά Άρθρα
Στα άκρα τεντώνει το σχοινί η Τουρκία εκτοξεύοντας νέες απειλές εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου, λίγες ώρες μάλιστα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσουν την Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, απείλησε ανοιχτά για χρήση «σκληρής δύναμης» υπογραμμίζοντας ότι τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Τουρκίας είναι... μη διαπραγματεύσιμα.

«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία» είπε μιλώντας στο TRT World και προκειμένου να πείσει ότι η Άγκυρα ακολούθησε αυτόν τον δρόμο για να επιλύσει συγκρούσεις, να μειώσει την ένταση και να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε, για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματα μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα παράλληλα ο πρόεδρος μας Erdogan έκανε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο» συνέχισε ο ίδιος.

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ενημερώνουν την ΕΕ

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με ατζέντα μεταναστευτικό, ενεργειακή κρίση και προκλητικότητα της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδης, θα ενημερώσουν -για πολλοστή φορά- την ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις.
Για τη μετανάστευση πρόκειται να επαναλάβει την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου, να παρουσιάσει αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα, να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουμε να φυλάμε αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.
Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.
Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα τονίσει τις ελληνικές θέσεις και στους αρχηγούς των κρατών που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Τεστάρει τα νερά η Κύπρος

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος -μια ημέρα μετά την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που καταδίκασαν την τουρκική προκλητική στάση- εξέδωσε νέα NAVTEX για το Nautical Geo.
Ειδικότερα, με την οδηγία που εξέδωσε ο σταθμός της Λάρνακας αναγγέλθηκε η διεξαγωγή ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου στην περιοχή νοτιοανατολικά της Λεμεσού. Πρόκειται για… ασφαλή περιοχή, καθώς δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δημιουργήσει προβλήματα η Τουρκία, επικαλούμενη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, η την ύπαρξη δικών της δικαιωμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό σκάφος είχε παραμείνει επί μέρες στο αγκυροβόλιο της Λάρνακας, μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από δυο τουρκικά πολεμικά σε απόσταση μόλις 22 ναυτικών μιλίων δυτικά των κυπριακών ακτών με τον ισχυρισμό ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Στη Λιβύη ο Δένδιας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στη Λιβύη, προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογο του, Najla El Mangoush, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο «Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη».
Η εν λόγω σύνοδος είναι λιβυκή πρωτοβουλία και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, κυρίως, γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς: στην ασφάλεια και την οικονομία/ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης